Επιμέλεια έναντι μη επιμέλειας πορτοφόλι

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των custodial και non-custodial πορτοφολιών που είναι οι δύο κύριοι τύποι πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων;

Αυτό το άρθρο παρέχει ανάλυση του custodial vs non-custodial wallet και διερευνά αυτούς τους τύπους πορτοφολιών, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά, την ασφάλεια και την εμπειρία του χρήστη, βοηθώντας σας να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Τι είναι το πορτοφόλι επιμέλειας;

Το πορτοφόλι θεματοφυλακής είναι ένας τύπος πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων που διαχειρίζεται από ένα τρίτο μέρος. Με άλλα λόγια, ο πάροχος του πορτοφολιού κατέχει τα ιδιωτικά σας κλειδιά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του κρυπτονομίσματος σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε άμεση πρόσβαση στα κεφάλαιά σας και ενδέχεται να πρέπει να βασιστείτε σε ένα τρίτο μέρος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του πορτοφολιού θεματοφυλακής

Πλεονεκτήματα:

  • Ευκολία στη χρήση: Παράδοση της ιστοσελίδας Ευκολία στη χρήση: Τα πορτοφόλια με θεματοφυλακή είναι συνήθως ευκολότερα στη χρήση από τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή. Δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε την ασφάλειά σας, καθώς ο πάροχος του πορτοφολιού θα το κάνει αυτό για εσάς
  • Ασφάλεια: Πολλά πορτοφόλια θεματοφυλακής προσφέρουν πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) και ψυχρή αποθήκευση.
  • Υποστήριξη: Τα εμπιστευτικά πορτοφόλια συνήθως προσφέρουν υποστήριξη πελατών 24/7, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη εάν ποτέ αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το πορτοφόλι σας.
  • Ευκολία στις συναλλαγές: Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής είναι συχνά ενσωματωμένα με ανταλλακτήρια, οπότε είναι εύκολο να αγοράσετε, να πουλήσετε και να ανταλλάξετε κρυπτονόμισμα.
  • Μειωμένος κίνδυνος απώλειας: Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής αναλαμβάνουν τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την απώλεια των κλειδιών σας ή την παραβίαση από χάκερ.

Μειονεκτήματα:

  • Λιγότερος έλεγχος: Έχετε λιγότερο έλεγχο των κεφαλαίων σας όταν χρησιμοποιείτε ένα πορτοφόλι θεματοφυλακής. Εάν ο τρίτος αποφασίσει να παγώσει το λογαριασμό σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαιά σας.
  • Υψηλότερες χρεώσεις: Τα πορτοφόλια με κηδεμονία συχνά χρεώνουν υψηλότερες χρεώσεις από τα πορτοφόλια χωρίς κηδεμονία.
  • Πιο ευάλωτα στην πειρατεία: Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής είναι πιο ευάλωτα στην πειρατεία από τα πορτοφόλια μη θεματοφυλακής, καθώς ο τρίτος έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά σας κλειδιά.
  • Λιγότερο απόρρητο: Οι συναλλαγές με πορτοφόλια θεματοφυλακής είναι λιγότερο απόρρητες από τις συναλλαγές με πορτοφόλια μη θεματοφυλακής, καθώς ο τρίτος μπορεί να δει τη δραστηριότητά σας.
  • Κίνδυνος απάτης: Έχουν υπάρξει περιπτώσεις παρόχων θεματοφυλακής πορτοφολιών που καταχράστηκαν ή εξαπάτησαν τα κεφάλαια των συνδρομητών τους. Οι χρήστες που εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε έναν πάροχο θεματοφυλακής πορτοφολιού διατρέχουν τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Θεματοφυλακή vs μη θεματοφυλακή πορτοφόλι πλεονεκτήματα μειονεκτήματα.

Τι είναι το κρυπτογραφικό πορτοφόλι χωρίς κηδεμονία;

Ένα μη-καταπιστευτικό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων είναι ένας τύπος πορτοφολιού όπου εσείς, ο χρήστης, έχετε τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας. Αυτό σημαίνει ότι εσείς είστε υπεύθυνοι για την αποθήκευση και τη διαχείριση των δικών σας ιδιωτικών κλειδιών, τα οποία είναι τα ψηφιακά κλειδιά που σας επιτρέπουν την πρόσβαση στο κρυπτονόμισμά σας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του πορτοφολιού χωρίς θεματοφυλακή

Πλεονεκτήματα:

  • Μεγαλύτερη ασφάλεια: Τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή από τα πορτοφόλια με θεματοφυλακή, καθώς έχετε τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο πάροχος του πορτοφολιού υποκλαπεί, τα χρήματά σας θα εξακολουθούν να είναι ασφαλή.
  • Περισσότερος έλεγχος: Με ένα πορτοφόλι που δεν έχει κηδεμονία, έχετε τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαιά σας οποτεδήποτε και οπουδήποτε, και μπορείτε να επιλέξετε να στείλετε ή να λάβετε κρυπτονόμισμα χωρίς να χρειάζεστε άδεια από κανέναν άλλο.
  • Περισσότερο απόρρητο: Οι συναλλαγές με πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή είναι πιο ιδιωτικές από τις συναλλαγές με πορτοφόλια με θεματοφυλακή, καθώς ο πάροχος του πορτοφολιού δεν μπορεί να δει τη δραστηριότητά σας.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος απάτης: Δεδομένου ότι έχετε τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει κατάχρηση ή εξαπάτηση των κεφαλαίων σας από έναν πάροχο πορτοφολιού.
  • Δεν χρειάζεται KYC: Τα πορτοφόλια που δεν είναι εμπιστευτικά δεν απαιτούν KYC, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες για να τα χρησιμοποιήσετε.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές συσκευές: Τα πορτοφόλια που δεν υπόκεινται σε εμπιστευτικές πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές συσκευές, όπως υπολογιστές, smartphones και tablets. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Μειονεκτήματα:

  • Πιο πολύπλοκο: Τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή μπορεί να είναι πιο πολύπλοκα στη χρήση από τα πορτοφόλια με θεματοφυλακή. Θα πρέπει να καταλάβετε πώς να διαχειρίζεστε τη δική σας ασφάλεια και πώς να χρησιμοποιείτε διάφορα εργαλεία, όπως φράσεις σποράς και ιδιωτικά κλειδιά.
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος απώλειας: Εάν χάσετε τα ιδιωτικά κλειδιά σας, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαιά σας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των ιδιωτικών κλειδιών σας με ασφάλεια.
  • Λιγότερη υποστήριξη: Οι πάροχοι πορτοφολιών χωρίς θεματοφυλακή ενδέχεται να μην προσφέρουν τόσο μεγάλη υποστήριξη όσο οι πάροχοι πορτοφολιών με θεματοφυλακή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε πιο αυτάρκεις όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
  • Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αγοράσετε και να πουλήσετε κρυπτονόμισμα: Τα πορτοφόλια που δεν έχουν θεματοφυλακή ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για την αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX), το οποίο μπορεί να είναι πιο περίπλοκο στη χρήση από ένα κεντρικό ανταλλακτήριο (CEX).
  • Δεν είναι ασφαλισμένα: Τα πορτοφόλια που δεν έχουν διαχειριστή δεν είναι ασφαλισμένα. Αυτό σημαίνει ότι αν χάσετε τα χρήματά σας λόγω κλοπής ή απάτης, δεν θα μπορέσετε να τα πάρετε πίσω.
πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του μη θεματοφυλακής πορτοφολιού

Το πορτοφόλι του επιτρόπου έναντι του πορτοφολιού του μη επιτρόπου: Ποιο να επιλέξετε

Ο καλύτερος τύπος πορτοφολιού για εσάς θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας ανάγκες και την ανοχή σας στον κίνδυνο. Παρακάτω, συζητάμε τα κύρια χαρακτηριστικά και συγκρίνουμε τα πορτοφόλια.

Ασφάλεια πορτοφολιών με και χωρίς θεματοφυλακή

Τα custodial πορτοφόλια διαχειρίζεται ένα τρίτο μέρος, όπως ένα ανταλλακτήριο ή ένας πάροχος πορτοφολιού. Αυτό σημαίνει ότι το τρίτο μέρος είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών σας και τη διαχείριση των κεφαλαίων σας. Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής είναι συνήθως πιο φιλικά προς το χρήστη και πιο βολικά από τα μη θεματοφυλακής, αλλά ενέχουν επίσης κάποιους κινδύνους ασφαλείας. Εάν το τρίτο μέρος παραβιαστεί, τα κεφάλαιά σας μπορεί να κλαπούν. 

Επιπλέον, τα πορτοφόλια θεματοφυλακής μπορεί να μην είναι τόσο ιδιωτικά όσο τα πορτοφόλια μη θεματοφυλακής, καθώς το τρίτο μέρος μπορεί να είναι σε θέση να δει το ιστορικό των συναλλαγών σας.

Τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή είναι πιο ασφαλή επειδή είναι αυτοδιαχειριζόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι είστε υπεύθυνοι για την αποθήκευση των δικών σας ιδιωτικών κλειδιών και τη διαχείριση των κεφαλαίων σας. Είναι πιο ασφαλή από τα πορτοφόλια θεματοφυλακής, καθώς είστε ο μόνος που έχει πρόσβαση στα κεφάλαιά σας. Ωστόσο, τα μη θεματοφυλακτικά πορτοφόλια μπορεί επίσης να είναι πιο πολύπλοκα στη χρήση και πιο επιρρεπή σε ανθρώπινα λάθη.

Εύκολη χρήση:

Τα πορτοφόλια επιμέλειας είναι συνήθως πιο φιλικά προς τον χρήστη από τα πορτοφόλια μη επιμέλειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τρίτο μέρος που διαχειρίζεται το πορτοφόλι αναλαμβάνει τα πολύπλοκα καθήκοντα της αποθήκευσης των ιδιωτικών κλειδιών σας και της διαχείρισης των κεφαλαίων σας. Συνήθως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαια σας και να πραγματοποιείτε συναλλαγές με λίγα μόνο κλικ ή πατήματα.

Τα πορτοφόλια που δεν είναι εμπιστευτικά απαιτούν από εσάς να χειρίζεστε την ασφάλεια των δικών σας ιδιωτικών κλειδιών, κάτι που μπορεί να είναι πιο περίπλοκο και χρονοβόρο. Μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε χειροκίνητα μια φράση εκκίνησης, να την αποθηκεύσετε με ασφάλεια και στη συνέχεια να την επαναφέρετε αν χάσετε τη συσκευή σας.

Κόστος των πορτοφολιών με και χωρίς θεματοφυλακή

Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής γενικά χρεώνουν χαμηλότερα τέλη από τα πορτοφόλια μη θεματοφυλακής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα θεματοφυλακτικά πορτοφόλια έχουν συνήθως χαμηλότερα γενικά έξοδα, καθώς δεν χρειάζεται να επενδύσουν σε υποδομές για την αποθήκευση και τη διαχείριση ιδιωτικών κλειδιών. Επίσης, ορισμένα custodial wallets μπορεί να προσφέρουν εκπτώσεις ή προσφορές για να προσελκύσουν νέους χρήστες.

Τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα πορτοφόλια με θεματοφυλακή, καθώς μπορεί να απαιτούν να πληρώνετε τέλη συναλλαγών στους δημιουργούς των πορτοφολιών χωρίς θεματοφυλακή για τις ανταλλαγές εντός του πορτοφολιού, καθώς και υψηλότερα τέλη ανάληψης. Επιπλέον, τα μη θεματοφυλακτικά πορτοφόλια ενδέχεται να χρεώνουν τέλη για πρόσθετες λειτουργίες.

Τελικές σκέψεις

Τα πορτοφόλια που διαχειρίζεται ένας τρίτος, προσφέρουν ευκολία για όσους δεν νιώθουν άνετα με την αυτοασφάλεια. 

Τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο μέσω της αυτοδιαχείρισης των ιδιωτικών κλειδιών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των κεφαλαίων ακόμη και σε περιπτώσεις παραβίασης από τον πάροχο. Ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκα και απαιτούν από τους χρήστες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια.

Η επιλογή μεταξύ των πορτοφολιών με θεματοφυλακή και των πορτοφολιών χωρίς θεματοφυλακή εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες. Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής ταιριάζουν στην απλότητα και την ευκολία, ενώ οι επιλογές χωρίς θεματοφυλακή είναι προτιμότερες για όσους δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων.

Ερωτήσεις σχετικά με τα πορτοφόλια θεματοφυλακής και τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των πορτοφολιών θεματοφυλακής και των πορτοφολιών χωρίς θεματοφυλακή;

Τα πορτοφόλια θεματοφυλακής ανήκουν και διαχειρίζονται από ένα τρίτο μέρος, ενώ τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή ανήκουν και διαχειρίζονται από τον χρήστη.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα μη θεματοφυλακτικό πορτοφόλι?

Τα μη θεματοφυλακτικά πορτοφόλια είναι πιο ασφαλή από τα θεματοφυλακτικά πορτοφόλια, καθώς έχετε τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας.

Χρειάζονται KYC τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή;

Όχι, τα πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή δεν χρειάζονται KYC.

Ποια πορτοφόλια κρυπτογράφησης είναι θεματοφυλακής;

Τα Coinbase, Binance και Gemini είναι μερικά παραδείγματα κρυπτογραφικών πορτοφολιών θεματοφυλακής.

Ποια κρυπτογραφικά πορτοφόλια είναι μη θεματοφυλακής;

MetaMask, Exodus και Trust Wallet είναι μερικά παραδείγματα μη καταπιστευτικών κρυπτογραφικών πορτοφολιών.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς