Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός hard fork και ενός soft fork; 

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

⚡️ Είναι ένα hardfork κατάλληλο για κρυπτονομίσματα;

Ένα hardfork συνεπάγεται μια σημαντική αλλαγή στα πρωτόκολλα του δικτύου blockchain. Για να το θέσουμε αλλιώς, ένα hardfork χωρίζει ένα νόμισμα σε δύο και επικυρώνει προηγουμένως άκυρα μπλοκ και συναλλαγές ή το αντίστροφο.

⚡️ Το Litecoin είναι ένα bitcoin hardfork;

Από τη ραγδαία άνοδο του Bitcoin, εκατοντάδες άλλα κρυπτονομίσματα έχουν εμφανιστεί ή έχουν προκύψει από αυτό. Το Litecoin (LTC), για παράδειγμα, είναι ένα altcoin – ένας όρος που αναφέρεται σε όλα τα ψηφιακά νομίσματα που δεν είναι bitcoin.

⚡️ Γιατί ονομάζεται το hardfork του Λονδίνου

Τα τέλη συναλλαγών θα ελέγχονται στο hardfork του Λονδίνου. Η ονομασία “hard fork” προέρχεται από τις βασικές αλλαγές που οι μηχανικοί μπορούν να κάνουν σε επίπεδο μπλοκ – τα δομικά στοιχεία ενός νομίσματος – και όχι από την εξαιρετική βρετανική εθιμοτυπία στο τραπέζι.

⚡️ Είναι το Ethereum μια διακλάδωση του bitcoin;

Ο Ether είναι μια κατανεμημένη αλυσίδα μπλοκ ανοιχτού κώδικα με δυνατότητες έξυπνων συμβάσεων. Ο Ether (ETH) είναι το κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας. Ο Ether είναι το πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα μετά το bitcoin, όπως μετράται με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η ανάπτυξη για την εξελισσόμενη σκηνή blockchain μπορεί να είναι συντριπτική, καθώς οι προγραμματιστές πρέπει να λάβουν πολύπλοκες αποφάσεις προκειμένου να εγγυηθούν χρήσιμες βελτιώσεις του δικτύου. Με ένα αποκεντρωμένο σύστημα τέτοιες τροποποιήσεις μπορεί να πάρουν σημαντικό χρόνο- αν όμως εφαρμοστούν λανθασμένα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ρίξουν ολόκληρη τη δομή.

Τι είναι το softfork στο blockchain;
Ποια είναι τα οφέλη ενός hard fork για το κρυπτονόμισμα;

Όταν μια αλυσίδα μπλοκ υποβάλλεται σε hard fork, αποσπάται από την προηγούμενη έκδοσή της και δημιουργεί ένα εντελώς νέο πρωτόκολλο. Όλοι οι κόμβοι που τρέχουν στις παλαιότερες εκδόσεις αυτής της αλυσίδας δεν θα είναι πλέον προσβάσιμοι ή αποδεκτοί από την τελευταία ενσάρκωση. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα αλυσίδα μπλοκ και ένα νέο κρυπτονόμισμα. Σε πλήρη αντίθεση, ένα soft fork παρέχει συμβατότητα προς τα πίσω. Ακόμη και αν οι κόμβοι τρέχουν την ξεπερασμένη έκδοση, θα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτοί από την τρέχουσα – αλλά η πρόσβασή τους σε ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι περιορισμένη.

Ενώ και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τους δικούς τους κινδύνους και τις δικές τους ανταμοιβές, οι σκληρές διακλαδώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσπαση μιας αλυσίδας μπλοκ. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση δύο νομισμάτων. Μια πιο ήπια επιλογή είναι το soft fork, το οποίο επιτρέπει να συμπεριληφθούν νέα χαρακτηριστικά χωρίς να διασπαστεί το δίκτυο – καθιστώντας αυτή την προσέγγιση λιγότερο επικίνδυνη αλλά εξίσου αποδοτική.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το κρυπτονόμισμα λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που ακολουθείτε. Ο καθένας έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στην εξέλιξή του, χρησιμοποιώντας τη φωνή του και συμμετέχοντας. Μην διστάσετε να κάνετε γνωστή την παρουσία σας, να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να εμπλακεί σε αυτό το μοναδικό φαινόμενο.

Ποιο είναι ένα παράδειγμα ενός hardfork;
Ποιοι είναι οι δύο τύποι πιρουνιών;

Διαδικασία λήψης αποφάσεων

Η κατανόηση των βασικών αρχών είναι απαραίτητη για τη σταθερή κατανόηση του κώδικα διακλάδωσης. Σε αντίθεση με τα συγκεντρωτικά δίκτυα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν ηγέτη, τα αποκεντρωμένα συστήματα όπως το Bitcoin διαθέτουν έναν περίπλοκο μηχανισμό ελέγχου που βασίζεται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα για τη λήψη αποφάσεων – κάτι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται.

Είτε πρόκειται για τη δημιουργία αναθεωρήσεων κώδικα είτε για τη διασφάλιση της ασφάλειας ενός δικτύου, πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι κωδικοποιητές χρειάζονται την έγκριση των ανθρακωρύχων και τους πλήρεις κόμβους για τη μετάδοση των συναλλαγών στα δίκτυα, αλλά η επίτευξη αυτών των καθηκόντων δεν είναι πάντα τόσο απλή στα χαρτιά όσο φαίνεται. Η επίτευξη πλειοψηφικής συναίνεσης απαιτεί προσεκτική εξέταση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη!

Ποιοι είναι οι δύο τύποι πιρουνιών;
Είναι το Bitcoin ένα soft fork;

Προγραμματιστές

Οι προγραμματιστές έχουν το βασικό καθήκον να δημιουργούν και να συντηρούν τον κώδικα, διασφαλίζοντας ότι όλα τα προγράμματα παραμένουν ενημερωμένα. Πρέπει επίσης να δοκιμάζουν και να αναπτύσσουν έξυπνες συμβάσεις. Χωρίς τους προγραμματιστές, το οικοσύστημα κρυπτογράφησης δεν θα μπορούσε να συμβαδίζει με τις ενημερώσεις ή τις τροποποιήσεις, γεγονός που το καθιστά μη ελκυστικό και μη ανταγωνιστικό. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε ρυθμίσεις ανοικτού κώδικα και να συνεισφέρει κώδικα, αφού όλα είναι ελεύθερα διαθέσιμα

Μεταλλωρύχοι

Οι ανθρακωρύχοι είναι χρήστες υπεύθυνοι για την ασφάλεια του δικτύου. Η απαραίτητη συμβολή τους στο δίκτυο Bitcoin μεγιστοποιείται με την εκτέλεση του λογισμικού τους, το οποίο τους επιτρέπει να προσθέτουν νέα μπλοκ. Ως ανταμοιβή για την υπηρεσία αυτή, οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν ως αποζημίωση τόσο ένα τέλος μπλοκ όσο και ένα τέλος συναλλαγής.

Είναι το Bitcoin Cash ένα hardfork;
Ποιο είναι ένα παράδειγμα μαλακού πιρουνιού;

Χρήστες ενός πλήρους κόμβου

Οι διαχειριστές πλήρων κόμβων είναι ζωτικής σημασίας για το δίκτυο Bitcoin, αλλά συχνά παραβλέπονται. Κάθε χειριστής πλήρους κόμβου βοηθά στην επαλήθευση, αποστολή και λήψη μπλοκ σε όλο το δίκτυο. Επιπλέον, κάθε πλήρης κόμβος αποθηκεύει ένα τοπικό αντίγραφο ολόκληρης της αλυσίδας μπλοκ. Χωρίς τους πλήρεις κόμβους, το δίκτυο Bitcoin δεν θα ήταν εφικτό.

Η σημασία αυτής της διάκρισης είναι σαφής. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί αυτές οι τρεις ομάδες μπορούν να υπάρχουν μαζί. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές συνήθως εξορύσσουν και χειρίζονται έναν πλήρη κόμβο. Ένα άτομο θα μπορούσε να ανήκει σε έναν, δύο ή ακόμη και σε όλους τους τύπους που περιγράφονται παραπάνω. Παρά το γεγονός αυτό, οι περισσότεροι χρήστες του δικτύου δεν συμμετέχουν σε ενεργούς ρόλους δεδομένης της ενασχόλησής τους με άλλους τομείς

Είναι το Etherium μια διακλάδωση του Bitcoin;
Είναι το Litecoin μια διακλάδωση του bitcoin;

Το κλειδί για την επίτευξη μέγιστου αντίκτυπου με το μήνυμά σας είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό ερμηνεύεται από εκείνους που το λαμβάνουν.

Αυτή τη στιγμή, οι προγραμματιστές και οι ανθρακωρύχοι έχουν μια εξαιρετική επιρροή στο Bitcoin. Είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του οικοσυστήματος, καθώς μπορούν εύκολα να διαμορφώσουν την εξέλιξή του μέσω των ενεργειών τους. Χωρίς προγραμματιστές που γράφουν προγράμματα, το δίκτυο δεν μπορεί να προχωρήσει, αφήνοντας ανεξέλεγκτα κενά ασφαλείας. Χωρίς τη λειτουργία ανθρακωρύχων επίσης, αφήνει το Bitcoin εκτεθειμένο και σε κίνδυνο κακόβουλων επιθέσεων, γι' αυτό και παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειάς του.

Τι συμβαίνει σε μια διακλάδωση κρυπτονομίσματος;
Τι είναι ένα fork κρυπτονομίσματος;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ και οι τρεις “ομάδες” είναι πάροχοι υπηρεσιών, δεν είναι διοικητικά όργανα. Επειδή το δίκτυο είναι προαιρετικό, ο καθένας έχει ελεύθερη επιλογή σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι το λογισμικό Bitcoin. Οι ανθρακωρύχοι έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο και να επωφελούνται από το Bitcoin. Οι προγραμματιστές, ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο ζήτημα – οι προτάσεις τους θα μπορούσαν να αγνοηθούν εντελώς, εάν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με τις τροποποιήσεις που έχουν κάνει.

Σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, μπορεί να υπάρχουν διάφορα “παρακλάδια” κώδικα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει το λογισμικό που τρέχει το δίκτυο. Διαφορετικές εκδόσεις του κώδικα θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς θα τις εκτελούν περισσότεροι άνθρωποι. Ορισμένες διακλαδώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες όμως, για παράδειγμα, αν δημιουργήθηκαν για να κλέψουν χρήματα των χρηστών.

Γιατί συμβαίνει μια διακλάδωση κρυπτονομίσματος;
Πώς λειτουργούν τα forks του Bitcoin;

Η επιλογή μιας έκδοσης λογισμικού μπορεί να είναι δύσκολη όταν και οι δύο έχουν το ίδιο ιστορικό. Τα έργα ανοικτού κώδικα και τα κρυπτονομίσματα διακλαδίζονται συνεχώς, αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε μεταξύ των soft forks και των hard forks προκειμένου να αναγνωρίσουμε τις διαφορετικές επιπτώσεις τους στα δίκτυα.

Πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα Bitcoin hard fork;

Η ιδέα ενός hard fork

Ένα hard fork είναι μια αλλαγή στο πρωτόκολλο που καθιστά τα προηγουμένως άκυρα μπλοκ έγκυρα και το αντίστροφο. Αυτό απαιτεί από όλους τους κόμβους ή τους χρήστες να αναβαθμιστούν στη νέα έκδοση του λογισμικού του πρωτοκόλλου. Ένα hard fork είναι μια μετάβαση από ένα σύνολο κανόνων πρωτοκόλλου σε ένα άλλο, επιτρέποντας στο δίκτυο blockchain να δημιουργήσει νέο και μοναδικό λογισμικό.

Πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση του Bitcoin hard fork;
Το Bitcoin έχει υποστεί πολλαπλές διακλαδώσεις, ή αποσχίσεις, με την πάροδο των ετών.

Όταν δύο δίκτυα υπάρχουν παράλληλα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Κάθε έκδοση blockchain συνεχίζει να παράγει μπλοκ και συναλλαγές, αλλά είναι αμοιβαία ασύμβατες. Ορισμένοι κόμβοι θα επικεντρωθούν στην αλυσίδα Α, ενώ άλλοι θα ασχοληθούν με την αλυσίδα Β. Στο τέλος, αντί να χρησιμοποιούν το ίδιο μητρώο, θα υπάρχουν διάφορα μπλοκ και συναλλαγές

Κρυπτογραφία και τα είδη της

Εάν υπάρξει διάσπαση του δικτύου, ορισμένοι χρήστες μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες θα έχουν το ίδιο ποσό νομισμάτων και στις δύο αλυσίδες, αν συμβεί διάσπαση του δικτύου. Αν και είναι πιθανό να ξοδέψετε τα νομίσματά σας και στις δύο αλυσίδες, η ανταλλαγή τους από τη μία αλυσίδα στην άλλη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία κάθε νομίσματος ποικίλλει ανάλογα με την αλυσίδα στην οποία χρησιμοποιείται!

Τι συμβαίνει στο Ethereum μου όταν αυτό διακλαδίζεται;
Διπλασιάζει τα χρήματά σας μια διακλάδωση Bitcoin;

Με την πάροδο των ετών, το Bitcoin και το Bitcoin Cash έχουν αποκλίνει ως προς τους στόχους και την αξία τους. Ως αποτέλεσμα αυτών των διακρίσεων, δεν είναι συμβατά – τυχόν αλλαγές που θεσπίζονται σε ένα από αυτά θα παραμείνουν αποκλειστικά σε αυτό και μόνο. Παρόλο που και τα δύο συστήματα μοιράζονται παρόμοιες καταβολές, η πορεία τους έχει γίνει αισθητά διαφορετική με την πάροδο του χρόνου.

Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, τι είναι ένα fork;

Το Softfork δεν είναι το ίδιο

Για να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός επιζήμιου σεναρίου όπως ένα hard fork, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν μια εναλλακτική διαδρομή για την ενσωμάτωση τροποποιήσεων κώδικα. Το Softfork είναι συμβατό με τους παλιούς κόμβους και τους επιτρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν, ακόμη και αν δεν αναβαθμίσουν το λογισμικό τους αμέσως. Για να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των δικτύων με την πάροδο του χρόνου, αποφύγετε τη σύγκρουση παλαιών και νέων κανονισμών.

10 καλύτερες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες κρυπτογράφησης

Ένα soft fork σας επιτρέπει να κλιμακώσετε το μέγεθος του μπλοκ χωρίς απαραίτητα να διασπάσετε το δίκτυο ή να εμφανίσετε σπασμένα μπλοκ. Μπορείτε πάντα να επιλέγετε πόσο μικρά ή μεγάλα θα είναι τα μπλοκ του δικτύου σας και δεν υπάρχει κανένα αδιάσπαστο όριο ως προς το πόσο μικροσκοπικά μπορεί να είναι. Εάν απαιτούνται λιγότερες συναλλαγές, τότε καθίσταται άσκοπο να εξαντλήσετε το μέγιστο μέγεθος μπλοκ.

Τι συμβαίνει με τα νομίσματά σας μετά από μια σκληρή διακλάδωση κρυπτογράφησης
Είναι ένα hard fork κατάλληλο για το Crypto;

Η επιλογή “κόμβοι” είναι προσβάσιμη μόνο για κόμβους που εκτελούν αυτό το λογισμικό, εάν απορρίπτουν μπλοκ με μεγαλύτερη σημασία από ένα συγκεκριμένο όριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με το δίκτυο. Ακόμη και αν απομακρυνθούν δεδομένα εκτός του συνόλου κανόνων του κόμβου, η επικοινωνία με αυτόν θα εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Bitcoin Trading για αρχάριους

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ενός επιτυχημένου short fork του Bitcoin ήταν η αναβάθμιση του Segregated Witness. Το SegWit αλλάζει τις μορφές μπλοκ και συναλλαγών χωρίς να εμποδίζει τους παλιούς κόμβους να συγκρίνουν δεδομένα με διαφορετικούς κανονισμούς. Λόγω των εξελίξεων στο SegWit, σήμερα τοποθετούνται περισσότερες συναλλαγές ανά μπλοκ δικτύου. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουν αποδεχθεί όλοι την αναβάθμιση.

Ποιο στυλ πιρουνιού είναι καλύτερο;

Οι προγραμματιστές και οι χρήστες συνήθως δεν απολαμβάνουν τις σκληρές διακλαδώσεις επειδή μπορεί να είναι περίπλοκες. Ωστόσο, χωρίς ένα hard fork, είναι αδύνατο να τροποποιηθεί το πρωτόκολλο που ανοίγει το Bitcoin. Είναι πιθανό ένα αμφιλεγόμενο hard fork να διασπάσει μόνιμα το δίκτυο, αλλά τα περισσότερα δεν θα προκαλέσουν προβλήματα. Ο σχεδιασμός για μια διακλάδωση και η συζήτηση με τα μέλη της κοινότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε εντελώς τις δυσκολίες ή τις συγκρούσεις.

Ποιος παίρνει την απόφαση για το hard fork του κρυπτογραφικού Bitcoin;
Είναι το bitcoin μια διακλάδωση;

Οι απλούστερες εναλλακτικές λύσεις είναι πάντα προτιμότερες. Μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα μικρά ζητήματα ή βελτιώσεις, αλλά ποτέ δεν προβαίνουν σε μεγάλες τροποποιήσεις στο δίκτυο. Το γεγονός ότι δεν έρχονται σε σύγκρουση με προηγούμενες εκδόσεις του προγράμματος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Τι είναι το DeFi; Κατανόηση της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης

Ανάλογα με τους στόχους του δικτύου, και οι δύο επιλογές διακλάδωσης παραμένουν βιώσιμες. Η επικοινωνία και η συζήτηση με τους χρήστες του δικτύου είναι συχνά ωφέλιμη για την αποφυγή πραγματικών δυσκολιών, είτε πρόκειται για διακλάδωση είτε για ήπια διακλάδωση.

Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα σκληρών πιρουνιών περιλαμβάνουν

Δεν έχουν συμβεί όλα τα hard forks με την αλυσίδα μπλοκ Bitcoin – στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα hard forks κρυπτονομισμάτων. Ακολουθεί μια συλλογή μερικών από τις πιο εμβληματικές καινοτομίες και η ουσιαστική συμβολή τους στον κλάδο.

Τι συμβαίνει όταν ένα κρυπτονόμισμα διακλαδίζεται;
Τι είναι το πιρούνι;

Οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του SegWit

Το SegWit2x ήταν μια προτεινόμενη αναβάθμιση που θα διέθετε το SegWit και θα αύξανε το όριο μεγέθους μπλοκ στα 2MB στο δίκτυο του Bitcoin.

Το SegWit2x αποφάσισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης που επιτεύχθηκε στις 23 Μαΐου 2017. Η συμφωνία είδε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων Bitcoin και ανθρακωρύχοι που εκπροσωπούν πάνω από το 85% του ρυθμού κατακερματισμού του δικτύου αποφάσισαν το μέλλον του BTC πίσω από κλειστές πόρτες.

Το SegWit θα ξεκινήσει με ένα soft fork, ενώ η αλλαγή του ορίου μεγέθους μπλοκ θα πραγματοποιηθεί μέσω hard fork μετά από μια αόριστη περίοδο. Αυτή η πρόταση συζητήθηκε έντονα επειδή δεν υπήρχε η συμβολή των προγραμματιστών του Bitcoin Core και φάνηκε να επιβάλλεται μόνο από μια ομάδα επιχειρήσεων – δίνοντάς τους πολύ μεγάλη δύναμη πάνω στο δίκτυο χωρίς οι ανθρακωρύχοι ή οι κόμβοι να συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση.

Τι είναι ένα διακλαδισμένο token; hard fork και soft fork
Διαφορά μεταξύ Hard Fork Vs. Soft Fork

Οι υποστηρικτές των μικρών μπλοκ υποστήριζαν ότι τα μεγαλύτερα μπλοκ θα δυσκόλευαν τη φιλοξενία ενός πλήρους κόμβου, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το κρυπτονόμισμα. Αυτοί που υποστήριζαν τα μεγαλύτερα μπλοκ υποστήριξαν ότι οι αυξανόμενες χρεώσεις συναλλαγών του BTC θα έβλαπταν την ανάπτυξή του και θα εξώριζαν ορισμένους χρήστες από το δίκτυο.

Τα soft forks που ενεργοποιούνται από τους χρήστες είναι μια πιθανότητα στο δίκτυο του Bitcoin. Σε αυτή την περίπτωση, οι φορείς εκμετάλλευσης πλήρων κόμβων, όπως τα ανταλλακτήρια και οι επιχειρήσεις, μπορούν να μεταβούν σε μια νέα έκδοση blockchain που έχει ένα σημείο ενεργοποίησης που έχει οριστεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά απαιτούν από τους ανθρακωρύχους να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς του δικτύου. Εάν δεν συμμορφωθούν, υπάρχει πιθανότητα διάσπασης του δικτύου.

Οι χρήστες του Bitcoin τάχθηκαν τότε υπέρ ενός soft fork που ενεργοποιείται από τον χρήστη για να αποτραπεί η δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου.

Τι είναι το πιρούνι;
Τι είναι το soft fork στο blockchain;

Οι υποστηρικτές των μεγάλων μπλοκ του Bitcoin, δυσαρεστημένοι με το σύστημα SegWit2x και βλέποντας την υποστήριξη της κοινότητας για το SegWit, επέλεξαν να αποσχιστούν από το Bitcoin την 1η Αυγούστου 2017. Αυτός ο διαχωρισμός θα έφερνε ένα ακόμη ψηφιακό νόμισμα – το Bitcoin Cash (BCH). Όσοι ήταν υπέρ αυτού του σχεδίου το είδαν ως έναν ακόμη τρόπο για να διατηρήσουν ζωντανό το αρχικό όραμα του Satoshi Nakamoto.

Η αλυσίδα μπλοκ Bitcoin Cash δημιουργήθηκε με μέγεθος μπλοκ οκτώ MB – από τότε, έχει αυξηθεί στα 32MB.Οι υποστηρικτές του BCH υποστηρίζουν ότι τα φθηνά τέλη συναλλαγών του θα το βοηθήσουν να κλιμακωθεί και να τραπεζώσει τους μη τραπεζικούς – πιστεύοντας ότι το BTC θα μείνει πίσω λόγω των πολύ υψηλότερων τελών συναλλαγών σε αντίθεση. Μετά το hard fork του Bitcoin Cash, άλλα κρυπτονομίσματα με fork, όπως το Bitcoin Gold (BTG) και το Bitcoin Diamond (BTCD), έγιναν δημοφιλή.

Το DAO Hack ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για το δίκτυο Ethereum.

Ένα άλλο μεγάλο ιστορικό “hard fork” συνδέεται με τον αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό (DAO) που ξεκίνησε το 2016 στο δίκτυο Ethereum. Το Ethereum τρέχει ένα σύνολο έξυπνων συμβολαίων, τμημάτων κώδικα που ενεργοποιούνται όταν πληρούνται προκαθορισμένες συνθήκες. Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, το στοιχείο αυτό είναι θεμελιώδες για την ικανότητα του συστήματος. Αυτά τα συμβόλαια καθιστούν το χρήμα προγραμματιζόμενο και τροφοδοτούν τις αποκεντρωμένες οικονομικές εφαρμογές (DApps).

Διαφορά μεταξύ Hard Fork Vs. Soft Fork
Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το hard fork;

Η DAO συγκέντρωσε ETH αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία από τις πρώτες προσπάθειες crowdfunding στην κρυπτογράφηση, πριν από την τρέλα των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO) του 2017. Ήταν ουσιαστικά μια πρώιμη επανάληψη των αποκεντρωμένων μοντέλων διακυβέρνησης που χρησιμοποιούν σήμερα τα πρωτόκολλα Defi, όπου οι κάτοχοι token ψηφίζουν για αποφάσεις που επηρεάζουν το μελλοντικό πρωτόκολλο.

Μετά την έναρξη λειτουργίας του DAO, ένας χάκερ απέσυρε ETH αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων από 11.000 επενδυτές. Όταν το Ethereum διαπραγματευόταν μόλις κάτω από 10 δολάρια, αυτό το hack αποτελούσε περίπου το 14% όλων των Ether που κυκλοφορούσαν και προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο δίκτυο.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το hard fork;
Ποιο είναι ένα παράδειγμα hard fork;

Μια παθιασμένη συζήτηση προέκυψε στην κοινότητα του Ethereum, καθώς τα άτομα προσπαθούσαν να εξακριβώσουν πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα την επίθεση. Για αρχή, προτάθηκε ένα soft fork που θα έβαζε στη μαύρη λίστα τη διεύθυνση του επιτιθέμενου και θα τον εμπόδιζε να μετακινήσει οποιοδήποτε από τα κεφάλαια. Το άτομο που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση – ή κάποιος που προσποιούνταν ότι ήταν αυτός – απευθύνθηκε στην κοινότητα και δήλωσε ότι είχε πάρει τα χρήματα με έναν “νόμιμο” τρόπο που ακολουθούσε όλους τους κανόνες που είχε θέσει το έξυπνο συμβόλαιο. Απείλησαν με νομικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε προσπαθούσε να τους αφαιρέσει τα κέρδη τους.

Ποιοι είναι οι δύο τύποι πιρουνιών;
Είναι το Bitcoin ένα hard fork;

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο δράστης ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε κάθε προσπάθεια soft fork πληρώνοντας με τα χρήματα τους ανθρακωρύχους ETH.

Οι άνθρωποι άρχισαν να διαφωνούν ξανά μέχρι που κάποιος πρότεινε ένα hard fork. Το hard fork πραγματοποιήθηκε τελικά και έσβησε το ιστορικό του δικτύου Ethereum πριν από την επίθεση DAO, μεταφέροντας τα κλεμμένα κεφάλαια σε ένα έξυπνο συμβόλαιο όπου οι επενδυτές μπορούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Παρόλο που ορισμένοι επενδυτές αισθάνθηκαν θιγμένοι από αυτή την ενέργεια, θεωρώντας την παραβίαση της αρχικής αποστολής του blockchain για αμετάβλητη και επαναστατική λειτουργία, άλλοι ενδιαφερόμενοι επέλεξαν να υποστηρίξουν μια προηγούμενη έκδοση του δικτύου, γνωστή ως Ethereum Classic.

Ποιο είναι ένα παράδειγμα hard fork;
Είναι το Bitcoin Cash ένα soft fork;

Ο “πόλεμος του ρυθμού κατακερματισμού” αναφέρεται στη μάχη μεταξύ του Bitcoin ABC και του Bitcoin SV για τον έλεγχο του δικτύου bitcoin cash.

Το Bitcoin Cash διαχωρίστηκε από την αλυσίδα μπλοκ Bitcoin τον Αύγουστο του 2017 για να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο. Αυτή η κοινότητα θα χωριζόταν αργότερα σε δύο ομάδες που διαφωνούσαν μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά, Οι δύο παρατάξεις πίσω από το Bitcoin Cash πήγαν σε πόλεμο μεταξύ τους, με την ABC (BCHA) να προσπαθεί να βελτιώσει την τεχνολογία και την SV (BSV) που υποστηρίζεται από τον Craig Wright να αυξάνει το μέγεθος του μπλοκ.

Είναι το Bitcoin Cash ένα soft fork;
Soft fork vs. Hard fork

Η αλυσίδα μπλοκ διασπάστηκε στο μπλοκ 556.767, γεγονός που οδήγησε σε μια μάχη για το σύμβολο BCH. Οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποίησαν κάθε πόρο που διέθεταν για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα ρυθμού κατακερματισμού έναντι της άλλης πλευράς. Κάποιοι μάλιστα ζητούσαν να επιτεθεί το 51% του άλλου δικτύου, ώστε οι υποστηρικτές του να αναγκαστούν να μετακινηθούν προς τη δική τους πλευρά.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αποκάλυψαν ότι θα αποδώσουν το εισιτήριο BCH στην αλυσίδα που θα βγει πρώτη. Ορισμένες δεξαμενές εξόρυξης έστρεψαν όλους τους πόρους τους σε πολέμους κατακερματισμού, με το Bitcoin Cash ABC να πρέπει να διατηρήσει την πλειοψηφία του ρυθμού κατακερματισμού και να αποκρούσει το 51% των προσπαθειών επίθεσης. Αργότερα διεκδίκησε το BCH ticker σε ανταλλακτήρια και άλλες υπηρεσίες, με το BSV ως ticker του.

Σκληρά και μαλακά πιρούνια
Σκληρά και μαλακά πιρούνια

Συμπερασματικές παρατηρήσεις

Όλες οι επιλογές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά μερικές φορές είναι οι μόνες διαθέσιμες λύσεις. Στον τομέα της αλυσίδας μπλοκ, η μαλακή και η σκληρή δύναμη δεν είναι οι μόνες δύο επιλογές. Ορισμένες πλατφόρμες μπορεί να χρησιμοποιούν ένα υβρίδιο των δύο μεθόδων ή να αναπτύσσουν το δικό τους πρωτότυπο σύστημα. Είναι αδύνατο να δηλώσει κανείς ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη σε όλες τις περιπτώσεις. Το καλύτερο θα ήταν να αξιολογήσετε κάθε περίπτωση με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.

Είναι κρίσιμο κάθε χρήστης να κατανοήσει πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν για το μέλλον του δικτύου. Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση. Ελπίζω αυτό το άρθρο να ήταν κατατοπιστικό. 

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς