Το Ethereum θα μπορούσε να εκτοξευθεί από το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός νέου νομοσχεδίου με στόχο τη ρύθμιση των stablecoins στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αυτή η νομοθετική πρόταση, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι έτοιμη να αναμορφώσει σημαντικά το λειτουργικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ethereum και τα συναφή stablecoins.

Μεγάλη νίκη για το Ethereum;

Ο Ryan Berckmans, μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα της κοινότητας του Ethereum και έμπειρος επενδυτής, προσέφερε μια ενθουσιώδη κριτική για το νομοσχέδιο. Εξέφρασε τις απόψεις του στο X, όπου περιέγραψε το νομοσχέδιο ως “εξαιρετικά θετικό” για το Ethereum.

Ο Berckmans υπογράμμισε ότι η πιο καίρια πτυχή του νομοσχεδίου είναι η ευρεία αναγνώριση των stablecoins σε δημόσιες αλυσίδες μπλοκ, ιδίως του Ethereum, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κοπή της πλειοψηφίας των εν λόγω νομισμάτων.

“Η αρχική μου ανάγνωση είναι ότι το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά bullish και νομιμοποιεί το Ethereum όπως ποτέ άλλοτε. Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί σε γενικές γραμμές τα stablecoins σε δημόσιες αλυσίδες στην Αμερική, όπου το 59% όλων των stablecoins κόβονται στο Ethereum, το οποίο αυξάνεται στο 93% όταν εξαιρούνται οι κεντρικές πλατφόρμες όπως η Tron”, εξήγησε.

Περαιτέρω ανέφερε λεπτομερώς ότι η νομοθεσία “ανοίγει πύλες για τις αμερικανικές τράπεζες να αποκτήσουν άδειες stablecoin και για ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες να εκδώσουν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε stablecoins χωρίς άδεια”. Η διάταξη αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προσέγγιση του τραπεζικού κλάδου για τα ψηφιακά νομίσματα, ενσωματώνοντάς τα βαθύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επεκτείνοντας τη χρήση τους σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο Berckmans εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση από το νομοσχέδιο των περιουσιακών στοιχείων που δεν συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ, όπως τα ευρώ και ο χρυσός στην αλυσίδα. Σύμφωνα με την ερμηνεία του, το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζει ρυθμιστικούς περιορισμούς στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει μια ελεύθερη και παγκοσμιοποιημένη αγορά γι' αυτά και να ενισχύσει την ελκυστικότητά τους ως εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα ή επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, ο Berckmans επεσήμανε αρκετούς τομείς που προκαλούν ανησυχία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς για τα μη αδειοδοτημένα stablecoins με δεσμό USD, απαγορεύοντας ενδεχομένως τη διανομή τους σε κατοίκους των ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει δημοφιλή αποκεντρωμένα stablecoins όπως το DAI. Επιπλέον, επέκρινε τον ευρύ ορισμό του νομοσχεδίου για το “σταθερό νόμισμα αλγοριθμικών πληρωμών”, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ποικιλία αποκεντρωμένων σταθερών νομισμάτων που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να διατηρήσουν την αξία τους σε σχέση με το δολάριο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Προκλήσεις και κριτικές

Σε πλήρη αντίθεση με την αισιόδοξη άποψη του Berckmans, ο Jake Chervinsky, Chief Legal Officer στο Variant Fund και πρώην CLO της Blockchain Association, προσέφερε μια πολύ πιο κριτική ανάλυση. Ο Chervinsky μοιράστηκε τις ανησυχίες του στο X, δηλώνοντας: “Το νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι βαθιά ελαττωματικό: φαίνεται να απαγορεύει σχεδόν τα πάντα εκτός από μια στενή ζώνη κεντρικών, θεματοφυλακής stablecoins”.

Ο Chervinsky σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με διάφορες αρχές που υπερασπίστηκε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έμφαση στα custodial stablecoins θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά το νομοσχέδιο φαίνεται αντ' αυτού να δημιουργεί αντι-ανταγωνιστικά ρυθμιστικά εμπόδια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την περαιτέρω πρόοδο στον τομέα.

Παρά τις αντίθετες αυτές απόψεις, ο Berckmans παρέμεινε αισιόδοξος για τα ευρύτερα αποτελέσματα του νομοσχεδίου. Οραματίστηκε ένα σενάριο στο οποίο οι περιορισμοί στα stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το USD θα μπορούσαν ακούσια να τονώσουν την αγορά των stablecoins που δεν είναι συνδεδεμένα με το USD, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν και να διαφοροποιήσουν σημαντικά την αγορά stablecoin. Εικάζει ότι στο μέλλον, η κυριαρχία των σταθερών νομισμάτων με ισοτιμία USD θα μπορούσε να μειωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο ποικιλόμορφο οικοσύστημα σταθερών νομισμάτων.

Καθώς η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να εξετάζει και να συζητά το νομοσχέδιο, είναι προφανές ότι η τελική έκδοση αυτής της νομοθεσίας θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό του μέλλοντος των stablecoins και της τεχνολογίας blockchain τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ενδεχομένως σε παγκόσμια κλίμακα.Διερευνήστε τον αντίκτυπο ενός νέου νομοσχεδίου των ΗΠΑ στο Ethereum και τα stablecoins. Αναλύονται οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς