Πώς να αποθηκεύετε ιδιωτικά κλειδιά | Βέλτιστες πρακτικές

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Όταν αγοράζετε, πουλάτε ή αποθηκεύετε κρυπτονομίσματα, πρέπει να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε τα ιδιωτικά κλειδιά με ασφάλεια. Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα κλειδιά σας από άλλους.

Πώς να αποθηκεύετε ιδιωτικά κλειδιά με ασφάλεια;

Ακολουθούν κορυφαίες πρακτικές για να επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης ιδιωτικών κλειδιών:

Αποθήκευση υλικού

Τα πορτοφόλια υλικού είναι ειδικές συσκευές που έχουν κατασκευαστεί για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών κρυπτονομισμάτων σας. Είναι ξεχωριστά από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, τα οποία μπορούν να παραβιαστούν.

Αυτά τα πορτοφόλια είναι πολύ ασφαλή επειδή τα κλειδιά παραμένουν στη συσκευή. Όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή, αυτή υπογράφεται επίσης στη συσκευή.

Προαιρετικά, μπορείτε να επιλέξετε από αυτές τις συσκευές:

 • Το KeepKey είναι μια συσκευή που δημιουργεί και αποθηκεύει ιδιωτικά κλειδιά για τα κρυπτονομίσματά σας. Βοηθά επίσης στην αποστολή τους σε άλλους. Διαθέτει μεγάλη οθόνη που διευκολύνει τον έλεγχο των συναλλαγών σας. Αυτό το σκληρό πορτοφόλι υποστηρίζει πολλά διαφορετικά κρυπτογραφικά νομίσματα.
 • Η Coldcard επικεντρώνεται κυρίως στην ασφάλεια του Bitcoin. Μοιάζει με μια μικρή αριθμομηχανή με οθόνη OLED και πλευρικά κουμπιά. Διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως τσιπ ασφαλούς στοιχείου, και δεν χρειάζεται σύνδεση με υπολογιστή).
 • Το BitBox02 υποστηρίζει πολλαπλά κρυπτονομίσματα. Διαθέτει συνδέσεις USB-C και A και διαθέτει ρυθμιστικό αφής για αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Η συσκευή είναι επίσης πολύ απλή και εύχρηστη.
 • Το Keystone δεν χρειάζεται να συνδεθεί στο διαδίκτυο ή σε οποιαδήποτε συσκευή για να λειτουργήσει. Χρησιμοποιεί κωδικούς QR για την ασφαλή υπογραφή των συναλλαγών.
 • Το SafePal S είναι ένα προσιτό πορτοφόλι υλικού που υποστηρίζεται από την Binance. Προσφέρει μια λύση ασφαλείας με αεροφράγματα και μια κάμερα για τη σάρωση κωδικών QR. Είναι επίσης φιλικό προς τα κινητά, επιτρέποντας στους χρήστες να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αποθήκευση-υλικού-για-την-αποθήκευση-ιδιωτικών-κλειδιών

Πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά πορτοφόλια που απαιτούν τη συμφωνία περισσότερων του ενός ατόμου πριν δαπανήσουν χρήματα. Αυτά ονομάζονται πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών. Βοηθούν να διασφαλιστεί ότι περισσότερα από ένα άτομα ελέγχουν και εγκρίνουν κάθε πληρωμή.

 • Σε ένα οικογενειακό καταπίστευμα, ένα πολλαπλό υπογραφή σημαίνει ότι μερικά μέλη της οικογένειας πρέπει να συμφωνήσουν πριν χρησιμοποιήσουν ή τοποθετήσουν χρήματα σε κάτι. Αυτό εμποδίζει ένα άτομο να κάνει κατάχρηση της εμπιστοσύνης.
 • Όταν αγοράζετε και πουλάτε, ένα πορτοφόλι multisig λειτουργεί σαν μεσάζων. Ο αγοραστής, ο πωλητής και ο μεσάζων πρέπει να συμφωνήσουν όλοι για τη μετακίνηση των χρημάτων. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι τηρούν τη συμφωνία πριν αλλάξουν χέρια χρήματα.
 • Για μια εταιρεία, ένα πορτοφόλι multisig επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο να συμφωνεί από κοινού για τις επιλογές μεγάλων χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι πρέπει να λένε «ναι» στις μεγάλες δαπάνες ή στις μεγάλες επενδύσεις.
 • Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν πορτοφόλια multisig για να διατηρούν τα περισσότερα χρήματα των πελατών τους ασφαλή. Χρειάζονται αρκετοί εργαζόμενοι να πουν «ναι» προτού μπορέσουν να κινηθούν χρήματα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα κάποιος να κλέψει ή να πάρει χρήματα χωρίς άδεια.

Τοπικό σύστημα αρχείων

Για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα ιδιωτικά κλειδιά σε ένα τοπικό σύστημα αρχείων, κρυπτογραφήστε το αρχείο κλειδιών με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και διατηρήστε το μέσο αποθήκευσης εκτός σύνδεσης σε ασφαλές μέρος.

Κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου

Η κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου με BitLocker (Windows), FileVault (macOS) ή LUKS (Linux) προστατεύει όλα τα περιεχόμενα του δίσκου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κλειδιών. Η φυσική πρόσβαση στη συσκευή δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα χωρίς το κλειδί κρυπτογράφησης.

Δικαιώματα συστήματος αρχείων

Ο καθορισμός των κατάλληλων δικαιωμάτων αρχείων είναι ζωτικής σημασίας. Στα συστήματα τύπου Unix, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το chmod για να περιορίσετε την πρόσβαση στο αρχείο ιδιωτικού κλειδιού, ώστε μόνο ο ιδιοκτήτης να μπορεί να το διαβάσει (mode 600).

Μονάδες ασφαλείας υλικού (HSM)

Για εξαιρετικά ευαίσθητα κλειδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα ασφαλείας υλικού. Οι HSM είναι φυσικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση ψηφιακών κλειδιών. Είναι και είναι επίσης ανθεκτικές στην παραποίηση.

Περιορισμός της πρόσβασης των χρηστών

Κάνοντας αυτά τα πράγματα, η εταιρεία σας μπορεί να προστατευτεί από άτομα που μπορεί να θελήσουν να κάνουν κατάχρηση των κλειδιών ή να τα μοιραστούν κατά λάθος:

Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλων (RBAC)

Οι οργανισμοί χρησιμοποιούν συχνά το RBAC για να εκχωρούν δικαιώματα στους χρήστες με βάση το ρόλο τους στον οργανισμό. Έτσι διασφαλίζεται ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα ή συστήματα. Αυτό συμβάλλει στην προστασία των ιδιωτικών κλειδιών και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών.

Περιορισμοί πρόσβασης βάσει χρόνου

Η πρόσβαση σε ιδιωτικά κλειδιά μπορεί να περιοριστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κλειδιά μόνο κατά τις ώρες εργασίας τους. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η δυνατότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων ωρών.

Υποχρεωτικός έλεγχος πρόσβασης (MAC)

Σε ορισμένους χώρους, όπως ο στρατός ή η κυβέρνηση, αποφασίζουν προσεκτικά ποιος μπορεί να δει ορισμένες πληροφορίες. Εξετάζουν τι είδους μυστικά επιτρέπεται να γνωρίζει κάποιος και το αντιστοιχούν με το πόσο μυστικές είναι οι πληροφορίες. Αυτό γίνεται για να διατηρούνται πραγματικά σημαντικά πράγματα, όπως μυστικοί κώδικες, ασφαλή.

Παρακολούθηση επαλήθευσης

Η παρακολούθηση επαλήθευσης σημαίνει ότι ελέγχετε συχνά τα αρχεία των συναλλαγών και τις διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσετε ότι όλες οι συναλλαγές είναι εντάξει και ότι δεν υπάρχει ανεπιθύμητη πρόσβαση.

Αυθεντικοποίηση πολλαπλών παραγόντων (MFA)

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) απαιτεί από τους χρήστες να παρέχουν πολλαπλές αποδείξεις ταυτότητας, όπως έναν κωδικό πρόσβασης και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, για να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, καθώς πρέπει να ολοκληρώσουν πολλά βήματα ασφαλείας.

Ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο

Τα συστήματα μπορούν να στέλνουν άμεσες ειδοποιήσεις για να προειδοποιούν για ασυνήθιστες δραστηριότητες, όπως συναλλαγές από νέες συσκευές ή χώρους, ζητώντας επαλήθευση του ιδιοκτήτη.

Απαιτήσεις συμμόρφωσης

Σε ορισμένους τομείς, όπως η επεξεργασία πληρωμών, οι κανονισμοί επιβάλλουν στις εταιρείες να παρακολουθούν την πρόσβαση σε δίκτυα και ευαίσθητα δεδομένα, όπως κάνει το PCI DSS για τις πληροφορίες των κατόχων καρτών.

Διαχείριση αρχείων καταγραφής

Η παρακολούθηση επαλήθευσης συλλέγει και εξετάζει αρχεία καταγραφής από διάφορα συστήματα για την παρακολούθηση συμβάντων ασφαλείας. Τα εργαλεία SIEM συγκεντρώνουν αυτά τα αρχεία καταγραφής για να δώσουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης ασφαλείας ενός οργανισμού.

Διαχείριση-αρχείων-καταγραφής

Τακτικές ενημερώσεις λογισμικού

Είναι σημαντικό να διατηρείτε όλο το λογισμικό σας ενημερωμένο. Αυτό περιλαμβάνει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για τη διαχείριση των χρημάτων και των κλειδιών σας. Οι ενημερώσεις βοηθούν στη διόρθωση κενών ασφαλείας και εμποδίζουν τους χάκερ να εισέλθουν.

 • Το να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο είναι σημαντικό. Βοηθά να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ασφαλή από επιθέσεις. Για παράδειγμα, το 2017, ένα κακό πρόγραμμα που ονομάζεται WannaCry επιτέθηκε σε παλιούς υπολογιστές με Windows. Όμως οι υπολογιστές με τις τελευταίες ενημερώσεις ήταν ασφαλείς.
 • Οι ενημερώσεις μπορούν επίσης να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά και να κάνουν το λογισμικό σας να λειτουργεί καλύτερα. Τα προγράμματα περιήγησης στο Web, όπως το Google Chrome και το Mozilla Firefox, λαμβάνουν ενημερώσεις που τα καθιστούν ασφαλέστερα και λειτουργούν καλύτερα.
 • Ορισμένες εταιρείες πρέπει να ακολουθούν κανόνες για να διατηρούν τις πληροφορίες ασφαλείς. Αυτοί οι κανόνες, όπως ο GDPR στην Ευρώπη ή ο HIPAA στις ΗΠΑ, μπορεί να αλλάξουν. Η ενημέρωση του λογισμικού μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες.
 • Όταν χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά προγράμματα μαζί, είναι σημαντικό να τα ενημερώνετε όλα. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ή κίνδυνοι για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε ένα δίκτυο blockchain, η ενημέρωση όλων των υπολογιστών διατηρεί το δίκτυο ασφαλές και λειτουργεί σωστά.

Προστασία Phishing

Οι επιθέσεις phishing εξαπατούν τους ανθρώπους ώστε να δώσουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά. Είναι σημαντικό να διδάξετε στους χρήστες πώς να εντοπίζουν αυτές τις απάτες και να τους υπενθυμίζετε να μην μοιράζονται τα κλειδιά τους στο διαδίκτυο ή μέσω μηνυμάτων. Η χρήση καλών φίλτρων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέτρων ασφαλείας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους phishing.

 • Χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA)

Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) σε όλους τους λογαριασμούς μπορεί να προστατεύσει από το phishing προσθέτοντας επιπλέον βήματα, όπως έναν κωδικό ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα, για τη σύνδεση. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς μόνο με έναν κλεμμένο κωδικό πρόσβασης και ένα όνομα χρήστη.

 • Εκπαίδευση προσομοίωσης phishing

Οι εταιρείες εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στέλνοντας ψεύτικα μηνύματα απάτης για να δουν πώς αντιδρούν και να διαπιστώσουν αν χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση.

 • Ενημερωμένες τεχνολογίες κατά του phishing

Οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να κατασκευάζουν καλύτερα εργαλεία για να σταματήσουν το phishing. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας προειδοποιούν για επικίνδυνους ιστότοπους, να φιλτράρουν τα κακά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να χρησιμοποιούν έξυπνη τεχνολογία για να εντοπίζουν νέες απειλές. Όλοι πρέπει να ενημερώνουν συχνά αυτά τα εργαλεία για να παραμένουν ασφαλείς.

 • Αυθεντικοποίηση, αναφορά και συμμόρφωση μηνυμάτων βάσει τομέα (DMARC)

Το DMARC είναι ένα εργαλείο που αποτρέπει την πλαστογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαληθεύοντας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δοκιμές SPF και DKIM. Εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτύχει σε αυτές τις δοκιμές, το DMARC δίνει οδηγίες στον πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το χειρισμό του, βοηθώντας στον αποκλεισμό των πλαστών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χρήση ασφαλών δικτύων

Χρησιμοποιείτε πάντα μια ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση, όπως ένα VPN, για την πρόσβαση στο πορτοφόλι και τις συναλλαγές. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi.

 • Επιθέσεις Man-in-the-Middle

Το δημόσιο Wi-Fi είναι εύκολο να παραβιαστεί. Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν τις πληροφορίες σας, όπως κωδικούς πρόσβασης, όταν το χρησιμοποιείτε. Αν χρησιμοποιείτε μια ασφαλέστερη σύνδεση στο διαδίκτυο που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας, είναι πιο δύσκολο για αυτούς να το κάνουν αυτό.

 • Απογύμνωση SSL

Χρησιμοποιήστε το HTTPS για ασφαλή μεταφορά δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε μη ασφαλή δίκτυα, οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αλλοιώσουν τα δεδομένα σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης εργαλείων για την προστασία της σύνδεσής σας.

 • Ανίχνευση Wi-Fi

Τα εργαλεία «sniffing» Wi-Fi μπορούν να καταγράψουν δεδομένα σε δημόσια δίκτυα. Τα ασφαλή δίκτυα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση WPA2 ή WPA3 για την προστασία από αυτό.

 • Αθέμιτα Wi-Fi Hotspots

Να είστε προσεκτικοί με τα δημόσια Wi-Fi. Επαληθεύστε τα δίκτυα πριν συνδεθείτε, αποφύγετε τα ύποπτα Wi-Fi και χρησιμοποιήστε ένα VPN για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας.

Πώς να προστατέψετε ένα ιδιωτικό κλειδί;

Η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού σας περιλαμβάνει ασφαλή αποθήκευση και ορισμένες πρακτικές ασφαλούς χειρισμού. Λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

Ποτέ μην το μοιράζεστε

Κρατήστε το ιδιωτικό σας κλειδί ως μυστικό. Είναι σαν το κλειδί ενός χρηματοκιβωτίου – μόνο εσείς πρέπει να το χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Εάν το ιδιωτικό σας κλειδί συνοδεύεται από έναν κωδικό πρόσβασης, βεβαιωθείτε ότι είναι ισχυρός και μοναδικός. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία και αποθήκευση σύνθετων κωδικών πρόσβασης.

Ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας

Διατηρείτε ενημερωμένο κάθε λογισμικό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Αυτό θα σας προστατεύσει από νέες απειλές που μπορεί να στοχεύουν τα ιδιωτικά σας κλειδιά.

Να είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο

Οι επιθέσεις phishing και το κακόβουλο λογισμικό είναι κοινές τακτικές για την κλοπή ιδιωτικών κλειδιών. Ελέγχετε πάντα τη γνησιότητα των ιστότοπων και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Επίσης, αποφύγετε τη λήψη αρχείων από μη αξιόπιστες πηγές.

Πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών

Για πρόσθετη ασφάλεια, ειδικά για συναλλαγές υψηλής αξίας, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης πορτοφολιών πολλαπλών υπογραφών. Αυτά απαιτούν περισσότερα από ένα ιδιωτικά κλειδιά για την εξουσιοδότηση μιας συναλλαγής.

Βέλτιστες-πρακτικές-για-την-ασφαλή-αποθήκευση-ιδιωτικών-κλειδιών

Τι συμβαίνει όταν παραβιάζεται ένα ιδιωτικό κλειδί;

Όταν κάποιος παίρνει στα χέρια του το ιδιωτικό σας κλειδί, το οποίο είναι σαν ένας μυστικός κωδικός, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Εάν πρόκειται για το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σας, μπορεί να κλέψει τα νομίσματά σας.

Αν είναι για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μπορεί να διαβάσει και να στείλει μηνύματα προσποιούμενος τον εαυτό σας. Αν κλαπεί το κλειδί διακομιστή μιας επιχείρησης, ο κλέφτης μπορεί να βρει και να πάρει μυστικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Για να προστατεύσετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικές συσκευές ασφαλείας. Κρατήστε τα μακριά από το διαδίκτυο όταν μπορείτε. Ορισμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν ασφαλείς περιοχές για την αποθήκευση αυτών των κλειδιών. Μπορείτε επίσης να τα φυλάξετε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης – ένα ψηφιακό θησαυροφυλάκιο που κλειδώνεται με κωδικό πρόσβασης.

Φροντίστε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των κλειδιών σας, ώστε να έχετε ένα αντίγραφο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αφήνετε πρόσβαση στα κλειδιά σας μόνο σε έμπιστα άτομα. Και αλλάζετε τακτικά τα κλειδιά σας για να είστε ιδιαίτερα ασφαλείς.

Τι να κάνετε αν έχετε χάσει το ιδιωτικό σας κλειδί;

Δυστυχώς, αν το χάσατε και δεν έχετε αντίγραφο ασφαλείας, η κατάσταση είναι συχνά μη αναστρέψιμη, καθώς τα ιδιωτικά κλειδιά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να αναγεννηθούν ή να μαντέψουν.

Ακούστε τι μπορείτε να κάνετε:

 • Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε αν έχετε αποθηκεύσει κάπου ένα αντίγραφο ασφαλείας του ιδιωτικού κλειδιού σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα φυσικό αντίγραφο, μια μονάδα USB ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλής μέθοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που έχετε χρησιμοποιήσει.
 • Εάν χρησιμοποιούσατε ένα πορτοφόλι ή μια υπηρεσία που παρέχει μια φράση ανάκτησης ή μια φράση σπόρου, ίσως μπορέσετε να επαναφέρετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του παρόχου της υπηρεσίας για να επιχειρήσετε την ανάκτηση.
 • Εάν το ιδιωτικό σας κλειδί ήταν συνδεδεμένο με λογαριασμό σε ανταλλακτήριο ή σε υπηρεσία διαχειριζόμενου πορτοφολιού, επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών τους. Αν και δεν μπορούν να αναγεννήσουν το ιδιωτικό σας κλειδί, ενδέχεται να διαθέτουν πρωτόκολλα που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την πρόσβαση στον λογαριασμό σας.
 • Εάν έχετε χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές και δεν μπορείτε να ανακτήσετε το ιδιωτικό κλειδί, ίσως πρέπει να αποδεχτείτε την απώλεια. Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά

Συμπέρασμα για την ασφάλεια ιδιωτικού κλειδιού

Τα ιδιωτικά κλειδιά είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων σας. Όταν σχεδιάζετε τον τρόπο ασφαλούς αποθήκευσης των ιδιωτικών κλειδιών, χρησιμοποιήστε πορτοφόλια υλικού. Σε σύγκριση με τα μαλακά πορτοφόλια, αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή. Έτσι, χρησιμοποιήστε τις επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να τα επιλέξετε.

Να κρατάτε πάντα τα ιδιωτικά σας κλειδιά για τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψετε. Επίσης, διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας του υπολογιστή σας. Εάν κάποιος άλλος αποκτήσει το κλειδί σας, μπορεί να είναι πραγματικά κακό.

Και αν χάσετε το κλειδί σας, είναι συχνά δύσκολο να το πάρετε πίσω. Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας και να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω ένα ιδιωτικό κλειδί με ασφάλεια;

Αποθηκεύστε ένα ιδιωτικό κλειδί με ασφάλεια χρησιμοποιώντας πορτοφόλια υλικού, ασφαλή αντίγραφα ασφαλείας και μην το μοιράζεστε ποτέ.

Πώς προστατεύω την κρυπτογράφηση του ιδιωτικού μου κλειδιού;

Προστατεύστε το ιδιωτικό κλειδί κρυπτογράφησης χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών και αποφεύγοντας το δημόσιο Wi-Fi.

Είναι ασφαλές να αποθηκεύω το ιδιωτικό κλειδί σε βάση δεδομένων;

Η αποθήκευση ενός ιδιωτικού κλειδιού σε μια βάση δεδομένων είναι επικίνδυνη, εκτός εάν είναι κρυπτογραφημένο και η βάση δεδομένων είναι κατάλληλα ασφαλισμένη.

Μπορούν να παραβιαστούν τα ιδιωτικά κλειδιά κρυπτογράφησης;

Τα ιδιωτικά κλειδιά κρυπτογράφησης μπορούν να παραβιαστούν εάν δεν αποθηκεύονται με ασφάλεια ή εάν οι πρακτικές ασφαλείας είναι χαλαρές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του ιδιωτικού κλειδιού;

Οι κίνδυνοι του ιδιωτικού κλειδιού περιλαμβάνουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κλοπή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και μη αναστρέψιμη απώλεια σε περίπτωση απώλειας ή παραβίασης του κλειδιού.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς