Τι σημαίνει Proof-of-Stake (PoS) στην κρυπτογράφηση;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Στο Proof-of-Stake, μπορείτε να κλειδώσετε το κρυπτονόμισμά σας για να κερδίσετε ανταμοιβές με την επικύρωση των συναλλαγών, παρόμοια με το staking. Σε αυτό το άρθρο, οι ειδικοί μας παρέχουν μια λεπτομερή εξήγηση του PoS και παρέχουν παραδείγματα, οφέλη και μειονεκτήματα.

Τι είναι το Proof-of-Stake στο Blockchain;

Το Proof-of-Stake (PoS) είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται στα δίκτυα blockchain για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την κατάσταση του blockchain. Σε αντίθεση με το Proof-of-Work (PoW), το οποίο απαιτεί από τους ανθρακωρύχους να επιλύουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους για να επικυρώνουν συναλλαγές και να δημιουργούν νέα μπλοκ, το PoS επιλέγει τους επικυρωτές για τη δημιουργία και επικύρωση νέων μπλοκ με βάση το ποσό του κρυπτονομίσματος που κατέχουν και είναι διατεθειμένοι να “ποντάρουν” ως εγγύηση.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με το PoS:

  • Πιο ενεργειακά αποδοτικό: Δεδομένου ότι δεν βασίζεται στην ωμή υπολογιστική ισχύ, το PoS καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από το PoW.
  • Ταχύτεροι χρόνοι συναλλαγών: Λόγω της απλοποιημένης διαδικασίας επικύρωσης, οι αλυσίδες μπλοκ PoS μπορούν συχνά να επεξεργάζονται τις συναλλαγές ταχύτερα από τις αλυσίδες PoW.
  • Αυξημένη προσβασιμότητα: Οποιοσδήποτε με αρκετό κρυπτονόμισμα μπορεί να συμμετάσχει στο staking, σε αντίθεση με το PoW, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένο hardware.
  • Επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συστήματα PoS είναι λιγότερο ασφαλή από το PoW, καθώς μεγάλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν δυνητικά να χειραγωγήσουν το δίκτυο.

Πώς λειτουργεί το Proof-of-Stake;

Ακολουθεί μια ανάλυση:

  • Staking: Σε ένα σύστημα PoS, οι συμμετέχοντες, που συχνά αποκαλούνται επικυρωτές, πρέπει να “ποντάρουν” ένα συγκεκριμένο ποσό του εγγενούς κρυπτονομίσματος της αλυσίδας μπλοκ. Αυτό το ποντάρισμα χρησιμεύει ως εγγύηση και φυλάσσεται σε ένα καθορισμένο πορτοφόλι ή έξυπνο συμβόλαιο. Το ποσό του κρυπτονομίσματος που ποντάρεται μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο blockchain.
  • Δημιουργία και επικύρωση μπλοκ: Οι επικυρωτές επιλέγονται για τη δημιουργία νέων μπλοκ και την επικύρωση συναλλαγών με βάση έναν αλγόριθμο επιλογής. Η πιθανότητα να επιλεγεί κάποιος ως επικυρωτής είναι συχνά ανάλογη με το ποσό του κρυπτονομίσματος που ποντάρεται – όσοι ποντάρουν περισσότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν.
  • Πρόταση μπλοκ: Οι επικυρωτές που έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ προτείνουν ένα νέο μπλοκ με ένα σύνολο συναλλαγών. Αυτό το προτεινόμενο μπλοκ περιλαμβάνει έναν κρυπτογραφικό κατακερματισμό του προηγούμενου μπλοκ, σχηματίζοντας μια αλυσίδα μπλοκ – το blockchain.
  • Ψηφοφορία: Στη συνέχεια, άλλοι επικυρωτές στο δίκτυο αξιολογούν την εγκυρότητα του προτεινόμενου μπλοκ. Μπορούν να ψηφίσουν για το αν πιστεύουν ότι το προτεινόμενο μπλοκ είναι έγκυρο ή όχι. Οι επικυρωτές μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν απευθείας, ή το ποσοστό τους μπορεί να ψηφίσει αυτόματα για λογαριασμό τους.
  • Συμφωνία: Η συναίνεση επιτυγχάνεται όταν η υπερπλειοψηφία των επικυρωτών (συχνά πλειοψηφία δύο τρίτων ή μεγαλύτερη) συμφωνεί για την εγκυρότητα του προτεινόμενου μπλοκ. Μόλις επιτευχθεί η συναίνεση, το μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα μπλοκ και η διαδικασία αρχίζει ξανά για το επόμενο μπλοκ.
  • Διανομή ανταμοιβής: Οι επικυρωτές που συμμετέχουν στη δημιουργία και την επικύρωση μπλοκ ανταμείβονται με αμοιβές συναλλαγών και μερικές φορές με νεόκοπα νομίσματα. Οι ανταμοιβές κατανέμονται μεταξύ των επικυρωτών με βάση το μερίδιο συμμετοχής τους και τη συμμετοχή τους στο δίκτυο.
  • Κυρώσεις: Οι επικυρωτές που ενεργούν κακόβουλα ή προσπαθούν να επικυρώσουν δόλιες συναλλαγές μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων της περικοπής μέρους των νομισμάτων που έχουν ποντάρει ή της προσωρινής ή μόνιμης απώλειας των δικαιωμάτων τους για ποντάρισμα.
  • Ασφάλεια: Τα συστήματα PoS συχνά ενσωματώνουν μηχανισμούς για την εξασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου και την αποτροπή του συγκεντρωτισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τυχαία επιλογή των επικυρωτών, ποινές για ανέντιμη συμπεριφορά και μηχανισμούς που εμποδίζουν μια ενιαία οντότητα να ελέγχει ένα σημαντικό τμήμα του δικτύου.
Απόδειξη εργασίας έναντι απόδειξης συμμετοχής

Συνολικά, το PoS προσφέρει μια ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση στους μηχανισμούς συναίνεσης PoW και δίνει κίνητρα στους επικυρωτές να ενεργούν με ειλικρίνεια για την ασφάλεια του δικτύου.

Πώς διαφέρει το Proof-of-Stake από το Proof-of-Work;

Το Proof-of-Stake (PoS) και το Proof-of-Work (PoW) είναι δύο θεμελιώδεις μηχανισμοί συναίνεσης που χρησιμοποιούνται στις αλυσίδες μπλοκ για την επικύρωση των συναλλαγών και την ασφάλεια του δικτύου. Ενώ και οι δύο επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο, οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν σημαντικά, οδηγώντας σε διακριτά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών διαφορών:

ΧαρακτηριστικόProof-of-Stake (PoS)Proof-of- Work (PoW)
Διαδικασία επαλήθευσηςΠαίρνοντας κρυπτονόμισμαΛύνοντας πολύπλοκους γρίφους με υπολογιστική ισχύ
Κατανάλωση ενέργειαςΠολύ χαμηλήΠολύ υψηλή
ΠροσβασιμότηταΟποιοσδήποτε με αρκετό κρυπτονόμισμα μπορεί να στοιχηματίσειΑπαιτεί εξειδικευμένο υλικό
ΑσφάλειαΕξελίσσεται, πιθανές ανησυχίες με μεγάλους ενδιαφερόμενουςΕγκαθιδρύεται, αλλά ευάλωτη σε επιθέσεις σε mining pools
Ταχύτητα συναλλαγώνΓενικά ταχύτερηΓενικά πιο αργή
ΑποκέντρωσηΜπορεί να είναι λιγότερο αποκεντρωμένη λόγω της συγκέντρωσης των mining poolsΜπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένη
Περιβαλλοντικά ImpactLowHigh
Cost of EntryLowerHigher
RewardsEarned for validating blocksEarned for mining blocks
MaturityΝέα τεχνολογίαΕγκατεστημένη τεχνολογία

Διαδικασία επικύρωσης

  • PoW: Η εξόρυξη εξασφαλίζει τα δίκτυα blockchain επιλύοντας πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους, επικυρώνοντας συναλλαγές και δημιουργώντας νέα μπλοκ, δίνοντας κίνητρα στους ανθρακωρύχους με ανταμοιβές για τις υπολογιστικές τους προσπάθειες.
  • PoS: Οι χρήστες “στοιχίζουν” τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα που κατέχουν, κλειδώνοντάς τα ουσιαστικά για ένα χρονικό διάστημα. Το ποσό που ποντάρουν καθορίζει την πιθανότητα να επιλεγούν τυχαία ως επικυρωτές για το επόμενο μπλοκ. Οι επικυρωτές επαληθεύουν τις συναλλαγές και προσθέτουν νέα μπλοκ στην αλυσίδα, κερδίζοντας ανταμοιβές για την εργασία τους.

Κατανάλωση ενέργειας

  • PoW: Λόγω της ανταγωνιστικής διαδικασίας εξόρυξης, οι μπλοκ αλυσίδες PoW όπως το Bitcoin καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, εγείροντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.
  • PoS: Εξαλείφοντας την ανάγκη για ισχυρό υλικό εξόρυξης, οι αλυσίδες μπλοκ PoS είναι σημαντικά πιο ενεργειακά αποδοτικές, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Προσβασιμότητα

  • PoW: Η συμμετοχή στην εξόρυξη PoW απαιτεί συχνά ακριβό εξειδικευμένο υλικό, καθιστώντας την λιγότερο προσιτή σε άτομα με περιορισμένους πόρους.
  • PoS: Οποιοσδήποτε έχει αρκετό κρυπτονόμισμα μπορεί να συμμετάσχει στο στοίχημα, καθιστώντας το πιο προσιτό και δημοκρατικό.

Ασφάλεια

  • PoW: Η κατανεμημένη φύση της εξόρυξης με πολλούς συμμετέχοντες καθιστά τις αλυσίδες μπλοκ PoW γενικά ανθεκτικές στις επιθέσεις. Ωστόσο, η πιθανότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλες ομάδες εξόρυξης εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.
  • PoS: Ενώ το PoS προσφέρει αξιοπρεπή ασφάλεια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μεγάλοι ενδιαφερόμενοι με σημαντικά ποσά κρυπτογράφησης που έχουν στοιχηματίσει θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειραγωγήσουν το δίκτυο. Αυτό είναι ένα θέμα συνεχιζόμενης συζήτησης και έρευνας.

Ταχύτητα συναλλαγών

  • PoW: Η πολύπλοκη διαδικασία επικύρωσης στο PoW μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργούς χρόνους συναλλαγών, ειδικά σε περιόδους υψηλής δραστηριότητας του δικτύου.
  • PoS: Η απλούστερη διαδικασία επικύρωσης στο PoS συχνά οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες συναλλαγών σε σύγκριση με το PoW.

Η επιλογή μεταξύ PoW και PoS εξαρτάται από τις συγκεκριμένες προτεραιότητες του έργου blockchain. Ενώ το PoW προσφέρει αποδεδειγμένη ασφάλεια, η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Το PoS παρουσιάζει μια πιο πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς εναλλακτική λύση, αλλά βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην ασφάλεια αξιολογούνται.

Κύριοι στόχοι του Proof-of-Stake

  • Ασφαλές και αποκεντρωμένο δίκτυο: Όπως και το PoW, το PoS στοχεύει κυρίως στην ασφάλεια του δικτύου blockchain και στη διατήρηση της αποκέντρωσής του. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζει την ακρίβεια και το αμετάβλητο των δεδομένων των συναλλαγών, ενώ παραμένει ανθεκτικό στη χειραγώγηση ή τον έλεγχο από οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα.
  • Βελτιωμένη αποδοτικότητα: Το PoS επιδιώκει να επιτύχει την ασφάλεια και την αποκέντρωση πιο αποτελεσματικά από το PoW. Εξαλείφει την ανάγκη για ενεργοβόρα εξόρυξη, οδηγώντας σε ταχύτερη επεξεργασία των συναλλαγών και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Το PoS στοχεύει να καταστήσει τη συμμετοχή στην αλυσίδα μπλοκ πιο προσιτή, καταργώντας τα εμπόδια υλικού που σχετίζονται με την εξόρυξη PoW. Οποιοσδήποτε διαθέτει αρκετό κρυπτονόμισμα μπορεί να συμμετάσχει στο staking, προωθώντας την ευρύτερη συμμετοχή του δικτύου.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη: Το PoS προσπαθεί να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του οικοσυστήματος blockchain, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες για την υψηλή κατανάλωση ενέργειας του PoW. Αυτό επιτρέπει την ευρύτερη υιοθέτηση και το δυναμικό εφαρμογών στον πραγματικό κόσμο.
  • Δυναμικά κίνητρα: Το PoS ενθαρρύνει τη συμμετοχή προσφέροντας δυναμικές ανταμοιβές για την επικύρωση των συναλλαγών και την εξασφάλιση του δικτύου. Αυτό ενθαρρύνει την ειλικρινή συμπεριφορά και αποθαρρύνει τις λανθασμένες δραστηριότητες.
Οι κύριοι σκοποί της απόδειξης του στοιχήματος

Ενώ η ασφάλεια παραμένει ο βασικός στόχος, το PoS στοχεύει να την επιτύχει με πιο αποτελεσματικό, προσβάσιμο και βιώσιμο τρόπο, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρύτερη υιοθέτηση και εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain.

Απόδειξη ασφάλειας

Η ασφάλειαΠοΠ περιστρέφεται γύρω από δύο βασικές αρχές: τα οικονομικά κίνητρα και την τυχαία επικύρωση. Και οι δύο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου η έντιμη συμπεριφορά ανταμείβεται και η κακόβουλη δραστηριότητα τιμωρείται.

Οικονομικά κίνητρα

  • Σταθεροποίηση: Οι χρήστες “στοιχίζουν” το δικό τους κρυπτονόμισμα, ουσιαστικά το κλειδώνουν για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό λειτουργεί ως εγγύηση, παρόμοια με μια κατάθεση ασφαλείας.
  • Slashing: Αν ένας επικυρωτής συμπεριφερθεί ανέντιμα, χάνει ένα μέρος του κρυπτονομίσματος που έχει ποντάρει, δημιουργώντας μια ισχυρή παρόρμηση για εξαπάτηση.
  • Αμοιβές: Οι έντιμοι επικυρωτές που βοηθούν στην ασφάλεια του δικτύου κερδίζουν ανταμοιβές, δίνοντάς τους περαιτέρω κίνητρο να ενεργούν με ειλικρίνεια.

Τυχαία επικύρωση

  • Επικυρωτές: Δεν μπορούν όλοι να επικυρώσουν συναλλαγές. Αντίθετα, οι επικυρωτές επιλέγονται τυχαία με βάση το μέγεθος του στοιχήματός τους και άλλους παράγοντες.
  • Δύσκολη επίθεση: Αυτή η τυχαιότητα καθιστά δύσκολο για οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα να ελέγξει το δίκτυο ή να χειραγωγήσει τις συναλλαγές, καθώς δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι είναι οι επικυρωτές.
  • Ανοχή σφαλμάτων βυζαντινού τύπου (BFT): Ορισμένα συστήματα PoS χρησιμοποιούν BFT, επιτρέποντας στο δίκτυο να λειτουργεί ακόμη και αν ένας μικρός αριθμός επικυρωτών είναι κακόβουλος ή μη διαθέσιμος.

Προκλήσεις και προβληματισμοί

  • Συγκέντρωση συμμετοχών: Εάν μια μικρή ομάδα ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των νομισμάτων που έχουν στοιχηματιστεί, θα μπορούσε δυνητικά να χειραγωγήσει το δίκτυο. Αυτό αποτελεί μείζονα ανησυχία και ενεργό πεδίο έρευνας.
  • Νέα τεχνολογία: Το PoS είναι νεότερο από το PoW και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην ασφάλεια εξακολουθούν να μελετώνται και να συζητούνται.
  • Social Engineering: Οι στοχευμένες επιθέσεις θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τους επικυρωτές ώστε να ενεργήσουν άσχημα.
  • Εξυπνά τρωτά σημεία συμβολαίων: Τα τρωτά σημεία σε έξυπνες συμβάσεις που αναπτύσσονται στην αλυσίδα μπλοκ μπορούν να αξιοποιηθούν, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό συναίνεσης.

Το PoS προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ασφάλεια του blockchain, αλλά δεν είναι τέλειο. Η ασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία, που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ενημερώσεις και έρευνα για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών. Η επιλογή μεταξύ PoS και PoW εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις προτεραιότητες ασφαλείας του έργου blockchain.

Πλεονεκτήματα της απόδειξης της αποδοχής

  • Ενεργειακή αποδοτικότητα: Το PoS εξαλείφει την ανάγκη για ενεργοβόρο υλικό εξόρυξης, μειώνοντας σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας blockchain. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των συστημάτων PoW όπως το Bitcoin.
  • Ταχύτερες συναλλαγές: Το PoS προσφέρει γενικά ταχύτερους χρόνους επεξεργασίας συναλλαγών σε σύγκριση με το PooW. Αυτό οφείλεται στην απλοποιημένη διαδικασία επικύρωσης, όπου οι επικυρωτές επιλέγονται τυχαία αντί να ανταγωνίζονται μέσω πολύπλοκων υπολογισμών.
  • Αυξημένη προσβασιμότητα: Οποιοσδήποτε με αρκετό κρυπτονόμισμα μπορεί να συμμετάσχει στο staking, καθιστώντας το PoS πιο προσιτό από το PoW, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένο υλικό. Αυτή η ευρύτερη συμμετοχή ενισχύει την αποκέντρωση και την ασφάλεια του δικτύου.
  • Μικρότερα τέλη συναλλαγών: Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας και της απλοποιημένης διαδικασίας επικύρωσης, οι αλυσίδες μπλοκ PoS έχουν συχνά χαμηλότερα τέλη συναλλαγών σε σύγκριση με τις αλυσίδες μπλοκ PoW. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για μικροσυναλλαγές και καθημερινές περιπτώσεις χρήσης.

Απόδειξη των μειονεκτημάτων του στοιχήματος

  • Συγκέντρωση ανάληψης: Εάν μια μικρή ομάδα ατόμων ή οντοτήτων κατέχει ένα σημαντικό μέρος των νομισμάτων που έχουν ποντάρει, θα μπορούσαν δυνητικά να χειραγωγήσουν το δίκτυο ή να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων. 
  • Ανάθεση και συγκέντρωση: Οι επικυρωτές μπορούν να αναθέσουν την εξουσία τους για την τοποθέτηση στοιχημάτων σε τρίτους, δημιουργώντας ομάδες στοιχημάτων. Αν και αυτό αυξάνει την προσβασιμότητα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συγκεντρωτισμό, αν οι μεγάλες ομάδες αποκτήσουν υπερβολική επιρροή.
  • Νέα τεχνολογία: Σε σύγκριση με το PoW, το PoS είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ασφάλεια εξακολουθούν να ερευνώνται και να συζητούνται ενεργά.
  • Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής: Στοχευμένες επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεγελάσουν τους επικυρωτές ώστε να ενεργήσουν άσχημα.
  • Ευπάθειες έξυπνων συμβολαίων: Οι ευπάθειες σε έξυπνα συμβόλαια που αναπτύσσονται στην αλυσίδα μπλοκ μπορούν να αξιοποιηθούν, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό συναίνεσης.
  • Διανομή αρχικού νομίσματος: Ανάλογα με τον τρόπο διανομής του αρχικού κρυπτονομίσματος, θα μπορούσαν να υπάρξουν ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη και τον πιθανό συγκεντρωτισμό, εάν ένα μεγάλο μερίδιο συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων.
  • Επιθέσεις με μηδενική συμμετοχή: Μερικές υλοποιήσεις PoS μπορεί να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις “nothing-at-stake”, όπου οι επικυρωτές μπορούν να επικυρώσουν τόσο έγκυρα όσο και άκυρα μπλοκ χωρίς ποινή.
  • Ρυθμιστική αβεβαιότητα: Οι κανονισμοί που περιβάλλουν τα κρυπτονομίσματα και τα συστήματα PoS εξακολουθούν να αναπτύσσονται, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τους χρήστες.

Ποια κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν Proof of Stake;

Αρκετά εξέχοντα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν μηχανισμούς συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS), όπως το Ethereum (ETH), το Cardano (ADA), το Binance Coin (BNB), το Polkadot (DOT), το Solana (SOL), το Tezos (XTZ), το Cosmos (ATOM) και το Algorand (ALGO).

Κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την απόδειξη του στοιχήματος
  • Ethereum (ETH): Αυτή τη στιγμή μεταβαίνει από PoW σε PoS μέσω της αναβάθμισης του Ethereum 2.0, με στόχο την αυξημένη επεκτασιμότητα και αποτελεσματικότητα.
  • Cardano (ADA): Μία από τις πρώτες ευρέως υιοθετημένες αλυσίδες μπλοκ PoS, γνωστή για την ερευνητική της προσέγγιση και την εστίαση στις έξυπνες συμβάσεις.
  • Binance Coin (BNB): Native token του ανταλλακτηρίου Binance, υλοποίησε ένα υβριδικό σύστημα PoS και Proof-of-Authority (PoA) για ταχύτερες συναλλαγές.
  • Polkadot (DOT): Δίκτυο πολλαπλών αλυσίδων με μια μοναδική αρχιτεκτονική sharding, που χρησιμοποιεί PoS για την κύρια αλυσίδα του και επιτρέπει ευελιξία για διαφορετικούς μηχανισμούς συναίνεσης σε μεμονωμένες parachains.
  • Solana (SOL): High-performance blockchain γνωστό για τις γρήγορες ταχύτητες συναλλαγών και τα χαμηλά τέλη, χρησιμοποιεί ένα μοναδικό υβριδικό μηχανισμό PoS με κόμβους επικυρωτές και proof-of-history.
  • Tezos (XTZ): On-chain governance platform γνωστή για την επίσημη διαδικασία επαλήθευσης και τις τροποποιήσεις της, λειτουργεί με ένα εξουσιοδοτημένο σύστημα PoS.
  • Cosmos (ATOM): Hub blockchain που συνδέει ανεξάρτητες αλυσίδες μπλοκ, χρησιμοποιεί ένα σύστημα PoS βασισμένο σε Byzantine Fault Tolerance (BFT) για την κύρια αλυσίδα του.
  • Algorand (ALGO): Pure PoS blockchain γνωστό για τον αποτελεσματικό και ασφαλή μηχανισμό συναίνεσης, σχεδιασμένο να είναι γρήγορο και κλιμακούμενο.

Τελικά λόγια για το Proof-of-Stake (PoS)

Το PoS προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στο PoW, αντιμετωπίζοντας τους βασικούς περιορισμούς του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις συνεχείς προσπάθειες ανάπτυξής του για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και αποκεντρωμένο μέλλον.

Ερωτήσεις σχετικά με την απόδειξη συμμετοχής (PoS)

Τι είναι το proof-of-stake με απλά λόγια;

Με το PoS, αντί να κάνετε mining, κλειδώνετε το κρυπτό σας για να κερδίσετε ανταμοιβές για την επικύρωση συναλλαγών.

Τι είναι το Proof-of-Stake έναντι του Proof-of-Work?

Το να παίρνετε το κρυπτό σας έναντι του να λύνετε γρίφους με υπολογιστές, και τα δύο διασφαλίζουν το δίκτυο, αλλά το stake είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά και προσβάσιμο.

Μπορείτε να βγάλετε χρήματα με την απόδειξη της στοιχηματισμού;

Ναι, στοιχηματίζοντας το κρυπτονόμισμά σας και κερδίζοντας ανταμοιβές.

Είναι το Bitcoin μια απόδειξη της στοιχηματισμού;

Όχι, το Bitcoin χρησιμοποιεί proof-of-work (mining).

Γιατί είναι ασφαλές το proof of stake?

Οι επικυρωτές θέτουν σε κίνδυνο το δικό τους κρυπτονόμισμα, γεγονός που τους καθιστά πιο πιθανό να ενεργήσουν με ειλικρίνεια.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς