Πανικός για τις Πληρωμές της FTX: Η Αλήθεια Πίσω από τις Ιοίδης Φήμες

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Φήμες κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα του κόσμου της κρυπτογράφησης ότι η προβληματική ανταλλαγή FTX θα ξεκινήσει να διανέμει έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές της από την 1η Οκτωβρίου. Αυτές οι αναφορές έχουν προκαλέσει εικασίες και άγχος μεταξύ των επενδυτών, οδηγώντας σε ευρεία συζήτηση.

Ένα εξέχον πρόσωπο, γνωστό ως “MartyParty,” συμβούλεψε τους 116.000 ακολούθους του στο X να πουλήσουν τα αποθέματά τους σε ETH, ADA και DOT, εν όψει των επερχόμενων διανομών. Ταυτόχρονα, πρότεινε άλλα κρυπτονομίσματα όπως το SOL και το SUI, ενισχύοντας τις φήμες.

Παρόμοια, ο σύμβουλος κρυπτογράφησης Dan Held ενημέρωσε τους 720.000 ακολούθους του ότι η FTX θα ξεκινήσει να διανέμει 16 δισεκατομμύρια δολάρια από την επόμενη μέρα, ενώ υπαινίχθηκε ότι ορισμένοι έμποροι, γνωστοί ως “degens,” μπορεί να επιστρέψουν στην αγορά μετά τις διανομές. Αυτό προσέθεσε στη διαρκώς αυξανόμενη εικασία και αβεβαιότητα.

Προσθέτοντας περισσότερο “θόρυβο,” ένας άλλος influencer, ο “Crypto Rover,” με 840.000 ακολούθους στο X, λανθασμένα δήλωσε ότι οι διανομές της FTX θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα, συμβάλλοντας στο κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και αμφιβολίας (FUD) στην κοινότητα.

Διάψευση του FUD

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και δεν υπάρχει λόγος για πανικόβλητες πωλήσεις ή φόβο. Επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι η νομική ομάδα της FTX προγραμματίζεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 7 Οκτωβρίου για να οριστικοποιήσει το σχέδιο αποπληρωμής. Μέχρι να γίνει αυτή η ακρόαση, δεν θα γίνουν διανομές αυτή την εβδομάδα.

Αν εγκριθεί το αναθεωρημένο σχέδιο αποπληρωμής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, μικρότερες αξιώσεις — αυτές κάτω των $50.000 — μπορεί να αρχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι πιστωτές με πιο σημαντικές αξιώσεις θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν περισσότερο, με τις διανομές να αναμένονται το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο υποστηρικτής πιστωτών της FTX, Sunil Kavuri, απευθύνθηκε στο X για να αντιμετωπίσει τις φήμες, κατηγορώντας μεγάλους λογαριασμούς ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Υπολόγισε ότι περίπου το ήμισυ των αξιώσεων, δηλαδή περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα επανεπενδυθούν στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Τον Ιούνιο, ο Kavuri και άλλοι πιστωτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο αποπληρωμής της FTX, το οποίο προτιμούσε την αποζημίωση σε μορφή φυσικών περιουσιακών στοιχείων και όχι μετρητών. Υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φορολογικές υποχρεώσεις για τους πιστωτές, περιπλέκοντας περαιτέρω τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, ο έμπορος κρυπτογράφησης του CNBC, Ran Neuner, επίσης προσπαθούσε να καταρρίψει την παραπληροφόρηση, διαβεβαιώνοντας την κοινότητα ότι οι διανομές της FTX θα ξεκινήσουν εντός 60 ημερών από την ενεργοποίηση του σχεδίου αποπληρωμής, μόλις αυτό εγκριθεί από το δικαστήριο.

Παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, οι αγορές κρυπτονομισμάτων παρουσίασαν πτώση κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών της Δευτέρας στην Ασία. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε κατά 2,7%, με το Bitcoin να πέφτει στα περίπου $64.500 μετά από μια κορύφωση στα $66.000 κατά το Σαββατοκύριακο. Αυτή η αντίδραση της αγοράς υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των φημών και της παραπληροφόρησης στη συμπεριφορά των επενδυτών, ακόμη και όταν αυτές οι φήμες διαψεύδονται.

Η Τιμή του FTX Token Ανεβαίνει Εν μέσω Αβεβαιότητας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το FTT σημείωσε άνοδο άνω του 70%, κυρίως λόγω των φημών για τις επικείμενες αποζημιώσεις. Παρά αυτή τη θετική δυναμική, το token παραμένει κάτω κατά 97,5% από το υψηλό όλων των εποχών των $84, που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Συνοψίζοντας, ενώ οι φήμες για τις διανομές της FTX έχουν προκαλέσει αναστάτωση και φόβο στην κοινότητα της κρυπτογράφησης, η πραγματικότητα είναι πιο μετρημένη. Οι διανομές εξακολουθούν να εκκρεμούν για έγκριση από το δικαστήριο, και οι περισσότεροι πιστωτές θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 ή και περισσότερο για να διεκπεραιωθούν οι αξιώσεις τους. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τέτοιες ειδήσεις με προσοχή και να επαληθεύετε τα γεγονότα από αξιόπιστες πηγές προτού λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς