Μελέτη Αποκαλύπτει τη Σύνδεση του Bitcoin με τις Παγκόσμιες Τάσεις της Χρηματοδότησης

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο ιδρυτής της Lyn Alden Investment Strategy ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας ερευνητικής εργασίας. Αυτή η εργασία εστιάζει στην ανάλυση της παγκόσμιας χρηματοδότησης και συγκρίνει τις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Εξετάζει πώς αντιδρούν διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, στις αλλαγές της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το Bitcoin ευθυγραμμίζεται με την κίνηση της παγκόσμιας χρηματοδότησης (γνωστής και ως M2) το 83% του χρόνου. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και της παγκόσμιας χρηματοδότησης είναι πιο ισχυρή σε σύγκριση με άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η τιμή του Bitcoin είναι στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια ρευστότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βαρόμετρο ρευστότητας», γεγονός που σημαίνει ότι αντανακλά τις αλλαγές στη διαθεσιμότητα χρημάτων στην οικονομία.

Bitcoin: Ο Νέος Βαρόμετρος Ρευστότητας

Η μελέτη εξηγεί ότι καθώς η παγκόσμια ρευστότητα επεκτείνεται—συχνά μετριέται μέσω της προσφοράς M2—η τιμή του Bitcoin συνήθως αυξάνεται παράλληλα. Αντίθετα, όταν η ρευστότητα περιορίζεται ή συρρικνώνεται, η τιμή του Bitcoin τείνει να ακολουθεί την ίδια καθοδική τάση. Αυτό δείχνει ότι η αξία του Bitcoin είναι ευαίσθητη στην ποσότητα των διαθέσιμων χρημάτων στην παγκόσμια οικονομία.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από τον Μάιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2024, αποκαλύπτοντας έναν συντελεστή συσχέτισης 0,94 μεταξύ του Bitcoin και της παγκόσμιας ρευστότητας. Αυτή η υψηλή συσχέτιση υποδηλώνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο.

Για να διευκρινίσουμε, η προσφορά M2 είναι μια μέτρηση της συνολικής ποσότητας χρημάτων σε κυκλοφορία. Περιλαμβάνει μετρητά, καταθέσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς και άλλα εύκολα προσβάσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις. Η M2 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της ροής χρημάτων στην οικονομία, γεγονός που επηρεάζει τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Η Lyn Alden σχολίασε επίσης πώς άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και ο χρυσός, αλληλεπιδρούν με την παγκόσμια ρευστότητα. Οι μετοχές επηρεάζονται από τα κέρδη των εταιρειών, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεταβλητότητα στη συσχέτιση τους με τη ρευστότητα. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, έχει μια «αμυντική» φύση που μπορεί να επηρεάσει τη σύνδεσή του με τη ρευστότητα. Αντίθετα, η συσχέτιση του Bitcoin με τη ρευστότητα παραμένει πιο άμεση, αν και η υψηλή του μεταβλητότητα μπορεί μερικές φορές να παραμορφώσει τις βραχυπρόθεσμες τάσεις.

«Το Bitcoin αντιμετωπίζεται σαν χρυσός που έχει ρίσκο, ουσιαστικά. Έτσι έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση.»

Η εργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχυρή σύνδεση του Bitcoin με την παγκόσμια ρευστότητα το καθιστά πολύτιμο δείκτη για επενδυτές και έμπορους. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν ευρύτερες μακροοικονομικές τάσεις και αλλαγές στην παγκόσμια χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Alden, «Το Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί ως καθρέφτης που αντανακλά τον ρυθμό παγκόσμιας χρηματοδότησης και τη σχετική ισχύ του δολαρίου.»

Νωρίτερα φέτος, η Lyn Alden έκανε μια τολμηρή πρόβλεψη ότι οι τιμές του Bitcoin θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 200.000 δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας την πίστη της στο μελλοντικό δυναμικό του Bitcoin.

Αύξηση της Προσφοράς M2

Στις τελευταίες ειδήσεις, ο αναλυτής της αγοράς «Game of Trades» μοιράστηκε μια ενημέρωση με τους 247.000 ακολούθους του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ανέφερε ότι η προσφορά M2 άρχισε ξανά να επεκτείνεται μετά την πιο βαθιά συρρίκνωσή της από το 1960.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεν Λουίς ανέφερε ότι η προσφορά M2 άρχισε να συρρικνώνεται τον Μάρτιο του 2022, αλλά άλλαξε πορεία και άρχισε να αυξάνεται τον Μάρτιο του 2024. Σήμερα, η προσφορά M2 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φτάσει τα 21,17 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2% τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτή η αύξηση της M2 θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως θετικό σημάδι για το Bitcoin. Μια αυξανόμενη χρηματοδότηση γενικά δημιουργεί περισσότερη ρευστότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων. Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανοδική πορεία για την αγορά κρυπτονομισμάτων, με το τέταρτο τρίμηνο να φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο για το Bitcoin.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς