Η πτώση του εγκέφαλου της ομίχλης του Bitcoin

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Ο Roman Sterlingov, ο εμπνευστής του Bitcoin Fog, μιας σημαντικής πλατφόρμας ανάμειξης κρυπτονομισμάτων, αντιμετώπισε καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος από περιφερειακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε την Τρίτη, έκρινε τον Sterlingov, ηλικίας 35 ετών, ένοχο για διάφορες κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές περιλάμβαναν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνωμοσία για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λειτουργία επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια και παραβίαση του νόμου περί μεταφορέων χρημάτων της Ουάσινγκτον.

Sterlingov έτρεξε Bitcoin ομίχλη μέχρι το 2021

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, ο Sterlingov ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς ένας συμμετέχων στη χρήση της υπηρεσίας και όχι ο πραγματικός διαχειριστής της. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω δελτίου τύπου, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία της δίκης απέδειξαν περίτρανα τη συμμετοχή του Sterlingov στη λειτουργία του Bitcoin Fog από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2021. Η επιχείρησή του χρησίμευε κυρίως ως αγωγός για εγκληματίες που αποσκοπούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των παράνομων κερδών τους από τα αδιάκριτα μάτια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, η Bitcoin Fog συνέβαλε καθοριστικά στο ξέπλυμα πάνω από 1,2 εκατομμυρίων Bitcoin, η αξία των οποίων, κατά τη στιγμή των συναλλαγών, ανερχόταν σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Σημαντικό μέρος αυτών των ξεπλυμένων κεφαλαίων εντοπίστηκε σε αγορές darknet, γνωστές για τις συναλλαγές τους σε ναρκωτικά, απάτη με υπολογιστές, κλοπή ταυτότητας και διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο Jim Lee, ο επικεφαλής της μονάδας ποινικών ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS), κατά τη διάρκεια της δίκης, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος συνέβαλε καθοριστικά στο ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων παράνομων κεφαλαίων του σκοτεινού ιστού μέσω του Bitcoin Fog, με στόχο να αποκρύψει την πραγματική πηγή των κεφαλαίων αυτών.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο δικηγόρος του Sterlingov, Tok Ekeland, εξέφρασε την πρόθεση να αμφισβητήσει την απόφαση των ενόρκων μέσω έφεσης. Μετά την καταδίκη, οι ένορκοι έδωσαν εντολή για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με το Bitcoin Fog, τα οποία περιλάμβαναν 1.354 BTC που περιέχονταν σε ένα πορτοφόλι Bitcoin Fog και σχεδόν 350.000 δολάρια σε διάφορα κρυπτονομίσματα που ήταν αποθηκευμένα σε έναν κατασχεθέντα λογαριασμό Kraken.

Οι βαρύτερες κατηγορίες κατά του Sterlingov, δηλαδή η συνωμοσία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η ίδια η πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και πέντε ετών. Η καταδίκη του Sterlingov έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου.

Προβλέπεται δίκη για τον συνιδρυτή της Tornado Cash

Ο Roman Storm, συνδημιουργός του αμφιλεγόμενου κρυπτομείκτη Tornado Cash, αναμένει τη δίκη του τον Σεπτέμβριο με κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία για λειτουργία χωρίς άδεια μεταφοράς χρημάτων και συνωμοσία για παραβίαση του International Emergency Economic Powers Act. Ο Storm έχει δηλώσει την αθωότητά του όσον αφορά όλες τις κατηγορίες.

Ο Storm, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2023 και επί του παρόντος είναι ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογράμμισε τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει αυτή η υπόθεση για τους προγραμματιστές Web3 και όσους ασχολούνται με το λογισμικό και τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της Tornado Cash υποστηρίζουν ότι η υπηρεσία απλώς διευκολύνει το λογισμικό για αποκεντρωμένες οικονομικές συναλλαγές χωρίς να χειρίζεται άμεσα τη μετάδοση χρημάτων, η καταστολή της θεωρείται ως μια διαφαινόμενη απειλή για τους προγραμματιστές που επικεντρώνονται σε εφαρμογές με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει από τότε καταχωρίσει την Tornado Cash στον κατάλογο των Ειδικά Καθορισμένων Εθνικών, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις αμερικανικές αλληλεπιδράσεις με αυτό το μίξερ. Το υπουργείο κατηγορεί την Tornado Cash για ξέπλυμα πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εικονικό νόμισμα από την ίδρυσή της το 2019.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς