Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιέζει το Κογκρέσο να καταπολεμήσει το έγκλημα κρυπτογράφησης

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε βαθιά ριζωμένες ανησυχίες σχετικά με την κακόβουλη χρήση των κρυπτονομισμάτων για τη διευκόλυνση παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις προσπάθειές τους κατά των κακόβουλων φορέων, ο αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων τους. Η ανησυχία αυτή επισημάνθηκε σε μια κατάθεση που παραδόθηκε πριν από μια κρίσιμη ακρόαση στο Κογκρέσο που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου.

Εντός των αιθουσών του οργανισμού, υπάρχει μια ηχηρή έκκληση για πιο ισχυρά νομοθετικά πλαίσια και ενισχυμένους μηχανισμούς υποστήριξης για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των αναδυόμενων προκλήσεων. Ο Μπράιαν Νέλσον, που υπηρετεί ως Υφυπουργός Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε αυτή την έκκληση μέσα στην επιμελώς επεξεργασμένη δήλωσή του που προετοιμάστηκε για την προαναφερθείσα έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την τρομοκρατία και τα εγκλήματα που αφορούν κρυπτονομίσματα.

Η παθιασμένη έκκληση του Νέλσον βρίσκει απήχηση εν μέσω της αυξανόμενης εστίασης από τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έχει υποστηρίξει με θέρμη την προτεινόμενη νομοθεσία της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Ο νόμος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (DAAMLA), τον οποίο η γερουσιαστής Warren επανέφερε στη Γερουσία των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2023, στοχεύει άμεσα στον περιορισμό της παράνομης εκμετάλλευσης των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας τη δεκαετή δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών για την εκπόνηση ενός πλαισίου με στόχο την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο Nelson επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη ταυτόχρονης προώθησης της υπεύθυνης καινοτομίας. Αυτό επαναλήφθηκε στην προαναφερθείσα προετοιμασμένη κατάθεσή του.

Επιπλέον, το οπλοστάσιο του Υπουργείου Οικονομικών δεν στερείται εντελώς εργαλείων για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Μέτρα όπως η απόδοση ευθυνών σε μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου έχουν συμβάλει καθοριστικά. Ο εν λόγω νόμος επιβάλλει αυστηρές υποχρεώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των συναφών οικονομικών εγκλημάτων. Ο Νέλσον δήλωσε:

“… για να ξεριζώσουμε την παράνομη χρηματοδότηση από τους παίκτες των αγορών και των φόρουμ εικονικών περιουσιακών στοιχείων, χρειαζόμαστε πρόσθετα εργαλεία και πόρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων κοινής λογικής που επικαιροποιούν τα εργαλεία και τις αρχές μας ώστε να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα”.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνατότητές του, το Υπουργείο Οικονομικών είχε υποβάλει προτάσεις στους νομοθέτες το 2023, υποστηρίζοντας την επέκταση των εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων μηχανισμών κυρώσεων προσαρμοσμένων στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, είχε δοθεί έμφαση στην αυξημένη εποπτεία των stablecoins, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στην κατάθεση του Νέλσον.

Οι παρατηρήσεις του Νέλσον έρχονται αμέσως μετά την πρόσφατη δημοσίευση των Εθνικών Εκτιμήσεων Κινδύνου 2024 του Υπουργείου Οικονομικών για το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότηση της διάδοσης. Αυτές οι αξιολογήσεις περιέγραψαν τις διαφαινόμενες απειλές και τους κινδύνους που σχετίζονται με την παράνομη χρηματοδότηση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Ειδικότερα, ενώ τα παραδοσιακά μετρητά παραμένουν το κύριο μέσο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παρατηρείται μια αύξηση των κακόβουλων παραγόντων που καταφεύγουν σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων που επικεντρώνεται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι έτοιμη να συγκαλέσει μια ειδική ακρόαση στις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και παράνομων δραστηριοτήτων, σηματοδοτώντας μια συντονισμένη προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των εκκολαπτόμενων προκλήσεων.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς