Ο πρόεδρος της Fed Powell εκδίδει “κρίσιμη” προειδοποίηση, προκαλώντας ξαφνική τιμή $60K Bitcoin και συντριβή κρυπτογράφησης

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η αξία του Bitcoin μειώθηκε απότομα, σημειώνοντας πτώση 3,1% και πλησιάζοντας τα 60.000 δολάρια, μετά την αναδίπλωση ενός σημαντικού δισεκατομμυριούχου για το κρυπτονόμισμα. Τον τελευταίο μήνα, το bitcoin έχει μειωθεί κατά σχεδόν 15% εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη “πραγματική διόρθωση”.

Η πτώση αυτή επηρεάζεται από τις παρατηρήσεις ενός σημαντικού υποστηρικτή του bitcoin, ο οποίος πρότεινε ότι το bitcoin θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το δολάριο των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τόνισε μια “κρίσιμη περίοδο” για τη Fed, επικαλούμενος μη βιώσιμα επίπεδα ελλείμματος.

Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Πάουελ σημείωσε: “Το επίπεδο του χρέους που έχουμε είναι απολύτως βιώσιμο, αλλά η πορεία στην οποία βρισκόμαστε είναι μη βιώσιμη”. Ο ίδιος επέκρινε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, τονίζοντας τους κινδύνους από τη διατήρηση ενός μεγάλου ελλείμματος κατά τη διάρκεια της πλήρους απασχόλησης, και προειδοποίησε ότι τέτοια επίπεδα δεν είναι βιώσιμα σε περιόδους οικονομικής ευημερίας.

Τον Μάιο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σήμανε συναγερμό για το διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του Bitcoin στο 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Οι έμποροι Bitcoin, κρυπτογράφησης και χρηματιστηρίου παρακολουθούν στενά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για ενδείξεις πιθανής μείωσης των επιτοκίων. Οι αναλυτές έχουν προσαρμόσει πρόσφατα τις προσδοκίες τους από επτά περικοπές το 2024 σε μία ή δύο μόνο.

Ο Πάουελ εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την εξισορρόπηση της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, δηλώνοντας: “Το να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, αυτό είναι πραγματικά αυτό που σκέφτομαι τις πρώτες πρωινές ώρες”. Αυτό ακολουθεί την απόφαση της Fed τον περασμένο μήνα να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και να σηματοδοτήσει μόνο μία μείωση το 2024, ενώ περισσότερες αναμένονται το 2025. Η Fed αντιμετωπίζει πιέσεις για μείωση των επιτοκίων μετά τις επιθετικές αυξήσεις μετά τα μέτρα τόνωσης της Κοβίντ που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό.

Ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, σχολίασε: “Ο Powell δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν σε μια “αποπληθωριστική πορεία”, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προτού η Fed εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων”. Ο Mould σημείωσε ότι ενώ οι παρατηρήσεις του Powell μπορεί να ακούγονται επαναλαμβανόμενες στην αγορά, η αναφορά του στον αποπληθωρισμό υποδηλώνει μια ισχυρότερη υπόθεση για πιθανές μειώσεις επιτοκίων σύντομα.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επικείμενη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο και στην έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής, η οποία θα μπορούσε να εδραιώσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εάν υποδείξει επιβράδυνση των προσλήψεων.

Ο Μάικλ Μπράουν, ανώτερος στρατηγικός ερευνητής της Pepperstone, ανέφερε: “Μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, η οποία θα ήταν πιο ήπια από την αναμενόμενη, εάν συνέβαινε, θα εδραίωνε πιθανότατα περαιτέρω την υπόθεση για την εν λόγω μείωση, στην οποία οι αγορές αποδίδουν μια πιθανότητα περίπου 70% -ίσως, ένα άγγιγμα κάτω από το όριο”.

Διάγραμμα-τιμών-BTC-USD

Το διαρκώς υψηλότερο περιβάλλον επιτοκίων οδήγησε τους αναλυτές της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, να εκδώσουν προειδοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπό του στις αγορές bitcoin και κρυπτογράφησης. Προβλέπουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια από τα προ της πανδημίας επίπεδα για να καταπολεμήσουν τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς η BlackRock, η οποία έχει οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του bitcoin φέτος μέσω μιας πρωτοβουλίας spot bitcoin ETF στη Wall Street, ανέφερε ένα “πρωτοφανές” σενάριο που θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή του bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς