Το ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ θα αυξηθεί κατά 10X μέχρι το 2029 με Bitcoin και AI: Cathie Wood

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, αν συνεχίσει την υιοθέτηση του Bitcoin και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) υπό τον πρόεδρο Nayib Bukele, σύμφωνα με την Cathie Wood, διευθύνουσα σύμβουλο της ARK Invest.

«Η αποφασιστικότητα του προέδρου Bukele να μετατρέψει το Ελ Σαλβαδόρ σε όαση για τις κοινότητες Bitcoin και AI – δύο από τις μεγαλύτερες οικονομικές και τεχνολογικές επαναστάσεις στην ιστορία – είναι ο λόγος που πιστεύω ότι το πραγματικό ΑΕΠ του θα μπορούσε να κλιμακωθεί κατά 10 φορές κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών», δήλωσε η Wood σε ανάρτηση X στις 28 Μαΐου μετά τη συνάντηση με τον Bukele.

Η συνάντηση μεταξύ Wood και Bukele επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση του Bitcoin στις κεφαλαιαγορές, στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και στις φορολογικές πολιτικές.

Ο Max Keiser, σύμβουλος του Bukele σε θέματα Bitcoin, δήλωσε ότι ο Wood ανέλυσε λεπτομερώς πώς το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ του σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029. Παρόντες ήταν επίσης ο υποστηρικτής του Bitcoin Stacy Herbet, ο Αμερικανός οικονομολόγος Arthur Laffer και ο ερευνητικός συνεργάτης της ARK Invest Marc Seal.

Το ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ ήταν 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση άνω του 30% από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπουκέλε τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επίτευξη των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ευθυγραμμίσει το ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ με χώρες όπως η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Χιλή.

Από την έναρξη της προεδρίας του Μπουκέλε, το Ελ Σαλβαδόρ κατέστησε νόμιμο χρήμα το Bitcoin, αφαίρεσε τους φόρους στην τεχνολογική καινοτομία και εξάλειψε τον φόρο εισοδήματος για τις ξένες επενδύσεις και τα εμβάσματα. Τον Απρίλιο του 2024, η Google επεκτάθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ με μια στρατηγική συνεργασία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει 5.764 Bitcoin στο θησαυροφυλάκιό του, αξίας 396,2 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 58,6% από τη μέση τιμή αγοράς του. Ωστόσο, η υιοθέτηση του Bitcoin από τους ντόπιους έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις.

Ένας κυρίως τεχνολογικά αναλφάβητος πληθυσμός, η έλλειψη επιβολής των εμπορικών συναλλαγών και τα ζητήματα με την ανάπτυξη του πορτοφολιού Chivo του Ελ Σαλβαδόρ το 2021 έχουν εμποδίσει την πρόοδο, δήλωσε ο Jamie Robinson, επικεφαλής στρατηγικής του The Bitcoin Hardware Store.

Το 2023, μόνο το 12% του τοπικού πληθυσμού χρησιμοποίησε το Bitcoin τουλάχιστον μία φορά για αγορές, σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Ιανουαρίου από το Κεντρικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο José Simeón Cañas.

Ο Robinson σημείωσε ότι η άνοδος της τιμής του Bitcoin στις αρχές του 2023 πυροδότησε ένα νέο κύμα υιοθέτησης από τους εμπόρους, με επικεφαλής εταιρείες όπως η Walmart, η Starbucks και η Domino's.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς