Τι είναι το κρυπτονόμισμα και πώς λειτουργεί;

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για ασφάλεια. Δεν υπόκειται στον έλεγχο της κυβέρνησης ή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συναλλαγές επαληθεύονται και καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο που ονομάζεται blockchain. Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε το κρυπτονόμισμα με λεπτομερή τρόπο.

Πώς λειτουργεί το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται επίσης crypto, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την ασφάλεια. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα και δεν υπόκεινται στον έλεγχο κυβερνήσεων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αντ' αυτού, αυτά τα κρυπτονομίσματα συντηρούνται από ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την ασφάλεια του δικτύου και τη διασφάλιση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Τα κρυπτονομίσματα PoW δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη. Οι εξορύκτες είναι υπολογιστές που επιλύουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές και να τις προσθέσουν στην αλυσίδα μπλοκ (blockchain). Σε αντάλλαγμα για την εργασία τους, οι εξορύκτες ανταμείβονται με νέο κρυπτονόμισμα.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο, αλλά μπορούν επίσης να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Η αξία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν την αξία τους.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων:

  • Αποκέντρωση: Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, δεν υπόκεινται στον έλεγχο κυβερνήσεων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρούνται από ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την ασφάλεια του δικτύου και τη διασφάλιση της εγκυρότητας των συναλλαγών.
  • Διαφάνεια: Όλες οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο blockchain. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει το ιστορικό κάθε συναλλαγής που έχει γίνει ποτέ.
  • Ασφάλεια: Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για την ασφάλεια των συναλλαγών τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πλαστογραφηθεί ή να διπλασιαστεί το κρυπτονόμισμα.
  • Αυτοματοποιησιμότητα: Από τη στιγμή που μια συναλλαγή καταγράφεται στην αλυσίδα μπλοκ, δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα είναι ένα πολύ ασφαλές και απαραβίαστο μέσο ανταλλαγής.

Το κρυπτονόμισμα είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Ωστόσο, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε χρήματα και διεξάγουμε επιχειρήσεις.

Πώς δημιουργείται το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονόμισμα, όπως το Bitcoin, δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη. Η εξόρυξη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων για την επαλήθευση των συναλλαγών και την προσθήκη τους στην αλυσίδα μπλοκ. Σε αντάλλαγμα για την εργασία τους, οι εξορύκτες ανταμείβονται με νέο κρυπτονόμισμα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εξόρυξης:

  • Εξόρυξη με βάση την απόδειξη εργασίας (PoW): Η εξόρυξη PoW είναι η παλαιότερη και πιο συνηθισμένη. Περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένου υλικού για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων. Ο πρώτος ανθρακωρύχος που θα λύσει επιτυχώς το κρυπτογραφικό παζλ ανταμείβεται με νεόκοπο κρυπτονόμισμα, μαζί με τα τέλη συναλλαγών για την επιβεβαίωση των συναλλαγών εντός του μπλοκ.
  • Proof of stake (PoS): Το PoS είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης για τη δημιουργία νέων νομισμάτων κρυπτονομισμάτων. Αντί να βασίζεται στην εξόρυξη μέσω υπολογιστικής εργασίας, το PoS λειτουργεί με βάση την ιδιοκτησία ή το “μερίδιο” των χρηστών στο νόμισμα. Οι επικυρωτές επιλέγονται για τη δημιουργία νέων μπλοκ και την επικύρωση συναλλαγών με βάση το ποσό των νομισμάτων που κατέχουν, προωθώντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του δικτύου.

Το κρυπτονόμισμα μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από επιχειρήσεις ή οργανισμούς που εκδίδουν το δικό τους κρυπτονόμισμα. Αυτό είναι γνωστό ως “αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO)”. Οι ICO είναι παρόμοιες με τις παραδοσιακές προσφορές μετοχών, αλλά οι επενδυτές λαμβάνουν κρυπτονόμισμα αντί για μετοχές.

FAQ

Τι είναι το κρυπτονόμισμα με απλούς όρους;

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για ασφάλεια.

Πώς το κρυπτονόμισμα μετατρέπεται σε χρήμα;

Το κρυπτονόμισμα μπορεί να μετατραπεί σε χρήμα με την πώλησή του σε αντάλλαγμα με νόμισμα fiat (π.χ. USD, EUR, GBP).

Είναι το κρυπτονόμισμα πραγματικό χρήμα;

Το κρυπτονόμισμα δεν είναι νόμιμο χρήμα, αλλά θεωρείται εμπόρευμα ή περιουσιακό στοιχείο.

Είναι το κρυπτονόμισμα μια καλή επένδυση;

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, επομένως αποτελεί επένδυση υψηλού κινδύνου.

Μπορείτε να εξαργυρώσετε τα κρυπτονομίσματα;

Ναι, μπορείτε να εξαργυρώσετε κρυπτονόμισμα πουλώντας το σε αντάλλαγμα με νόμισμα fiat.

Τύποι κρυπτονομισμάτων;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κρυπτονομισμάτων, αλλά μπορούν σε γενικές γραμμές να κατηγοριοποιηθούν στα εξής:

  • Κρυπτονομίσματα πληρωμών: Αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται ως μέσο ανταλλαγής, όπως ακριβώς και το νόμισμα fiat. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Bitcoin, το Ethereum, το Litecoin και το Dash.
  • Τοκένς χρησιμότητας: Αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν στους κατόχους τους πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία ή προϊόν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Filecoin (FIL), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, και το Golem (GNT), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να νοικιάζουν υπολογιστική ισχύ σε άλλους.
  • Σταθερά νομίσματα: Αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι συνδεδεμένα με ένα νόμισμα fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αξία τους είναι σχετικά σταθερή, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή πληρωμής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Tether (USDT) και το USD Coin (USDC).
  • Central Bank Digital Currencies (CBDCs): Αυτά τα κρυπτονομίσματα εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες. Βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το χρήμα. Για παράδειγμα, το Crypto Yuan. 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα;

Bitcoin (BTC): Το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, εμφανίστηκε το 2009 και διαθέτει κεφαλαιοποίηση αγοράς που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Πολλοί ιδιώτες χρησιμοποιούν το Bitcoin για κερδοσκοπικές επενδύσεις και διαδικτυακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Ethereum (ETH): Εισήχθη το 2015, το Ethereum αντιπροσωπεύει ένα νεότερο κρυπτονόμισμα. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) που εκτελούνται σε μια αλυσίδα μπλοκ (blockchain) αντί ενός κεντρικού διακομιστή, το Ethereum διευκολύνει επίσης τις έξυπνες συμβάσεις – αυτοεκτελούμενες συμβάσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στην αλυσίδα μπλοκ.

Litecoin (LTC): Αναφέρεται ως “ασήμι στο χρυσό του Bitcoin”, το Litecoin είναι ένα fork του Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκε με την αντιγραφή του κώδικα του Bitcoin και την εφαρμογή μερικών τροποποιήσεων. Λόγω της ταχύτητάς του και των χαμηλότερων τελών συναλλαγής, το Litecoin είναι μια δημοφιλής επιλογή.

Dash (DASH): Τοποθετημένο ως κρυπτονόμισμα που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, το Dash χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για την ενίσχυση της ανωνυμίας των συναλλαγών. Συνήθως χρησιμοποιείται για συναλλαγές όπου η ιδιωτικότητα είναι ζωτικής σημασίας, το Dash βρίσκει εφαρμογές στον διαδικτυακό τζόγο και στην απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών.

Bitcoin Cash (BCH): Το 2017 δημιουργήθηκε το Bitcoin Cash, ένα fork του Bitcoin, αυξάνοντας το όριο μεγέθους μπλοκ στα 8MB. Αυτή η προσαρμογή είχε ως στόχο να ενισχύσει την επεκτασιμότητα του Bitcoin Cash, επιτρέποντάς του να διαχειρίζεται μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο.

Αυτά τα παραδείγματα παρουσιάζουν μόνο ένα κλάσμα του ποικίλου φάσματος των κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν. Η αγορά κρυπτονομισμάτων παραμένει δυναμική, με νέα κρυπτονομίσματα να εμφανίζονται συνεχώς.

Κατακλείδα

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα και εξελισσόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε χρήματα και διεξάγουμε επιχειρήσεις. Προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα fiat, όπως η αποκεντρωμένη φύση τους, η διαφάνεια, η ασφάλεια και το αμετάβλητο. Ωστόσο, έχουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως η αστάθειά τους και η ευαισθησία τους σε απάτες και απάτες.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς