Crypto D-Day: Θα παρακάμψει το Κογκρέσο το βέτο του Μπάιντεν την Τετάρτη;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, επί σημαντικής νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα. Η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακάμψει το βέτο του Προέδρου Joe Biden κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την κατάργηση του Staff Accounting Bulletin 121 (SAB 121).

Ο πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο τον Ιούνιο και έκτοτε έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή λόγω των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει στον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαχειρίζονται το Bitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

Η SEC εισήγαγε το SAB 121 το 2022, απαιτώντας από τις τράπεζες που κατέχουν κρυπτονόμισμα να αναφέρουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ως υποχρεώσεις στους ισολογισμούς τους. Πολλοί στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έχουν επικρίνει τον εν λόγω κανόνα, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλει ένα πρόσθετο ρυθμιστικό βάρος. Πιστεύουν ότι αυτό αποτρέπει τις τράπεζες και άλλους θεσμικούς φορείς από το να ασχοληθούν με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Το Κογκρέσο εναντίον του βέτο του Μπάιντεν

Αρχικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα κατά του SAB 121 στις αρχές Μαΐου με ψήφους 228-182. Η ψηφοφορία αυτή είχε την υποστήριξη 21 Δημοκρατικών, παράλληλα με την ομόφωνη υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε το βέτο του. Κατά συνέπεια, έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία για την υπερψήφιση του βέτο. Η υπερψήφιση αυτή απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία για να επιτύχει.

Ο Ron Hammond της Blockchain Association υπογράμμισε τη μοναδική πολιτική δυναμική που διαδραματίζεται, σημειώνοντας ότι “η κρυπτογράφηση έχει γίνει πλέον θέμα προεκλογικής εκστρατείας”. Τόνισε τη διακομματική υποστήριξη που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες ψηφοφορίες και επεσήμανε τη σημαντική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας. Ο Χάμοντ παρατήρησε: “Αυτή η προσπάθεια είναι μια δύσκολη ανηφόρα, καθώς μόνο 21 Δημοκρατικοί ενώθηκαν με όλους τους Ρεπουμπλικάνους για την υποστήριξή τους, το οποίο είναι πολύ κάτω από το όριο των δύο τρίτων που απαιτείται”.

Η Perianne Boring από το Ψηφιακό Επιμελητήριο προσέθεσε επείγοντα χαρακτήρα στη συζήτηση, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη των Δημοκρατικών. Η ίδια δήλωσε: “Το νομοσχέδιο για την ακύρωση του SAB 121 επιστρέφει για ψήφιση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα μετά το βέτο του Προέδρου στις 31 Μαΐου. Αυτή η συνταγματικά επιβαλλόμενη ψηφοφορία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί το βέτο. Χρειαζόμαστε περίπου 60 ακόμη Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων για να υποστηρίξουμε το νομοσχέδιό μας για την κατάργηση του SAB 121”.

Εναλλακτικές διαδρομές

Υπό το φως των προκλήσεων που συνδέονται με την ανατροπή του βέτο, οι νομοθέτες έχουν επίσης διερευνήσει εναλλακτικές νομοθετικές στρατηγικές. Η Eleanor Terrett του Fox Business μοιράστηκε μέσω του X: “Ένας υπάλληλος του προσωπικού των Δημοκρατικών που γνωρίζει τις σκέψεις των ηγετών της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αναμένει ότι πολλοί Δημοκρατικοί θα αλλάξουν τις ψήφους τους την Τετάρτη.

Βλέπουν μια καλύτερη οδό για την παράκαμψη του SAB 121 μέσω του HR 5741 – του νόμου Uniform Treatment for Custodial Assets Act”. Αυτό το διακομματικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε ο Αμερικανός βουλευτής Mike Flood και συνυπογράφουν οι βουλευτές French Hill, Wiley Nickel και Ritchie Torres, αντιμετωπίζει τη λογιστική αντιμετώπιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με ευνοϊκότερο τρόπο.

Επιπλέον, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προτείνει μια πολιτική προσθήκη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της, η οποία θα εμπόδιζε την SEC να χρησιμοποιεί κονδύλια για την επιβολή του SAB 121. Αυτό καταδεικνύει μια άλλη προσέγγιση για την τροποποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που περιβάλλει τη φύλαξη κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Με τη συμπερίληψη αυτού του policy rider, οι νομοθέτες επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα της SEC να εφαρμόσει το SAB 121, χαλαρώνοντας έτσι τις ρυθμιστικές πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς