Η μυστική επένδυση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου στην Terraform Labs του Do Kwon

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον διακανονισμό της Terraform Labs με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), νέες λεπτομέρειες από ένα δικαστικό έγγραφο του Απριλίου αναζωπύρωσαν άλλη μια διαμάχη γύρω από το αποτυχημένο έργο κρυπτογράφησης.

Η SEC εκθέτει τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου ως πρώιμο επενδυτή της Terra

Δημοσίευμα από το μέσο ενημέρωσης του Μαυροβουνίου Vijesti αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Milojko Spajic, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2023, επένδυσε 75.000 δολάρια στην Terraform Labs με έδρα τη Σιγκαπούρη τον Απρίλιο του 2018. Η επένδυση αυτή χρησιμοποιήθηκε για την αγορά 750.000 μάρκων Terra (LUNA).

Ο-πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Milojko-Spajic-επένδυσε-$75.000-στην-Terraform-Labs

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Spajic ήταν μεταξύ των αρχικών επενδυτών, πραγματοποιώντας την επένδυσή του λίγες ημέρες πριν από την επίσημη εγγραφή της Terraform Labs στη Σιγκαπούρη στις 23 Απριλίου 2018.

Η αποκάλυψη προήλθε από δικαστικό έγγραφο που κατέθεσε η SEC. Πριν από την αποκάλυψη αυτών των εγγράφων, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου υποστήριξε ότι ποτέ δεν επένδυσε προσωπικά στην Terraform Labs.

Αντ' αυτού, ισχυρίστηκε ότι η Das Capital SG, μια εταιρεία της Σιγκαπούρης για την οποία εργαζόταν από το 2017 έως το 2020, πραγματοποίησε την επένδυση. Ωστόσο, τα δικαστικά έγγραφα της SEC καταγράφουν τον Spajic ως έναν από τους πρώτους επενδυτές, εμφανίζοντας ένα συμβόλαιο με ημερομηνία 17 Απριλίου 2018, που φέρει το όνομά του.

Spajic-μεταξύ-των-αρχικών-επενδυτών-της-Terraform-Labs

Terraform Labs' 40 δισεκατομμύρια δολάρια Meltdown

Η Terraform Labs δημιούργησε τα κρυπτογραφικά token LUNA και TerraUSD (UST), τα οποία κάποτε έφτασαν σε κεφαλαιοποίηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η κατάρρευση των tokens τον Μάιο του 2022 διέγραψε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά κρυπτογράφησης. Αυτή η κατάρρευση όχι μόνο κατέστρεψε το οικοσύστημα κρυπτογράφησης, αλλά οδήγησε επίσης στην πτώση αρκετών κρυπτογραφικών hedge funds που είχαν χρησιμοποιήσει αυτά τα tokens ως ενέχυρο.

Τον Απρίλιο του 2024, οι ένορκοι έκριναν την Terraform Labs και τον συνιδρυτή της, Do Kwon, ένοχους για εξαπάτηση των επενδυτών σε αστική υπόθεση που έφερε η SEC. Ο Kwon συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 από διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αφού διέφευγε της σύλληψης για αρκετούς μήνες.

Η εμφάνιση νέων εγγράφων που θεσπίζουν σύμβαση άμεσης επένδυσης μεταξύ του Spajic και της Terraform Labs θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα για τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος δεν είχε αποκαλύψει προηγουμένως την προσωπική του οικονομική συμμετοχή στο έργο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων του.

Τα ευρήματα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω έλεγχο και συζήτηση, τόσο εντός του Μαυροβουνίου όσο και στην ευρύτερη κοινότητα κρυπτογράφησης. Καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, οι επιπτώσεις για την πολιτική καριέρα του Spajic και τις συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με την Terraform Labs μπορεί να γίνουν πιο βαθιές.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς