Τι είναι το Staking Crypto;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Το στοίχημα κρυπτογράφησης είναι μια μέθοδος για την απόκτηση ανταμοιβών με την κατοχή συγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία κλειδώνετε τα νομίσματά σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να βοηθήσετε στην ασφάλεια του δικτύου blockchain. Σε αυτό το άρθρο, θα καταδυθούμε στο τι είναι το staking στην κρυπτογράφηση, προσφέροντας μια λεπτομερή διερεύνηση της λειτουργίας του.

Πώς λειτουργεί το Staking;

Το Staking είναι μια διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων σας σε κρυπτονόμισμα για να συμμετάσχετε στο μηχανισμό συναίνεσης ενός δικτύου blockchain. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται για την ασφάλεια του δικτύου και την επικύρωση των συναλλαγών. Σε αντάλλαγμα για την τοποθέτηση των νομισμάτων σας, θα κερδίσετε ανταμοιβές, συνήθως με τη μορφή πρόσθετων νομισμάτων ή κουπονιών.

Οδηγός βήμα-προς-βήμα για το πώς να στοιχηματίσετε κρυπτονομίσματα:

 1. Επιλέξτε ένα κρυπτονόμισμα που υποστηρίζει το ποντάρισμα. Πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα υποστηρίζουν ποντάρισμα, οπότε πρέπει να επιλέξετε αυτό που θέλετε. Ορισμένα δημοφιλή κρυπτονομίσματα που υποστηρίζουν ποντάρισμα περιλαμβάνουν το Ethereum, το Cardano, το Tezos και το Cosmos.
 1. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό σε μια πλατφόρμα στοιχηματισμού. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες στοιχηματισμού διαθέσιμες, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε μία που εμπιστεύεστε. Ορισμένες δημοφιλείς πλατφόρμες στοιχηματισμού περιλαμβάνουν τις Coinbase, Kraken και Binance.
 1. Μεταφέρετε το κρυπτονόμισμα στον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα στοιχηματισμού. Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό σε μια πλατφόρμα στοιχηματισμού, πρέπει να μεταφέρετε το κρυπτονόμισμά σας στον λογαριασμό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να στοιχηματίσετε τα νομίσματά σας.
 1. Ξεκινήστε να στοιχηματίζετε το κρυπτονόμισμα σας. Μόλις το κρυπτονόμισμα βρίσκεται στο λογαριασμό της πλατφόρμας σας, μπορείτε να αρχίσετε να το στοιχηματίζετε. Αυτό θα περιλαμβάνει το κλείδωμα των νομισμάτων σας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ακριβής χρόνος θα διαφέρει ανάλογα με το κρυπτονόμισμα και την πλατφόρμα στοιχηματισμού.
 1. Κερδίστε ανταμοιβές. Σε αντάλλαγμα για το ποντάρισμα των νομισμάτων σας, θα κερδίσετε ανταμοιβές, συνήθως με τη μορφή πρόσθετων νομισμάτων ή μαρκών. Οι ακριβείς ανταμοιβές ποικίλλουν ανάλογα με το κρυπτονόμισμα και την πλατφόρμα στοιχηματισμού.

Το στοίχημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε παθητικό εισόδημα από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα. Είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθήσετε στην υποστήριξη του δικτύου blockchain στο οποίο επενδύετε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κάνετε την έρευνά σας προτού ξεκινήσετε να στοιχηματίζετε τα νομίσματά σας. Υπάρχουν κίνδυνοι, όπως το να χάσετε τα νομίσματά σας εάν η πλατφόρμα στοιχηματισμού χρεοκοπήσει ή παραβιαστεί.

Πώς λειτουργεί η στοιχηματική εργασία

Τι είναι η απόδειξη στοιχηματισμού (PoS);

Το Proof of Stake (PoS) είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιούν τα δίκτυα blockchain για την ασφάλεια και την επικύρωση των συναλλαγών. Σε αντίθεση με το Proof of Work (PoW), το οποίο απαιτεί από τους ανθρακωρύχους να επιλύουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για την επαλήθευση των συναλλαγών, το PoS βασίζεται σε επικυρωτές που ποντάρουν τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν ως εγγύηση. 

Αυτοί οι επικυρωτές επιλέγονται τυχαία για να επικυρώνουν συναλλαγές και να κερδίζουν ανταμοιβές μέσω πρόσθετων κρυπτονομισμάτων. Αυτή η διαδικασία θεωρείται πιο ενεργειακά αποδοτική και κλιμακούμενη από το PoW.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του PoS:

 • Ενεργειακή αποδοτικότητα: Το PoS δεν απαιτεί τη σημαντική κατανάλωση ενέργειας που συνδέεται με το PoW.
 • Αποκέντρωση: Το PoS είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι δεν το ελέγχει καμία μεμονωμένη οντότητα.
 • Ασφάλεια: Το PoS είναι ασφαλές, καθώς οι επικυρωτές έχουν κίνητρο να διατηρούν την ακεραιότητα του δικτύου.

Μερικά μειονεκτήματα του PoS:

 • Κεντρικοποίηση: Το PoS μπορεί να γίνει συγκεντρωτικό, αν λίγοι επικυρωτές κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του στοιχηματισμένου κρυπτονομίσματος.
 • Περίοδοι κλειδώματος: Η τοποθέτηση στοιχημάτων συχνά απαιτεί από τους χρήστες να κλειδώσουν το κρυπτονόμισμά τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη ρευστότητά τους.
 • Διακυβέρνηση: Οι επικυρωτές ενδέχεται να έχουν δυσανάλογη επιρροή στις αποφάσεις διακυβέρνησης του δικτύου.

Συνολικά, το PoS είναι ένας πολλά υποσχόμενος μηχανισμός συναίνεσης που μπορεί δυνητικά να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την επεκτασιμότητα και την ασφάλεια των δικτύων blockchain. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους περιορισμούς του.

Πλεονεκτήματα του στοιχηματισμού κρυπτογράφησης

 • Παθητικό εισόδημα: Το στοίχημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε παθητικό εισόδημα από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα. Κλείνοντας το κρυπτονόμισμα σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορείτε να κερδίσετε ανταμοιβές με τη μορφή πρόσθετου κρυπτονομίσματος. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα χρήματά σας να δουλεύουν για εσάς, ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να επενδύσετε ενεργά στην αγορά κρυπτογράφησης.
 • Υποστήριξη δικτύων blockchain: Όταν στοιχηματίζετε το κρυπτονόμισμα, βοηθάτε στην υποστήριξη του δικτύου blockchain στο οποίο επενδύετε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι “stakers” είναι οι άνθρωποι που επικυρώνουν τις συναλλαγές και διασφαλίζουν το δίκτυο. Με το ποντάρισμα του κρυπτονομίσματός σας, βοηθάτε να γίνει το δίκτυο πιο ασφαλές και αξιόπιστο.
 • Αυξημένο APY: Τα επιτόκια για το ποντάρισμα μπορεί να είναι πολύ υψηλά, μερικές φορές έως και 120% ή και περισσότερο ετησίως. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα επιτόκια που μπορείτε να πάρετε από παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή επενδύσεις.
 • Αποκέντρωση: Το staking είναι ένας αποκεντρωμένος τρόπος για να κερδίζετε ανταμοιβές από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν βασίζεστε σε έναν κεντρικό οργανισμό για την παροχή αυτών των ανταμοιβών. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τους επενδυτές που ανησυχούν για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των επενδύσεών τους.
 • Συμμετοχή στο δίκτυο: Το staking σας επιτρέπει να συμμετέχετε και συμβάλλει στην ασφάλεια του δικτύου. Αυτό μπορεί να είναι μια ικανοποιητική εμπειρία και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το blockchain.
 • Διαφοροποίηση: Το στοίχημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο και να βελτιώσετε τις συνολικές αποδόσεις με το ποντάρισμα διαφόρων κρυπτονομισμάτων.
 • Προσβασιμότητα: Το ποντάρισμα γίνεται όλο και πιο προσιτό, καθώς όλο και περισσότερα ανταλλακτήρια και πορτοφόλια προσφέρουν υπηρεσίες ποντάρισμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ να αρχίσετε να κερδίζετε ανταμοιβές από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα.
 • Ασφάλεια: Το στοίχημα θεωρείται γενικά ένας ασφαλής τρόπος για να κερδίζετε ανταμοιβές από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος. Η έρευνα και η επιλογή μιας αξιόπιστης πλατφόρμας στοιχηματισμού πριν ξεκινήσετε να στοιχηματίζετε τα νομίσματά σας είναι σημαντική.
Ways-of-staking-crypto

Κίνδυνοι του στοιχηματισμού κρυπτογράφησης

 • Μόνιμη απώλεια: Η μόνιμη απώλεια συμβαίνει όταν η τιμή του κρυπτονομίσματος στο οποίο ποντάρετε και του κρυπτονομίσματος στο οποίο κερδίζετε ανταμοιβές πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ανταλλάσσετε κρυπτονόμισμα με άλλο όταν ποντάρετε τα κουπόνια σας.
 • Κόρεσμος δικτύου: Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στοιχηματίζουν τα κρυπτονομίσματα τους, οι ανταμοιβές στοιχηματισμού μπορεί να μειωθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότεροι επικυρωτές ανταγωνίζονται για τις ίδιες ανταμοιβές.
 • Σταθεροποίηση της ασφάλειας της πλατφόρμας: Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε την ασφάλεια της πλατφόρμας στοιχηματισμού σας. Εάν η πλατφόρμα παραβιαστεί, μπορεί να χάσετε το κρυπτονόμισμα που έχετε στοιχηματίσει.
 • Slashing: Ορισμένες αλυσίδες μπλοκ υλοποιούν έναν μηχανισμό slashing που τιμωρεί τους επικυρωτές για παραβίαση των κανόνων του δικτύου. Αν κάνετε slashing, μπορεί να χάσετε μέρος του κρυπτονομίσματος που έχετε ποντάρει.
 • Θέματα ρευστότητας: Η τοποθέτηση των κρυπτονομισμάτων σας μπορεί να τα καταστήσει λιγότερο ρευστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα πουλήσετε αν χρειαστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή κλειδώνετε τα token σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Συμμετοχή στη διακυβέρνηση: Ως επικυρωτής, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε επί προτάσεων διακυβέρνησης για το δίκτυο blockchain που αναλαμβάνετε. Ωστόσο, ενδέχεται να έχετε λιγότερη επιρροή από όση θα θέλατε.
 • Αμεταβλητότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων: Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και η τιμή του κρυπτονομίσματος που έχετε ποντάρει μπορεί να ανέβει ή να πέσει απότομα.

Ερωτήσεις σχετικά με την τοποθέτηση κρυπτονομισμάτων

Τι σημαίνει το ποντάρισμα κρυπτογράφησης;

Το ποντάρισμα στην κρυπτογράφηση περιλαμβάνει την κατοχή κρυπτονομισμάτων για την υποστήριξη των λειτουργιών ενός δικτύου και την είσπραξη ανταμοιβών, κάτι που συνηθίζεται στα συστήματα Proof of Stake (PoS).

Είναι καλή ιδέα το staking crypto;

Το staking θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για όσους θέλουν να κερδίσουν παθητικό εισόδημα από τις συμμετοχές τους σε κρυπτονόμισμα, υποστηρίζοντας παράλληλα το δίκτυο blockchain.

Πώς λειτουργεί το staking κρυπτογράφησης;

Η τοποθέτηση στοιχημάτων μπορεί να αποφέρει παθητικό εισόδημα με τη δέσμευση του κρυπτονομίσματος σας για την υποστήριξη του δικτύου blockchain.

Πόσο συχνά πληρώνεστε για την τοποθέτηση κρυπτονομισμάτων σε στοιχήματα;

Συνήθως, πληρώνεστε για το staking crypto κάθε 6-8 ώρες.

Πόσο διαρκεί η τοποθέτηση κρυπτογράφησης με πάσσαλο;

Το staking crypto μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή έως και μερικά χρόνια, ανάλογα με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα και την πλατφόρμα staking.

Πώς υπολογίζονται οι ανταμοιβές στοιχηματισμού;

Ο υπολογισμός των ανταμοιβών στοιχηματισμού εξαρτάται από το συγκεκριμένο δίκτυο blockchain και τον μηχανισμό συναίνεσης που διαθέτει. Ωστόσο, ισχύουν ορισμένες γενικές αρχές:

Ετήσια ποσοστιαία απόδοση (APY)

Οι ανταμοιβές στοιχηματισμού εκφράζονται συνήθως ως ετήσια ποσοστιαία απόδοση (APY). Το APY είναι το συνολικό ποσοστό των ανταμοιβών που μπορείτε να περιμένετε να κερδίσετε από το κρυπτονόμισμα που έχετε ποντάρει σε ένα έτος. Λαμβάνει υπόψη τόσο το βασικό επιτόκιο όσο και τυχόν ανατοκισμό που λαμβάνει χώρα.

Βασικό επιτόκιο

Το βασικό επιτόκιο είναι ο τρόπος με τον οποίο κερδίζετε ανταμοιβές για το κρυπτονόμισμα που έχετε ποντάρει. Το επιτόκιο αυτό καθορίζεται από το δίκτυο blockchain και τον μηχανισμό συναίνεσης. Για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο για το Ethereum 2.0 είναι σήμερα περίπου 4,6%.

Συμπλήρωση

Το compounding είναι όταν οι ανταμοιβές σας προστίθενται στο κρυπτονόμισμα που έχετε ποντάρει και αρχίζετε να κερδίζετε ανταμοιβές για τις ανταμοιβές σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το APY σας με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, αν έχετε APY 10% και ανατοκίζετε τις ανταμοιβές σας καθημερινά, θα κερδίσετε περίπου 31% περισσότερα σε ένα χρόνο από ό,τι αν δεν το κάνατε.

Περίοδος δέσμευσης

Πολλά δίκτυα blockchain απαιτούν να κλειδώσετε το κρυπτονόμισμά σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτού μπορέσετε να το ξεκλειδώσετε. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εκμεταλλεύονται το σύστημα με το να στοιχίζουν και να ξεστοιχίζουν συχνά το κρυπτονόμισμα τους. Η περίοδος κλειδώματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το δίκτυο blockchain και τον επιλεγμένο πάροχο στοιχηματισμού.

Συνολικές ανταμοιβές

Οι συνολικές ανταμοιβές σας θα εξαρτηθούν από το κρυπτονόμισμα που θα ποντάρετε, το βασικό επιτόκιο, τη συχνότητα ανατοκισμού και την περίοδο κλειδώματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή στοιχηματισμού για να υπολογίσετε πόσα θα κερδίσετε σε ανταμοιβές.

Calculating-taking-rewards

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τρόπου υπολογισμού των ανταμοιβών στοιχηματισμού:

Υποθέσεις:

Ποσοστό ανταμοιβής στοιχηματισμού:

Το αρχικό ποσό της στοιχηματισμένης ETH: 1 ETH

Υπολογισμός:

30 ημέρες:

Αμοιβές στοιχηματισμού = (1 ETH * 0,05 * 30) / 365

Staking rewards = 0.0041096 ETH

60 ημέρες:

Αμοιβές στοιχηματισμού = (1 ETH * 0,05 * 60) / 365

Staking rewards = 0.00821917808 ETH

90 ημέρες:

Αμοιβές στοιχηματισμού = (1 ETH * 0,05 * 90) / 365

Staking rewards = 0.01232876712 ETH

120 ημέρες:

Αμοιβές στοιχηματισμού = (1 ETH * 0,05 * 120) / 365

Staking rewards = 0.01643835616 ETH

Όπως μπορείτε να δείτε, όσο περισσότερο χρόνο στοιχηματίζετε τις ETH σας, τόσο περισσότερες ανταμοιβές θα κερδίσετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό ανταμοιβής από το ποντάρισμα ανατοκίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι απλώς εκτιμήσεις και το πραγματικό ποσό των ανταμοιβών στοιχηματισμού που κερδίζετε θα διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη δεξαμενή στοιχηματισμού που χρησιμοποιείτε και τις συνολικές συνθήκες της αγοράς.

Με προσεκτικό σχεδιασμό και εξέταση, το ποντάρισμα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κερδίζετε παθητικό εισόδημα από τις συμμετοχές σας σε κρυπτονομίσματα και να υποστηρίζετε τα δίκτυα blockchain που σας ενδιαφέρουν.

Γιατί δεν μπορείτε να στοιχηματίσετε όλα τα κρυπτονομίσματα;

Δεν μπορούν να στοιχηματιστούν όλα τα κρυπτονομίσματα, επειδή το στοιχηματισμό λειτουργεί μόνο για συγκεκριμένες αλυσίδες μπλοκ που χρησιμοποιούν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS). Σε ένα δίκτυο PoS, οι επικυρωτές, οι οποίοι είναι οι συμμετέχοντες που ποντάρουν τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν, είναι υπεύθυνοι για την επικύρωση των συναλλαγών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου. Επιλέγονται τυχαία για να επικυρώσουν μπλοκ συναλλαγών και ανταμείβονται με πρόσθετο κρυπτονόμισμα για τη συμμετοχή τους.

Για να είναι δυνατή η τοποθέτηση στοιχημάτων, το δίκτυο blockchain πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως:

 • Αποκέντρωση: Το PoS απαιτεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο με πολλούς συμμετέχοντες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
 • Tokenomics: Το κρυπτονόμισμα πρέπει να έχει επαρκή προσφορά και κεφαλαιοποίηση της αγοράς για να υποστηρίζει τη στοιχηματοποίηση και τη σταθερότητα του δικτύου.
 • Τεχνική υποδομή: Το δίκτυο blockchain πρέπει να διαθέτει την υποδομή για να χειριστεί τη διαδικασία του στοιχηματισμού, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών για την επιλογή των επικυρωτών, την επικύρωση των συναλλαγών και τη διανομή των ανταμοιβών.
 • Υποστήριξη από την κοινότητα: Το έργο κρυπτονομίσματος θα πρέπει να έχει μια ισχυρή κοινότητα που υποστηρίζει το στοίχημα και συμβάλλει στη διακυβέρνηση του δικτύου.

Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, το staking μπορεί να μην είναι εφικτό ή βιώσιμο για το δίκτυο blockchain. Επιπλέον, ορισμένα κρυπτονομίσματα μπορεί να επιλέξουν να μην υλοποιήσουν το staking, επιλέγοντας άλλους μηχανισμούς συναίνεσης όπως το Proof-of-Work (PoW) ή το delegated Proof-of-Stake (dPoS).

Κατακλείδα για την κρυπτογραφική στοιχειοθέτηση

Το staking είναι το κλείδωμα περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων για να συμμετάσχουν στον μηχανισμό συναίνεσης ενός δικτύου blockchain, κερδίζοντας ανταμοιβές όπως πρόσθετα νομίσματα. Προσφέρει παθητικό εισόδημα, συμβάλλει στην ασφάλεια του δικτύου και μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επένδυση με σχετικούς κινδύνους. 

Το στοίχημα είναι αποκλειστικό για τα κρυπτονομίσματα με μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS), που απαιτεί προσεκτική έρευνα λόγω της πολυπλοκότητάς του. Πριν συμμετάσχετε, είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογήσετε συγκεκριμένες διαδικασίες στοιχηματισμού, σταθμίζοντας τους κινδύνους και τις ανταμοιβές για να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που υποστηρίζουν τα επιθυμητά δίκτυα blockchain, κερδίζοντας παράλληλα παθητικό εισόδημα από τις συμμετοχές σε κρυπτονομίσματα.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς