Τι είναι οι αυτοματοποιημένοι market makers;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

⚡️ Είναι η Robinhood market maker

Όταν συναλλάσσεστε με μετοχές, ETFs και δικαιώματα προαίρεσης στο Robinhood, οι εντολές μας αποστέλλονται αμέσως στους market makers, οι οποίοι προσφέρουν γενικά χαμηλότερες τιμές από ό,τι τα δημόσια χρηματιστήρια. Για να ανταγωνιστούμε τα χρηματιστήρια, συνεργαζόμαστε με market makers που παρέχουν εκπτώσεις σε χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η δική μας

⚡️ Τι είναι το DeFi στον κόσμο της κρυπτογράφησης;

Ο όρος “Αποκεντρωμένη Χρηματοοικονομική” (ή απλά DEFi) αναφέρεται σε μια ομάδα τεχνολογιών που στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Διαδίκτυο, αντικαθιστώντας τους υπάρχοντες μεσάζοντες και μηχανισμούς εμπιστοσύνης, χρησιμοποιώντας αλυσίδες μπλοκ.

⚡️ Τι είναι το AMM και το DEX;

Ένας αυτοματοποιημένος market maker (AMM) είναι ένα υποτυπώδες πρωτόκολλο που επιτρέπει τη λειτουργία αποκεντρωμένου χρηματιστηρίου (DEX), επιτρέποντας τη διαπραγμάτευση περιουσιακών στοιχείων με τη χρήση δεξαμενών κρυπτονομισμάτων ως αντισυμβαλλομένων αντί για μια τυπική αγορά αγοραστών και πωλητών.

⚡️ Γιατί το Bitcoin δεν είναι DeFi;

Το Bitcoin – είναι μια εικονική μορφή νομίσματος που βασίζεται στην αλυσίδα μπλοκ και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα χαρτονομίσματα. Αλλά σε αντίθεση με τις τράπεζες, η DeFi παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για δανεισμό, δανεισμό και ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin με πρωτοφανή ταχύτητα και αξιοπιστία.

αυτοματοποιημένοι market makers

Όταν το Uniswap ξεκίνησε το 2018, έγινε το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο που χρησιμοποίησε αποτελεσματικά μια τεχνολογία αυτοματοποιημένου market maker (AMM).

Ο αυτοματοποιημένος διαχειριστής αγοράς (AMM) είναι η βάση όλων των αποκεντρωμένων ανταλλαγών (DEX), παρέχοντας στους χρήστες έναν άμεσο, χωρίς μεσάζοντες τρόπο για να συναλλάσσονται κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχέδια market maker, οι AMM προσφέρουν μια αυτοματοποιημένη και εντελώς αποκεντρωμένη εμπειρία συναλλαγών – και αυτό το άρθρο θα εξηγήσει αυτό το επαναστατικό σύστημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς αυτοματοποιημένοι market makers
Τι κάνει ένας market maker;

Το κλειδί για μια καλά λειτουργούσα αγορά είναι η παρουσία έμπειρων Market Makers. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πώς καθοδηγούν την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Είστε περίεργοι για το τι διαχωρίζει έναν market maker από έναν order taker; Ας εξερευνήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο επενδυτικών ρόλων.

Ένας market maker δημιουργεί ρευστότητα για ζεύγη συναλλαγών σε κεντρικά χρηματιστήρια – με άλλα λόγια, διευκολύνει τους συναλλασσόμενους να αγοράζουν ή να πωλούν. Μια κεντρική συζήτηση το κάνει αυτό οργανώνοντας και παρακολουθώντας τις συναλλαγές και προσφέροντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που συνδυάζει τις αγορές με τις πωλήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο έμπορος Α θέλει να αποκτήσει 1 BTC στην τιμή των 34.000 δολαρίων, η ανταλλαγή εγγυάται ότι ο έμπορος Β θα είναι έτοιμος και πρόθυμος να πουλήσει 1 BTC σε αυτή την τιμή.

Τι είναι ένας αυτοματοποιημένοι market makers Coinbase;
Τι είναι μια AMM;

Τι γίνεται, λοιπόν, αν το χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακαλύψει αμέσως τις κατάλληλες αντιστοιχίες για τις εντολές αγοράς και πώλησης;

Σε μια τέτοια περίπτωση, ορίζουμε τη ρευστότητα των περιουσιακών στοιχείων ως περιορισμένη.

Η ρευστότητα είναι μια εύστοχη περιγραφή της ευκολίας της συναλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Η υψηλή ρευστότητα υποδηλώνει ότι η αγορά είναι ενεργή, με πολλούς αγοραστές και πωλητές μιας συγκεκριμένης αγοράς. Η χαμηλή ρευστότητα υποδηλώνει λιγότερη δραστηριότητα και καθιστά την απόκτηση και την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου πιο δύσκολη.

Γιατί χρειαζόμαστε μια AMM;
Ποιοι είναι οι Aτοματοποιημένοι market makers

Η ολίσθηση προκύπτει άμεσα από την έλλειψη ρευστότητας, προκαλώντας αναντιστοιχία τιμών στο τέλος μιας συναλλαγής. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά όταν πρόκειται για αγορές με μεγάλη ενεργητικότητα, όπως τα κρυπτονομίσματα, οπότε τα ανταλλακτήρια πρέπει να επιταχύνουν τις συναλλαγές για να ελαχιστοποιήσουν την ολίσθηση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, τα κεντρικά χρηματιστήρια απαιτούν έμπειρους εμπόρους ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να προσφέρουν ρευστότητα για τα ζεύγη συναλλαγών για να δημιουργήσουν ένα επιδέξιο σύστημα συναλλαγών. Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργούν πολλές εντολές αγοράς και πώλησης για να ταιριάζουν με τις εντολές των λιανικών εμπόρων. Αυτό επιτρέπει στο χρηματιστήριο να εγγυάται ότι οι αντισυμβαλλόμενοι είναι πάντα διαθέσιμοι για όλες τις συναλλαγές. Σε αυτό το σύστημα, οι πάροχοι ρευστότητας αναλαμβάνουν το ρόλο των market makers. Με άλλα λόγια, οι market makers βοηθούν στις διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή ρευστότητας στα ζεύγη συναλλαγών.

Είναι το UniSwap μια AMM (αυτοματοποιημένοι market makers)
Πώς μπορώ να γίνω market maker Bitcoin;

Τι σημαίνει να είσαι market maker;

Τα DEX είναι αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια που έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιήσουν όλους τους μεσάζοντες στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Δεν υποστηρίζουν τεχνολογίες αντιστοίχισης εντολών ή υποδομές θεματοφυλακής (όπου η επιχείρηση διατηρεί όλα τα ιδιωτικά κλειδιά πορτοφολιών). Ως αποτέλεσμα, τα DEX ενθαρρύνουν την αυτονομία, ώστε οι χρήστες να μπορούν να συμμετέχουν σε συναλλαγές απευθείας από μη θεματοφυλακτικά πορτοφόλια (πορτοφόλια όπου

Η DEX αντικαθιστά επίσης τα τυπικά συστήματα που βασίζονται σε παραγγελίες με νεότερα, πιο προηγμένα πρωτόκολλα που ονομάζονται AMM. Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις – αυτοεκτελούμενα προγράμματα υπολογιστών – για την τιμολόγηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και την παροχή ρευστότητας με την παγίδευσή τους στις ρυθμίσεις. Οι χρήστες δεν διαπραγματεύονται τεχνικά εναντίον άλλων μερών- είναι ανταλλαγές μεταξύ της διαθέσιμης ρευστότητας εντός των έξυπνων συμβολαίων.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης;
Τι είναι ένας αυτοματοποιημένος διαπραγματευτής (ΑΜΜ);

Πώς λειτουργούν οι αυτοματοποιημένοι διαπραγματευτές (AMM);

Πριν εξερευνήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των ΑΜΜ, πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια του βιβλίου παραγγελιών. Ένα βιβλίο εντολών είναι ένα ψηφιακό βιβλίο όπου όλες οι εντολές αγοράς και πώλησης για ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο οργανώνονται ανά επίπεδο τιμής. Έτσι, όταν ένας market maker σε κεντρικό χρηματιστήριο τοποθετεί οποιονδήποτε τύπο εντολής, δημιουργεί μια εγγραφή στο βιβλίο εντολών.

Οποιοσδήποτε, όχι μόνο οι market makers, μπορεί να βοηθήσει αυτές τις δεξαμενές συνεισφέροντας περιουσιακά στοιχεία από τη συλλογή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να προσφέρετε ρευστότητα σε μια δεξαμενή ETH/USDT, πρέπει να παρέχετε μια συγκεκριμένη προκαθορισμένη αναλογία ETH προς USDT.

Τι είναι ένας αυτοματοποιημένος market maker;
Τι κάνει ένας market maker;

Για να διατηρηθεί η ισορροπία των στοιχείων ενεργητικού στις δεξαμενές ρευστότητας όσο το δυνατόν πιο σταθερά και να εξαλειφθούν οι διαφορές στην τιμολόγηση μεταξύ των επενδύσεων που έχουν συγκεντρωθεί, οι ΜΑΜ χρησιμοποιούν προκαθορισμένους μαθηματικούς τύπους. Η Uniswap, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τον εύκολο τύπο x*y=k για να καθιερώσει μια μαθηματική σχέση μεταξύ συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων που είναι αποθηκευμένα σε δεξαμενές ρευστότητας.

Τύπος: x/(y+k)=a 100. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλετε να συγκρίνετε δύο γνωστές αναλογίες. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο χρησιμοποιεί αυτή την εξίσωση για να εμφανίσει πώς μετατοπίζεται η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου σε σύγκριση με την αξία ενός άλλου. Στο παράδειγμά μας, το x αντιπροσωπεύει την αξία του περιουσιακού στοιχείου Α, ενώ το y ισούται με την αξία του περιουσιακού στοιχείου Β. Το k είναι μια σταθερά, ενώ το a εμφανίζει τη νέα αναλογία των δύο περιουσιακών στοιχείων μετά την επένδυση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός market maker και ενός trader;
Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι διαμορφωτές της αγοράς;

Ουσιαστικά, οι δεξαμενές ρευστότητας Uniswap διατηρούν μια κατάσταση όπου το γινόμενο των τιμών του Α και του Β ισούται πάντα με τον ίδιο αριθμό.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη δεξαμενή ρευστότητας ETH/USDT. Όταν οι έμποροι αγοράζουν ETH, συνεισφέρουν USDT στη δεξαμενή και παίρνουν ETH. Αυτό προκαλεί μείωση της ποσότητας Ethereum στη δεξαμενή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής για να γίνει το έργο εξισορρόπησης x*y=k. Αντίθετα, όταν εισέρχονται περισσότερα USDT στη δεξαμενή, η τιμή της ETH θα μειωθεί, επειδή υπάρχει περισσότερη ETH στη δεξαμενή ρευστότητας.

Για ποιον εργάζεται ένας market maker; τι είναι οι amms
Aτοματοποιημένοι market makers

Μεγάλες ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων από ή προς τη δεξαμενή ρευστότητας μπορούν να προκαλέσουν δραματικές μεταβολές στις τιμές της αγοράς και των συναλλαγών. Για παράδειγμα, αν το Ethereum διαπραγματεύεται στα 3.000 δολάρια, αλλά όταν ανταλλάσσεται με ένα άλλο νόμισμα από μια παρόμοια δεξαμενή λαμβάνει περισσότερα ETH, η αξία του μπορεί να πέσει έως και 150 δολάρια!

Για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες αρμπιτράζ, τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης πρέπει να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές εντολές αγοράς θα είναι έτοιμες και θα περιμένουν για μεγάλους όγκους συναλλαγών. Εάν η κατασκευή μιας δεξαμενής σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής είναι κάτι που εξετάζετε, παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι υπάρχει άφθονος χώρος για να εμπορεύεστε εύκολα μεγάλες ποσότητες Ether!

Είναι η Robinhood market maker;
Οι market makers συναλλάσσονται εναντίον σας;

Οι έμποροι arbitrage αναζητούν με ζήλο περιουσιακά στοιχεία που διαπραγματεύονται με έκπτωση σε δεξαμενές ρευστότητας και τα αγοράζουν μέχρι η τιμή του περιουσιακού στοιχείου να επανέλθει στην αγοραία αξία του.

Για παράδειγμα, υποθέστε ότι η τιμή της ETH στη δεξαμενή ρευστότητας μειώνεται σε σύγκριση με την ισοτιμία της σε άλλα χρηματιστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, οι έμποροι αρμπιτράζ μπορούν να επωφεληθούν αγοράζοντας ETH στη συλλογή σε χαμηλότερη τιμή και πουλώντας την για υψηλότερο ποσό σε εξωτερικές πωλήσεις. Το κόστος της συγκεντρωμένης ETH θα ανακάμψει σταδιακά μέχρι να αντιστοιχεί στη μέση τιμή της αγοράς με κάθε συναλλαγή.

Πώς οι market makers βγάζουν χρήματα από το spread;
Μπορούν οι market makers να βλέπουν τις εντολές stop;

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι το x*y=k από το Uniswap είναι απλώς ένας από τους μαθηματικούς τύπους που χρησιμοποιεί σήμερα η AMM. Για παράδειγμα, το Balancer χρησιμοποιεί μια πολύ πιο σύνθετη μαθηματική σύνδεση για να επιτρέψει στους χρήστες να συνδυάσουν έως και 8 ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε μια ενιαία δεξαμενή ρευστότητας. Από την άλλη πλευρά, η Curve χρησιμοποιεί μια καμπύλη για να σταθεροποιήσει την τιμή των συνθετικών περιουσιακών στοιχείων της.

Αλλά μη βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι! Είναι ζωτικής σημασίας να το θυμάστε αυτό, καθώς κάθε αυτοματοποιημένος market maker έχει τους δικούς του κανονισμούς που πρέπει να κατανοήσετε πριν επενδύσετε.

Ορισμός του Market Maker
τι είναι μια αυτοματοποιημένη αγορά maker

Η σημασία των παρόχων ρευστότητας στην AMM

Το AMM, όπως και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα συναλλαγών, απαιτεί ρευστότητα για να λειτουργήσει. Η υποχρηματοδότηση της δεξαμενής είναι επιρρεπής σε ολίσθηση. Οι χρήστες ενθαρρύνονται να καταθέτουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε δεξαμενές ρευστότητας, ώστε να μπορούν άλλοι να τα εμπορεύονται για την ελαχιστοποίηση της ολίσθησης.

Ο στόχος του pool είναι να παρέχει ασφάλεια στους συναλλασσόμενους με έλλειψη κεφαλαίων. Για να ενθαρρυνθούν οι πάροχοι ρευστότητας (LPs) να διατηρήσουν τη συλλογή, θα λαμβάνουν ένα μέρος των τελών που καταβάλλονται για τις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται. Με άλλα λόγια, αν η κατάθεσή σας αντιπροσωπεύει το 1% της ρευστότητας που έχει παγιδευτεί στη δεξαμενή, θα κερδίζετε περίπου το 0,25% των τελών συναλλαγής.

Πώς λειτουργεί ένας Aτοματοποιημένοι market makers
τι είναι μια αυτοματοποιημένη αγορά maker

Οι AMM, από την άλλη πλευρά, δίνουν κουπόνια διαχείρισης σε LPs και εμπόρους. Το κουπόνι διαχείρισης επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να έχει λόγο στη διαχείριση και την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου AMM.

Η AMM έχει διάφορες δυνατότητες συγκομιδής.

Εκτός από τα κίνητρα που περιγράφονται ανωτέρω, οι ΟΕ μπορούν να επωφεληθούν από ευκαιρίες αύξησης των αποδόσεων που υπόσχονται να αυξήσουν τα κέρδη τους. Για να επωφεληθείτε από αυτό το όφελος, πρέπει να καταθέσετε την κατάλληλη αναλογία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη δεξαμενή ρευστότητας του πρωτοκόλλου AMM. Μόλις επιβεβαιωθεί η κατάθεσή σας, το πρωτόκολλο AMM θα σας στείλει μάρκες LP. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε στη συνέχεια να καταθέσετε – ή να “επενδύσετε” – αυτό το κουπόνι σε ένα ξεχωριστό πρωτόκολλο δανεισμού και να κερδίσετε πρόσθετους τόκους.

τι είναι μια αυτοματοποιημένη αγορά maker
Πώς οι market makers δημιουργούν μια αγορά;

Αποκομίστε τα μέγιστα οφέλη των πρωτοκόλλων αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και κερδίστε σημαντικά κέρδη με τα κουπόνια liquidator. Θα αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το κεφάλαιο που είναι αποθηκευμένο στην αρχική δεξαμενή ρευστότητας ανταλλάσσοντας αυτά με μετρητά. Όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα, τα liquidator tokens μπορούν να εγγυηθούν στους επενδυτές τεράστιες αλλά και αξιόπιστες αποδόσεις!

Τι σημαίνει η μη αναστρέψιμη απώλεια υγρής δεξαμενής;

Οι διαπραγματευτές χειραγωγούν τις τιμές των μετοχών
Οι market makers συναλλάσσονται εναντίον σας;

Όταν μεταβάλλεται η αναλογία των τιμών μιας συνδυασμένης ομάδας περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο μιας ομάδας ρευστότητας, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητες απώλειες για τους επενδυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν τα συγκεντρωμένα περιουσιακά στοιχεία απομακρύνονται από την αρχική αξία της επένδυσής τους, η δεξαμενή ρευστότητας (LP) υφίσταται αυτομάτως κεφαλαιακές απώλειες. Επιπλέον, οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων. Οι δεξαμενές χαμηλής ρευστότητας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτού του είδους τη μεταβλητότητα.

τι είναι μια αυτοματοποιημένη αγορά maker
Πώς μπορείτε να ξεγελάσετε έναν market maker;

Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μόνο προσωρινή, καθώς η αναλογία τιμών θα επιστρέψει πιθανότατα στο προηγούμενο επίπεδό της. Εάν μια LP δεν περιμένει να επιστρέψει η αναλογία τιμών στην αρχική της κατάσταση και αποφασίσει να εξαργυρώσει πρόωρα, θα υποστεί μόνιμη ζημία. Το κόστος συναλλαγών ή οι αμοιβές τοποθέτησης κουπονιών LP θα μπορούσαν να μηδενίσουν αυτές τις απώλειες.

Θέματα ασφάλειας AMM

Παρόλο που τα AMM είναι πιο πιθανό να υποστούν πειρατεία, τα κεντρικά ανταλλακτήρια δεν είναι ασφαλή. Το 2016, το εντυπωσιακό ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin εκλάπη από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανέκτησε μέρος των χρημάτων τον Φεβρουάριο του 2023.

Θέματα ασφάλειας AMM (τι είναι μια αυτοματοποιημένη αγορά maker)
Οι market makers χάνουν χρήματα

Ωστόσο, πρωτόκολλα Defi όπως το Uniswap έχουν παραβιαστεί όταν έχουν κλαπεί καταθέσεις ρευστότητας για ορισμένες δεξαμενές. Παρόλο που εφαρμόζονται ορισμένες διαδικασίες ασφαλείας για να αποτρέψουν μελλοντικές παραβιάσεις, μόνο ορισμένα πρωτόκολλα Defi έχουν λάβει αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, ανάλογα με το ποιος έγραψε αρχικά το συμβόλαιο, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν επίσης να παραβιαστούν.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς