Η άνοδος του Ethereum: Επανάσταση των Tokenized Assets

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές τεχνολογίες διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες μετασχηματισμού. Η τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων (DLT), με πιο αναγνωρισμένο παράδειγμα την αλυσίδα μπλοκ (blockchain), διευκολύνει τις εκδόσεις ψηφιακών ομολόγων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τους μεσάζοντες κατά την έκδοση, ενισχύοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και ενδεχομένως μειώνοντας το κόστος.

Επιπλέον, το DLT υποστηρίζει τη συμβολαιοποίηση υλικών περιουσιακών στοιχείων, διευρύνοντας δυνητικά την εμβέλεια συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Το ποικιλόμορφο οικοσύστημα του Ethereum με έξυπνες συμβάσεις και αποκεντρωμένες εφαρμογές
Εξερευνώντας το οικοσύστημα του Ethereum: Ethereum: Έξυπνες συμβάσεις και αποκεντρωμένες εφαρμογές

Ωστόσο, για να υλοποιηθούν αυτά τα οφέλη και να επιτευχθεί ευρύτερη αποδοχή, η Moody's πιστεύει ότι οι τεχνολογίες που βασίζονται στο DLT πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την απουσία διαλειτουργικότητας και τυποποίησης μεταξύ των πλατφορμών DLT, αναξιόπιστες επιλογές ψηφιακών μετρητών, ρυθμιστικές ασάφειες και τεχνολογικούς κινδύνους.

Πρόσφατα, πολυάριθμα ιδρύματα έχουν εντρυφήσει σε blockchain χωρίς άδεια μέσω πιλοτικών έργων και πραγματικών συναλλαγών. Ένα σημαντικό μέρος έχει δείξει ενδιαφέρον για το Ethereum, προσελκύοντας το ολοκληρωμένο οικοσύστημά του και την ανάπτυξη εφαρμογών και δικτύων τα τελευταία χρόνια.
Ως διαφανές δημόσιο blockchain, το Ethereum προσφέρει ένα θεμελιώδες στρώμα για τους προγραμματιστές ώστε να επινοήσουν λύσεις για την ανταλλαγή δεδομένων και αξιών σε διάφορα δίκτυα. Ο προσαρμόσιμος σχεδιασμός του και οι επικείμενες αναβαθμίσεις του, ιδίως εκείνες που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα, τοποθετούν το Ethereum ως ευνοούμενη πλατφόρμα για την έκδοση ψηφιακών ομολόγων.

Η έκδοση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ethereum
Θεσμική χρήση: Η έκδοση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ethereum

Για παράδειγμα, ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν χρησιμοποιήσει το Ethereum για εκδόσεις ομολόγων.

Ειδικότερα, το Ethereum στήριξε ένα ψηφιακό πράσινο ομόλογο που εκδόθηκε από τη Société Générale το 2023, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, η Moody's προβλέπει αυξανόμενη διασυνδεσιμότητα μεταξύ δημόσιων δικτύων blockchain όπως το Ethereum και συμβατικών υποδομών, ενισχύοντας τις εφαρμογές blockchain και προωθώντας την επέκταση του κλάδου.

Η τάση της tokenization περιουσιακών στοιχείων, όπου υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα ή έργα τέχνης μετατρέπονται σε ψηφιακά token χρησιμοποιώντας DLT, έχει αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο καιρό. Η συνολική αξία των tokenized ενσώματων περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιες αλυσίδες μπλοκ αυξήθηκε από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, με το Ethereum να φιλοξενεί την πλειονότητα.

Μια κύρια πρόκληση που εμποδίζει την ανάπτυξη της tokenization είναι η απουσία αξιόπιστων ψηφιακών μετρητών, ωθώντας ορισμένους παίκτες της αγοράς να διακανονίζουν τις συναλλαγές εξωτερικά ή να καταφεύγουν σε stablecoins.

Τα stablecoins, παραλλαγές κρυπτονομισμάτων συνδεδεμένες με περιουσιακά στοιχεία όπως τα νομίσματα fiat, αποτελούν μια μορφή ψηφιακού χρήματος. Ωστόσο, η αδυναμία τους να διατηρήσουν σταθερά τη σύνδεσή τους υπό ασταθείς συνθήκες αποτελεί ανησυχία.

Εναλλακτικές λύσεις, όπως οι συμβολαιοποιημένες τραπεζικές καταθέσεις και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες. Η Moody's προβλέπει εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς το 2024, αν και η ενσωμάτωσή τους με τις δημόσιες αλυσίδες μπλοκ παραμένει αβέβαιη.

Η άνοδος του tokenization περιουσιακών στοιχείων: Ακίνητα και έργα τέχνης μετατρέπονται σε ψηφιακά tokens στο Ethereum
Tokenizing απτών περιουσιακών στοιχείων: Ο ρόλος του Ethereum στην άνοδο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Moody's αναμένει επίσης αυξημένη νομική σαφήνεια το 2024, με τις ρυθμιστικές αρχές να διαμορφώνουν πλαίσια για τα αναδυόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες. Ωστόσο, ο ρυθμός ποικίλλει σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιφέρειες όπως η ΕΕ, η Σιγκαπούρη και τα ΗΑΕ ενδέχεται να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές λόγω της ενισχυμένης προστασίας και των νέων δομών αδειοδότησης για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να βασιστούν σε ρυθμιστικές δράσεις για να διαμορφώσουν το τοπίο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο να βρίσκεται ακόμη στον μακρινό ορίζοντα.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς