Ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale ρίχνει βόμβα: Μόνο 2-3 Spot Bitcoin ETFs θα επιβιώσουν

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Ο ανταγωνισμός των spot Bitcoin ETF για τα τέλη δεν θα αποτρέψει τα κεφάλαια από το να αποχωρήσουν τελικά από την αγορά, σύμφωνα με τον CEO της Grayscale.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale Investment, Michael Sonnenshein, προβλέπει ότι η πλειοψηφία των spot διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) Bitcoin που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) δεν θα επιβιώσει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 18 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Sonnenshein προέβλεψε την πιθανή αποτυχία των περισσότερων από τα 11 εγκεκριμένα spot Bitcoin ETF.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε επίσημα το πράσινο φως για 11 spot Bitcoin ETF στις 10 Ιανουαρίου, με τα 10 να ξεκινούν τη διαπραγμάτευση την επόμενη ημέρα. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, πολλοί εκδότες ETF μείωσαν ενεργά τα τέλη διαπραγμάτευσης, με τα περισσότερα εγκεκριμένα ETF να καθορίζουν τέλη μεταξύ 0,2% και 0,4%. Αρκετοί πάροχοι spot Bitcoin ETF εφάρμοσαν επίσης προσωρινή απαλλαγή από τα τέλη.

Αντίθετα, η Grayscale, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Bitcoin μεταξύ των εκδοτών spot Bitcoin ETF, επιβάλλει αμοιβές που φτάνουν το 1,5% χωρίς καμία παραίτηση.

Ο Sonnenshein υπερασπίστηκε τις αμοιβές της Grayscale για το προϊόν spot Bitcoin ETF, το υψηλότερο στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι μόνο δύο ή τρία spot Bitcoin ETF θα αντέξουν και τα υπόλοιπα θα αποσυρθούν από την αγορά:

“Νομίζω ότι από τη δική μας σκοπιά, μπορεί κατά καιρούς να θέσει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων […] Δεν νομίζω τελικά ότι η αγορά θα έχει τελικά αυτά τα 11 spot προϊόντα που βρισκόμαστε να έχουμε”.

Οι παρατηρήσεις του Sonnenshein έγιναν την πέμπτη ημέρα διαπραγμάτευσης spot Bitcoin ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η Grayscale έχει αναδειχθεί ως ο μοναδικός εκδότης που εκποιεί επιθετικά Bitcoin, ρευστοποιώντας έως και 37.947 BTC έως τις 18 Ιανουαρίου. Αντίθετα, οι άλλοι εννέα εκδότες έχουν ενσωματώσει τουλάχιστον 40.000 BTC στα προϊόντα τους από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics, δεν απορρίπτει την πιθανότητα ότι οι περισσότεροι εκδότες ETF είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις μακροπρόθεσμα, καθώς πολλοί επενδυτές μπορεί να προτιμήσουν να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να επιλέξουν την αυτο-θεματοφυλακή.
“Προς το παρόν, η ύπαρξη spot ETF είναι ένας καλός τρόπος για ορισμένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να αποκτήσουν έκθεση που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά” – δήλωσε ο Greenspan, προσθέτοντας:

“Αλλά το να έχουμε 11 από αυτά είναι αρκετά γελοίο. Θα πρέπει να υπάρξει μια ενοποίηση και όλοι το γνωρίζουν, γι' αυτό και οι αμοιβές είναι στο πάτωμα”.

Ορισμένα στελέχη των εκδοτών spot Bitcoin ETF πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της αυτο-θεματοφυλακής και των spot Bitcoin ETF. “Η αυτο-θεματοφυλακή και ένα ETF δεν αποκλείουν το ένα το άλλο”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest Cathie Wood κατά τη διάρκεια ενός χώρου στο X στις 10 Ιανουαρίου. Σημείωσε επίσης ότι το Bitcoin ETF της ARK – το οποίο χρεώνει προμήθεια 0,21% – δεν στοχεύει στη μεγιστοποίηση των κερδών.

“Βλέπουμε το Bitcoin ως δημόσιο αγαθό. Και ένας από τους τρόπους για να το κάνουμε αυτό είναι αυτό το προϊόν χαμηλού τέλους. Έχουμε άλλες στρατηγικές ενεργητικής διαχείρισης όπου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από την πλευρά της κερδοφορίας. Αυτός δεν είναι ο στόχος μας εδώ”, δήλωσε ο Wood.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς