Πορτοφόλια κρυπτογράφησης υλικού έναντι λογισμικού

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να διατηρήσετε το κρυπτονόμισμά σας ασφαλές, συγκρίνοντας τα πορτοφόλια υλικού με τα πορτοφόλια λογισμικού. Σας βοηθά να κατανοήσετε τις διαφορές, ώστε να κάνετε μια έξυπνη επιλογή.

Θα εξετάσουμε τις διαφορές τους, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας, είτε είστε νέος στην κρυπτογράφηση είτε έμπειρος.

Τι είναι ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι λογισμικού;

Ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι λογισμικού είναι μια ψηφιακή εφαρμογή ή πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε, να διαχειρίζεστε και να αλληλεπιδράτε με τα ψηφιακά σας περιουσιακά στοιχεία.

Υπάρχει εξ ολοκλήρου ως λογισμικό στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, σε αντίθεση με τα φυσικά πορτοφόλια υλικού.

Ενώ το πραγματικό σας κρυπτονόμισμα ζει στην αλυσίδα μπλοκ, το πορτοφόλι λογισμικού παρέχει τη διεπαφή για την πρόσβαση και τη διαχείρισή του.

Πώς λειτουργούν τα πορτοφόλια λογισμικού;

 • Ιδιωτικά κλειδιά. Το θεμελιώδες κλειδί για τα κρυπτογραφικά σας περιουσιακά στοιχεία είναι ένα ιδιωτικό κλειδί – ένας μακρύς, πολύπλοκος κωδικός που σας επιτρέπει να εξουσιοδοτείτε συναλλαγές. Τα πορτοφόλια λογισμικού αποθηκεύουν με ασφάλεια αυτά τα ιδιωτικά κλειδιά, επιτρέποντάς σας να στέλνετε και να λαμβάνετε κρυπτονομίσματα.
 • Διεπαφή χρήστη. Το λογισμικό παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την αλληλεπίδραση με την αλυσίδα μπλοκ, προβάλλοντας τα υπόλοιπά σας, δημιουργώντας διευθύνσεις για τη λήψη κρυπτονομισμάτων και στέλνοντας κρυπτονομίσματα σε άλλα πορτοφόλια.

Τύποι πορτοφολιών λογισμικού

 • Πορτοφόλια επιφάνειας εργασίας. Πρόκειται για εφαρμογές που εγκαθίστανται απευθείας στον υπολογιστή σας.
 • Πορτοφόλια κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για εφαρμογές για smartphone, οι οποίες προσφέρουν ευκολία για τη διαχείριση κρυπτογράφησης εν κινήσει.
 • Διαδικτυακά πορτοφόλια. Είναι προσβάσιμα μέσω του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο.

Παραδείγματα δημοφιλών πορτοφολιών λογισμικού

Δημοφιλή-πορτοφόλια-λογισμικού
 • MetaMask. Μια δημοφιλής επιλογή για την αλληλεπίδραση με το Ethereum και άλλες αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps).
 • Exodus. Ένα φιλικό προς τους αρχάριους πορτοφόλι που υποστηρίζει διάφορα κρυπτονομίσματα.
 • Trust Wallet. Ένα πορτοφόλι για κινητά που επικεντρώνεται στην απλότητα και την ευκολία χρήσης.
 • Atomic Wallet. Υποστηρίζει πολλά κρυπτονομίσματα και προσφέρει δυνατότητες στοιχηματισμού.

Για περισσότερες συστάσεις, δείτε τη λίστα με τα καλύτερα πορτοφόλια κρυπτογράφησης.

Τι είναι το πορτοφόλι κρυπτογράφησης υλικού;

Ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης υλικού είναι μια εξειδικευμένη, φυσική συσκευή που αποθηκεύει με ασφάλεια τα ιδιωτικά κλειδιά των κρυπτονομισμάτων σας εκτός σύνδεσης.

Μοιάζει με μια μικρή μονάδα flash USB και προσφέρει ανώτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα πορτοφόλια λογισμικού.

Επειδή τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται εκτός σύνδεσης, είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις hacking ή κακόβουλου λογισμικού.

Πώς λειτουργούν τα πορτοφόλια υλικού;

 • Αποθήκευση χωρίς σύνδεση. Η πιο σημαντική πτυχή ενός πορτοφολιού υλικού είναι ότι τα ιδιωτικά σας κλειδιά δεν φεύγουν ποτέ από τη συσκευή. Δημιουργούνται και αποθηκεύονται μέσα στο ίδιο το υλικό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα περιβάλλον “air-gapped”.
 • Υπογραφή συναλλαγών. Για να εγκρίνετε μια συναλλαγή, συνδέετε το πορτοφόλι υλικού με τον υπολογιστή ή το smartphone σας. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο πορτοφόλι, όπου υπογράφεται ψηφιακά χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό κλειδί. Στη συνέχεια, η συναλλαγή μεταδίδεται στην αλυσίδα μπλοκ, χωρίς το ιδιωτικό κλειδί να εκτίθεται ποτέ στο διαδίκτυο.

Παραδείγματα δημοφιλών πορτοφολιών υλικού

 • Ledger Nano S/X. Μια δημοφιλής και προσιτή επιλογή με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
 • Trezor Model One/T. Άλλο ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πορτοφόλι υλικού με ισχυρή φήμη στον τομέα της ασφάλειας.
 • KeepKey. Μια συσκευή με μεγαλύτερη οθόνη και έμφαση στην απλότητα.
 • Coldcard. Ένα πιο εξελιγμένο πορτοφόλι υλικού μόνο για Bitcoin για χρήστες με υψηλή συνείδηση ασφάλειας.
Δημοφιλή-πορτοφόλια-υλικού

Πορτοφόλια υλικού έναντι πορτοφολιών λογισμικού

ΌψηΠορτοφόλια υλικούΠορτοφόλια λογισμικού
ΑποθήκευσηΦυσική συσκευήΨηφιακή συσκευή
ΑσφάλειαΕξαιρετικά ασφαλής, offline αποθήκευσηΛιγότερο ασφαλής, ηλεκτρονική αποθήκευση
ΠροσβασιμότηταΑπαιτεί φυσική πρόσβαση στη συσκευήΠρόσβαση μέσω συσκευής συνδεδεμένης στο διαδίκτυο
Ανάκτηση κωδικού πρόσβασηςΣυνήθως δεν είναι δυνατή, βασίζεται σε φράσεις σπόρουΜπορεί συνήθως να επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης με email ή άλλες μεθόδους ανάκτησης
ΔιασύνδεσηΣυχνά οι απλούστερες διεπαφές διαχειρίζονται μέσω της συσκευήςΠοικίλες διεπαφές, με διαχείριση μέσω λογισμικού/εφαρμογής
ΚόστοςΥψηλότερο αρχικό κόστοςΓενικά δωρεάν για λήψη, μπορεί να επιβαρυνθείτε με τέλη συναλλαγής

Αποθήκευση

 • Πορτοφόλια υλικού. Αποθηκεύστε τα ιδιωτικά κλειδιά εκτός σύνδεσης στην ίδια τη συσκευή, προσφέροντας ανώτερη ασφάλεια έναντι διαδικτυακών απειλών.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά στη συσκευή σας (υπολογιστή, τηλέφωνο) ή σε διακομιστή (πορτοφόλια web), καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε πειρατεία και κακόβουλο λογισμικό.

Ασφάλεια

 • Πορτοφόλια υλικού. Πιο ασφαλή λόγω της αποθήκευσης των ιδιωτικών κλειδιών εκτός σύνδεσης και του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για τις συναλλαγές.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Είναι λιγότερο ασφαλή, καθώς αποθηκεύουν ιδιωτικά κλειδιά δυνητικά προσβάσιμα σε διαδικτυακές απειλές, αν και η ασφαλής διαχείριση κωδικών πρόσβασης και η κρυπτογράφηση μπορούν να μετριάσουν ορισμένους κινδύνους.

Προσβασιμότητα

 • Πορτοφόλια υλικού. Λιγότερο προσβάσιμα λόγω της φυσικής συσκευής και της απαίτησης σύνδεσης με υπολογιστή ή τηλέφωνο για τις συναλλαγές.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Περισσότερο προσβάσιμα, καθώς είναι άμεσα διαθέσιμα σε διάφορες συσκευές (υπολογιστές, τηλέφωνα) και ενδέχεται να μην απαιτούν πρόσθετο υλικό.

Ανάκτηση κωδικού πρόσβασης

 • Πορτοφόλια υλικού. Συνήθως βασίζονται σε φράσεις σπόρου (μια σειρά λέξεων) για ανάκτηση σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής συσκευών. Η απώλεια της φράσης σπόρου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της πρόσβασης στα κεφάλαιά σας.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Οι μέθοδοι ανάκτησης ποικίλλουν ανάλογα με το πορτοφόλι. Ορισμένες προσφέρουν επιλογές όπως email ή συνδεδεμένους λογαριασμούς, ενώ άλλες μπορεί να απαιτούν φράσεις σπόρου ή αντίγραφα ασφαλείας ιδιωτικού κλειδιού.

Διασύνδεση

 • Πορτοφόλια υλικού. Συνήθως έχουν απλούστερη διεπαφή που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την υπογραφή συναλλαγών.
 • Πορτοφόλι λογισμικού. Συχνά προσφέρουν πιο σύνθετες διεπαφές με χαρακτηριστικά όπως δεδομένα αγοράς, διαχείριση χαρτοφυλακίου και ενσωμάτωση ανταλλαγής.

Υποστήριξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

 • Πορτοφόλια υλικού. Μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη υποστήριξη για διάφορα κρυπτονομίσματα σε σύγκριση με ορισμένα προηγμένα πορτοφόλια λογισμικού.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Μπορεί να προσφέρουν ευρύτερη υποστήριξη για διάφορα κρυπτονομίσματα και μάρκες.

Κόστος

 • Πορτοφόλια υλικού. Γενικά πιο ακριβά λόγω του πρόσθετου στοιχείου υλικού.
 • Πορτοφόλια λογισμικού. Συχνά είναι δωρεάν ή έχουν ελάχιστες χρεώσεις, καθιστώντας τα πιο προσιτά για αρχάριους.

Η επιλογή μεταξύ πορτοφολιών υλικού και πορτοφολιών λογισμικού εξαρτάται από τις προσωπικές σας ανάγκες και προτεραιότητες. Εάν εκτιμάτε την ασφάλεια πάνω απ' όλα και δεν έχετε πρόβλημα με κάποιο επιπλέον κόστος και ταλαιπωρία, ένα πορτοφόλι υλικού μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Από την άλλη πλευρά, αν προτιμάτε την ευκολία πρόσβασης και το χαμηλότερο κόστος, ένα πορτοφόλι λογισμικού με καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας θα μπορούσε να είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Πορτοφόλια υπό θεματοφυλακή και μη υπό θεματοφυλακή

Τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης μπορούν επίσης να χωριστούν σε δύο περαιτέρω υποκατηγορίες: τα πορτοφόλια θεματοφυλακής και τα πορτοφόλια μη θεματοφυλακής.

Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής, όπως τα Coinbase, Binance και Bybit, περιλαμβάνουν ένα τρίτο μέρος που διαχειρίζεται τα ιδιωτικά σας κλειδιά. Είναι φιλικά προς το χρήστη, προσφέρουν επιλογές ανάκτησης και παρέχουν υποστήριξη πελατών, καθιστώντας τα κατάλληλα για αρχάριους και ενεργούς συναλλασσόμενους. Ωστόσο, έχετε λιγότερο έλεγχο, είναι ευάλωτα σε hacks και αντιμετωπίζουν ρυθμιστικούς κινδύνους.

Τα πορτοφόλια που δεν έχουν δικαίωμα θεματοφυλακής, όπως τα Ledger, Trezor, MetaMask και Exodus, σας παρέχουν πλήρη έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας. Προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια, ιδιωτικότητα και αντοχή στη λογοκρισία, καθιστώντας τα ιδανικά για μακροχρόνιους κατόχους και προχωρημένους χρήστες. Ωστόσο, απαιτούν να ασφαλίσετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά και μπορεί να είναι λιγότερο φιλικά προς τον χρήστη.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των πορτοφολιών με επιτήρηση και των πορτοφολιών χωρίς επιτήρηση, ανατρέξτε στη λεπτομερή δημοσίευσή μας για το θέμα αυτό.

Σύγκριση-πορτοφολιών-υλικού-έναντι-πορτοφολιών-λογισμικού

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πορτοφόλι υλικού ή πορτοφόλι λογισμικού;

Η επιλογή μεταξύ ενός πορτοφολιού υλικού και ενός πορτοφολιού λογισμικού για το κρυπτονόμισμά σας εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες και προτεραιότητες.

Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε:

Χρησιμοποιήστε ένα πορτοφόλι υλικού εάν:

 • Σκοπεύετε να αποθηκεύσετε ένα σημαντικό ποσό κρυπτονομισμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημά σας και είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε ένα premium γι' αυτό.
 • Θέλετε πλήρη έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών και των κρυπτονομισμάτων σας.

Χρησιμοποιήστε ένα πορτοφόλι λογισμικού εάν:

 • Είστε αρχάριος και ξεκινάτε με μικρότερη ποσότητα κρυπτονομισμάτων.
 • Δίνετε προτεραιότητα στην ευκολία και την προσβασιμότητα.
 • Νιώθετε άνετα με τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με τα πορτοφόλια λογισμικού και λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πορτοφόλι υλικού ή λογισμικού;

Τα πορτοφόλια υλικού, με την αποθήκευση εκτός σύνδεσης και την ανώτερη ασφάλεια, είναι ιδανικά για τους μακροχρόνιους κατόχους, τους χρήστες που έχουν συνείδηση της ασφάλειας και εκείνους που νιώθουν άνετα με ένα μικρό συμβιβασμό στην προσβασιμότητα και το κόστος. Για μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των πορτοφολιών, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με το τι είναι ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης.

Από την άλλη πλευρά, τα πορτοφόλια λογισμικού προσφέρουν μια φιλική προς το χρήστη εμπειρία και προσβασιμότητα σε βάρος της χαμηλότερης ασφάλειας. Είναι κατάλληλα για αρχάριους με μικρότερες συμμετοχές, για όσους δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία και τις συχνές συναλλαγές και για χρήστες που κατανοούν τη σημασία ισχυρών μέτρων ασφαλείας, όπως ισχυροί κωδικοί πρόσβασης και έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Αν είστε νέοι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, το άρθρο μας σχετικά με την επιλογή ενός πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες.

Η επιλογή έγκειται στις ατομικές σας ανάγκες και την ανοχή σας στον κίνδυνο. Εξετάζοντας προσεκτικά παράγοντες όπως οι τεχνικές γνώσεις, η συχνότητα χρήσης και οι στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, μπορείτε να επιλέξετε το πορτοφόλι που διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα πολύτιμα κρυπτονομίσματά σας. Για όσους ανησυχούν για την ιδιωτικότητα, αναζητήστε τις κορυφαίες επιλογές μας για τα ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτογράφησης.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα πορτοφόλια υλικού και λογισμικού

Τι είναι το πορτοφόλι υλικού και λογισμικού;

Τα πορτοφόλια υλικού είναι φυσικές συσκευές για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων εκτός σύνδεσης, ενώ τα πορτοφόλια λογισμικού είναι ψηφιακές εφαρμογές που τα αποθηκεύουν στη συσκευή σας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των πορτοφολιών υλικού;

Τα πορτοφόλια υλικού είναι λιγότερο προσβάσιμα και ακριβότερα από τα πορτοφόλια λογισμικού.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των πορτοφολιών λογισμικού;

Τα πορτοφόλια λογισμικού είναι λιγότερο ασφαλή και προσφέρουν λιγότερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων σας από ό,τι τα πορτοφόλια υλικού.

Ποιοι είναι οι 3 διαφορετικοί τύποι πορτοφολιών λογισμικού;

Οι τρεις συνηθισμένοι τύποι πορτοφολιών λογισμικού είναι τα πορτοφόλια για υπολογιστές γραφείου, κινητά και διαδικτυακά πορτοφόλια.

Πώς προστατεύει το πορτοφόλι υλικού;

Τα πορτοφόλια υλικού προστατεύουν τα κρυπτονομίσματά σας αποθηκεύοντας τα ιδιωτικά σας κλειδιά εκτός σύνδεσης, καθιστώντας τα απρόσιτα στους χάκερ.

Θα πρέπει να χρησιμοποιώ περισσότερα από ένα πορτοφόλια υλικού;

Εξαρτάται από τις ανάγκες σας, αλλά γενικά, είναι πιο ασφαλές να έχετε πολλά πορτοφόλια υλικού.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς