Τι είναι το Liquid Staking;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Όταν στοιχηματίζετε μάρκες, δεν μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για άλλα πράγματα, όπως συναλλαγές ή να αποκτήσετε περισσότερα κέρδη στο DeFi. Αλλά ορισμένες υπηρεσίες σας επιτρέπουν να στοιχηματίσετε τα token σας και να σας δώσουν ένα διαφορετικό token σε αντάλλαγμα. Αυτό το νέο κουπόνι δείχνει ότι εξακολουθείτε να κατέχετε τα στοιχηματισμένα και μπορείτε να τα εμπορεύεστε ή να τα χρησιμοποιείτε σε εφαρμογές blockchain. 

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία και απαντάμε πώς λειτουργεί το liquid staking, τα οφέλη και τους περιορισμούς του, τα δημοφιλή token και πολλά άλλα.

Τι είναι το στοίχημα;

Το Staking είναι σαν να βάζετε μέρος του κρυπτονομίσματος σας στην άκρη για να βοηθήσετε στη λειτουργία ενός δικτύου blockchain- παίρνετε ανταμοιβές για να το κάνετε.

Είναι σαν να βάζετε τα χρήματά σας σε έναν ειδικό διαδικτυακό αποταμιευτικό λογαριασμό. Το κλείδωμα των ψηφιακών νομισμάτων σας στην αλυσίδα μπλοκ, ένα ψηφιακό βιβλίο, βοηθάει στο να διατηρείται το δίκτυο ασφαλές και να λειτουργεί ομαλά. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά σας, λαμβάνετε επιπλέον νομίσματα ως ανταμοιβή, παρόμοια με τον τρόπο που κερδίζετε τόκους από μια τράπεζα.

Το στοίχημα είναι σημαντικό για ορισμένες αλυσίδες μπλοκ που χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ονομάζεται Proof of Stake (PoS) ή παρόμοιες μεθόδους. Αντί να χρησιμοποιείται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για τη δημιουργία νέων μπλοκ, όπως συμβαίνει με το Proof of Work (PoW), το PoS χρησιμοποιεί τα νομίσματα που κατέχουν οι άνθρωποι για να επιλέξει ποιος θα δημιουργήσει νέα μπλοκ και θα κρατήσει το blockchain σε λειτουργία.

Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι κλειδωμένα ή “στοιχηματίζονται”, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που επικυρώνουν τις συναλλαγές να ακολουθούν τους κανόνες. Αν προσπαθήσουν να παραβιάσουν τους κανόνες ή να κάνουν κάτι κακό, μπορεί να χάσουν μέρος των χρημάτων που έχουν βάλει. Αυτή η ρύθμιση συμβάλλει στην ασφάλεια του συστήματος και διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται σωστά. 

Τι είναι το Liquid Staking;

Το Liquid Staking στην κρυπτογράφηση σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε στοιχηματίσει, επιτρέποντάς σας να τα χρησιμοποιήσετε στον κόσμο της DeFi. 

Ακούστε πώς λειτουργεί: 

Το liquid staking στο κρυπτονόμισμα επιτρέπει στους χρήστες να ποντάρουν τα token τους για να υποστηρίξουν την ασφάλεια και τη συναίνεση του δικτύου, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα ένα ρευστό, εμπορεύσιμο token. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τη ρευστότητα, επιτρέποντας στους χρήστες να συμμετέχουν σε άλλες επενδύσεις ή δραστηριότητες χωρίς να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία.

Αυτή η καινοτομία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε διάφορες αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές, από πλατφόρμες δανείων έως αγορές στοιχημάτων, χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο εξοπλισμό ή τεχνική τεχνογνωσία. 

Η διαδικασία όχι μόνο ξεκλειδώνει τη ρευστότητα, επιτρέποντας τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στοιχηματιστεί σε όλο το οικοσύστημα DeFi, αλλά ανοίγει επίσης την ευκαιρία για πρόσθετα κέρδη μέσω της συμμετοχής σε διάφορες υπηρεσίες DeFi, πέρα από τις ανταμοιβές από το ίδιο το στοιχηματισμό.

Παραδοσιακός πασσαλισμός έναντι υγρού πασσαλισμού

Παραδοσιακός στοιχηματισμός έναντι υγρού στοιχηματισμού

Το στοίχημα κρυπτογράφησης μπορεί να αποφέρει ανταμοιβές, αλλά οι δύο μέθοδοι έχουν διαφορετικό στυλ. Τα παραδοσιακά μάρκες στοιχηματισμού βοηθούν άμεσα το δίκτυο, κερδίζοντας δυνητικά υψηλότερες ανταμοιβές. Μειονέκτημα; Οι μάρκες σας είναι κλειδωμένες μέχρι να λήξει η περίοδος στοιχηματισμού.

Το Liquid staking σας επιτρέπει να αποκτήσετε tokens που αντιπροσωπεύουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε στοιχηματίσει, επιτρέποντάς σας να τα ανταλλάξετε ή να τα χρησιμοποιήσετε στο DeFi, ενώ εξακολουθείτε να κερδίζετε (ελαφρώς χαμηλότερες) ανταμοιβές. Έτσι, βασίζεστε σε ένα τρίτο μέρος, προσθέτοντας κάποιο ρίσκο.

Οι άνθρωποι επιλέγουν το παραδοσιακό ποντάρισμα για υψηλότερες ανταμοιβές και άμεση συμμετοχή ή το ρευστό ποντάρισμα για ευελιξία και πρόσβαση στο DeFi. 

ΧαρακτηριστικόΠαραδοσιακός στοιχηματισμόςΛίκιδος στοιχηματισμός
Κλείδωμα περιουσιακών στοιχείωνΤα περιουσιακά στοιχεία κλειδώνονται για μια περίοδο (“locked up”)Οι χρήστες λαμβάνουν ρευστά tokens που αντιπροσωπεύουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στοιχηματίσει
ΛιγότηταΤα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να διαπραγματεύονται ή να χρησιμοποιούνται αλλούΤα ρευστά tokens μπορούν να διαπραγματεύονται ή να χρησιμοποιούνται στο DeFi, κ.λπ.
ΑμοιβέςΓενικά υψηλότερες δυνητικές ανταμοιβές λόγω του ρόλου του επικυρωτήΜπορεί να έχει ελαφρώς χαμηλότερες ανταμοιβές λόγω των τελών πρωτοκόλλου
ΣυμπληρωματικότηταΠεριορισμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες DeFi ενώ είναι στοιχηματισμένεςΔυνατότητα συμμετοχής σε διάφορα πρωτόκολλα DeFi με στοιχηματισμένα περιουσιακά στοιχεία
ΚίνδυνοιΜικρότερος τεχνικός κίνδυνοςΥψηλότερος κίνδυνος αντισυμβαλλομένου (εξαρτάται από τον πάροχο στοιχηματισμού)
ΑποκέντρωσηΟι χρήστες συμμετέχουν άμεσα στην επικύρωση του δικτύουΠιο συγκεντρωτικά, βασίζεται στον πάροχο στοιχημάτων
ΠαραδείγματαCosmos, Polkadot, CardanoLido, Rocket Pool


Πλεονεκτήματα του Liquid Staking

Μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι τα πλεονεκτήματα των κουπονιών Liquid Staking, προσφέρουν αρκετά από αυτά:

  • Απελευθέρωση κλειδωμένων κεφαλαίων: Στο Ethereum και σε παρόμοια δίκτυα, όταν στοιχηματίζετε μάρκες, δεν μπορείτε να τις ανταλλάξετε ή να τις χρησιμοποιήσετε ως εγγύηση για δάνεια. Αλλά με το liquid staking, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αξία αυτών των tokens για συναλλαγές ή ως εγγύηση σε εφαρμογές DeFi, παρόλο που είναι στοιχισμένα. 
  • Ενίσχυση της ενσωμάτωσης του DeFi: Όταν στοιχηματίζετε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μπορείτε να λάβετε ειδικά κουπόνια ως απόδειξη. Αυτές οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως ο δανεισμός χρημάτων ή το στοίχημα σε μελλοντικά γεγονότα. 
  • Δυνατότητα επέκτασης των κερδών: Το παραδοσιακό στοίχημα πληρώνει τους χρήστες για τη βοήθεια στις συναλλαγές. Το Liquid staking επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν περισσότερα χρησιμοποιώντας διαφορετικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 
  • Απλούστευση της συμμετοχής: Οι υπηρεσίες διακράτησης χρημάτων επιτρέπουν στους ανθρώπους να κερδίζουν χρήματα από τις ανταμοιβές της αλυσίδας μπλοκ εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν περίπλοκα συστήματα ή να έχουν πολλά ETH, όπως κάνουν οι σόλο επικυρωτές στο δίκτυο Ethereum. 

Κίνδυνοι και περιορισμοί

Το ποντάρισμα σε ρευστό συνοδεύεται επίσης από κινδύνους και περιορισμούς. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε αυτά πριν αποφασίσετε να συμμετάσχετε στο liquid staking:

  • Καθυστερήσεις: Σε ένα δίκτυο proof-of-stake, αν ένας επικυρωτής που έχετε επιλέξει κάνει κάτι κακό ή δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, μπορεί να τιμωρηθεί. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χάσετε μέρος των χρημάτων που έχετε βάλει μαζί του. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε αξιόπιστους επικυρωτές όταν στοιχηματίζετε τα περιουσιακά σας στοιχεία με τρόπο που σας επιτρέπει να τα χρησιμοποιείτε ακόμα.
  • Εκμεταλλεύσεις: Οι πλατφόρμες και τα πρωτόκολλα που επιτρέπουν την τοποθέτηση ρευστών στοιχημάτων μπορούν να δεχτούν επιθέσεις από χάκερ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των χρημάτων που έχουν στοιχηματίσει ή να καταστήσει τα tokens που λαμβάνουν για το ποντάρισμα λιγότερο πολύτιμα. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε πόσο ασφαλής είναι μια υπηρεσία liquid staking και να δείτε αν έχει καλό ιστορικό ασφάλειας πριν τη χρησιμοποιήσετε.
  • Δευτερογενής μεταβλητότητα της αγοράς: Όταν κάνετε liquid staking, λαμβάνετε ειδικά tokens που αντιπροσωπεύουν τα χρήματα που βάζετε. Μπορείτε να αγοράζετε και να πουλάτε αυτά τα μάρκες. Αλλά η τιμή τους μπορεί να αλλάξει πολύ λόγω του πώς αισθάνεται ο κόσμος για την αγορά, πόσο εύκολο είναι να τα αγοράσετε και να τα πουλήσετε και πώς τα πάει η αγορά κρυπτογράφησης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία της επένδυσής σας και μπορεί να μην ταιριάζει πάντα με την πορεία των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων.

Πρωτόκολλα στοιχηματισμού ρευστού

Τα πρωτόκολλα Liquid staking όπως το Lido και το Rocket Pool αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το staking στο Ethereum, προσφέροντας νέους τρόπους για την επίλυση προβλημάτων όπως το να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κεφάλαια που έχεις στοιχηματίσει και να χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις το staking. Το καθιστούν ευκολότερο και πιο προσιτό. 

Τι είναι το Lido Staking;

Το Lido είναι ένα αποκεντρωμένο οικονομικό πρωτόκολλο που προσφέρει ρευστό στοίχημα για το Ethereum, μεταξύ άλλων blockchains. Όταν οι χρήστες ποντάρουν το Ethereum (ETH) τους μέσω του Lido, λαμβάνουν σε αντάλλαγμα το stETH (staked ETH), το οποίο αντιπροσωπεύει το στοιχηματισμένο ETH τους συν τις κερδισμένες ανταμοιβές. 

Αυτή η ETH μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πρωτόκολλα DeFi, επιτρέποντας στους χρήστες να κερδίσουν πρόσθετο εισόδημα από τα στοιχηματισμένα περιουσιακά τους στοιχεία. 

Το κύριο πλεονέκτημα του Lido είναι η ικανότητά του να παρέχει άμεση ρευστότητα στα στοιχηματισμένα περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές που δεν θέλουν να δεσμεύσουν το κεφάλαιό τους.

Υπηρεσία Pocket Pool

Το Pocket Pool είναι μια δημοφιλής υπηρεσία στο δίκτυο Ethereum που επιτρέπει στους ανθρώπους να στοιχηματίζουν το κρυπτονόμισμά τους ή να τρέχουν τους διακομιστές υπολογιστών τους για το δίκτυο. Με το ποντάρισμα ETH με το Rocket Pool, οι χρήστες λαμβάνουν rETH, ένα token που αντιπροσωπεύει το ποντάρισμα ETH και τις συσσωρευμένες ανταμοιβές τους για το ποντάρισμα. 

Το Pocket Pool διακρίνεται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο φορέων, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό αποκέντρωσης και ασφάλειας. Χαμηλώνει το κατώφλι εισόδου για το ποντάρισμα στο Ethereum, επιτρέποντας τη συμμετοχή με μόλις 0,01 ETH, καθιστώντας το προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό.

Κουπόνια που υποστηρίζουν το liquid staking

Δημοφιλή κουπόνια που υποστηρίζουν το Liquid Staking

Με τη συμμετοχή σας στο liquid staking, λαμβάνετε liquid staking tokens (LSTs) που αντιπροσωπεύουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε στοιχηματίσει και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς DeFi, όπως δανεισμός ή συναλλαγές.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή tokens που υποστηρίζουν liquid staking:

Ethereum (ETH)

  • Lido Staked Ether (stETH): Το πιο δημοφιλές LST, που προσφέρει έκθεση σε staked ETH και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
  • Rocket Pool ETH (rETH): Μια αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στο Lido, που προσφέρει μια προσέγγιση με γνώμονα την κοινότητα για το liquid staking ETH.
  • Άλλες επιλογές: Frax Ether (frxETH), Mantle Staked Ether (METH), κ.λπ.

Solana (SOL):

  • Marinade Staked SOL (mSOL): Ένας κορυφαίος πάροχος λύσεων ρευστού στοιχηματισμού για SOL, προσφέροντας μάρκες mSOL που αντιπροσωπεύουν στοιχηματισμένο SOL.
  • Lido Staked SOL (stSOL): Η προσφορά της Lido για υγρό staking SOL, παρέχει μια εναλλακτική λύση στη Μαρινάδα.

Κόσμος (ATOM)

  • Κοσμοσυστημένη ΑΤΟΜ (stATOM): Μια δημοφιλής λύση για liquid staking ATOM, που επιτρέπει τη συμμετοχή στο οικοσύστημα Cosmos.
  • Άλλες επιλογές: Liquid Staking (LQST), Agoric (AGT), κ.λπ.

Άλλες μάρκες

  • Μια ποικιλία από άλλα tokens όπως το Polygon (MATIC), το Polkadot (DOT), το Avalanche (AVAX) και το Cardano (ADA) έχουν επίσης διάφορες διαθέσιμες επιλογές στοιχηματισμού σε υγρή μορφή.

Συμπεράσματα σχετικά με το Liquid Staking

Το Liquid Staking επιτρέπει στους ανθρώπους να κερδίζουν ανταμοιβές με το ποντάρισμα, χωρίς να δίνουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα ή να δανειστείτε έναντι αυτής, καθιστώντας τα πάντα πιο ευέλικτα και προσιτά. 

Αν και προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η ευκολότερη πρόσβαση στο DeFi και η δυνατότητα για επιπλέον κέρδη, οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν ακόμα τους κινδύνους, όπως τα θέματα ασφάλειας ή οι αλλαγές των τιμών. 

Σε γενικές γραμμές, το liquid staking κάνει το στοίχημα απλούστερο και πιο χρήσιμο για όλους, ενισχύοντας παράλληλα τη δύναμη του DeFi.

FAQ σχετικά με το Liquid Staking

Πώς λειτουργεί το liquid staking;

Το liquid staking σας επιτρέπει να ποντάρετε το κρυπτονόμισμα σας και να λάβετε ως αντάλλαγμα ένα εμπορεύσιμο token. Αυτό το κουπόνι αντιπροσωπεύει τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε ποντάρει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πλατφόρμες DeFi.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του liquid staking και του staking?

Το liquid staking παρέχει ένα κουπόνι που αντιπροσωπεύει τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε ποντάρει για χρήση στο DeFi, προσφέροντας ρευστότητα. Το παραδοσιακό staking κλειδώνει τα περιουσιακά σας στοιχεία, περιορίζοντας τη χρήση τους εκτός από την απόκτηση ανταμοιβών staking.

Είναι επικίνδυνο το liquid staking?

Ναι, ενέχει κινδύνους όπως τα τρωτά σημεία ασφαλείας της πλατφόρμας staking, το ενδεχόμενο απώλειας λόγω κυρώσεων επικυρωτών (slashing) και τη μεταβλητότητα της τιμής των token που εκδίδονται.

Ποιά tokens υποστηρίζουν liquid staking;

Στα δημοφιλή tokens που υποστηρίζουν liquid staking περιλαμβάνονται τα Ethereum (ETH), Solana (SOL) και Cosmos (ATOM), με τις πλατφόρμες που εκδίδουν τις εκδόσεις τους για τα tokens με staking (πχ, stETH για το Ethereum).

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα για liquid staking?

Τα Lido και Rocket Pool είναι από τα πιο δημοφιλή, προσφέροντας λύσεις liquid staking για το Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς