Ο χάκερ του Mt. Gox συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Το Mount Gox, που κάποτε ήταν γνωστό ως το κορυφαίο ανταλλακτήριο Bitcoin (BTC) στον κόσμο, αντιμετώπισε μια καταστροφική κατάρρευση το 2014, που προκλήθηκε από ένα τεράστιο hack που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων Bitcoin.

Σε διάστημα τριών ετών, ο χάκερ του Mt. Gox απομύζησε διακριτικά περίπου 650.000 BTC από το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης. Στη συνέχεια, ένα σημαντικό μέρος αυτών των κλεμμένων Bitcoins υπέστη υποτιθέμενο ξέπλυμα στην BTC-e, μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 από τους Alexander Vinnik και Aleksandr Bilyuchenko, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στο hack.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εγκληματολογικές αναλύσεις εκτιμούν επί του παρόντος ότι ο χάκερ του Mt. Gox διατηρεί στην κατοχή του 79.957 BTC, που αποτιμώνται σε 3,18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η οικονομική θέση τοποθετεί τον κακοποιό μεταξύ των 1.000 πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Forbes billionaires, παρουσιάζοντας μια καθαρή αξία συγκρίσιμη με αξιόλογα δημόσια πρόσωπα όπως ο θρύλος του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν.

Το χάκινγκ της Mt.

Τον Ιούνιο του 2011, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι έβαλαν στο στόχαστρο το Mt. Gox, το κατεξοχήν ανταλλακτήριο Bitcoin που ίδρυσε ο Jed McCaleb. Είναι ενδιαφέρον ότι ο McCaleb συνέχισε να είναι συνιδρυτής του Ripple και αργότερα του Stellar (XLM).

Εμβαθύνοντας στις λεπτομέρειες του hack, ο κακόβουλος δράστης εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια στο σύστημα ασφαλείας του ανταλλακτηρίου. Λειτουργώντας μέσω ενός δόλιου λογαριασμού, ο χάκερ χειραγώγησε τα υπόλοιπα των λογαριασμών, χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαπιστευτήρια που ανήκαν στον Auden McKernan, έναν ελεγκτή της Mt. Gox.

Ουσιαστικά, μια πτυχή του hack περιελάμβανε τη δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού που παρουσίαζε Bitcoin προς πώληση, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της τιμής του Bitcoin στο ανταλλακτήριο. Κατά συνέπεια, τα Bitcoin άλλαζαν χέρια σε τεχνητά αποπληθωρισμένες τιμές, πέφτοντας στο ένα λεπτό ανά bitcoin.

Εκμεταλλευόμενος αυτές τις τεχνητά χαμηλές τιμές, ο χάκερ απέκτησε Bitcoin και στη συνέχεια τα ξέπλυνε μέσω του BTC-e. Στη συνέχεια, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επέκριναν την Mt. Gox για τα αδύναμα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Παρά τη διαμάχη, το ανταλλακτήριο δεσμεύτηκε να βελτιώσει τα συστήματά του και να αποζημιώσει τους πληγέντες χρήστες.

Συμπερασματικά, οι επιπτώσεις αυτού του περιστατικού συνεχίζουν να ρίχνουν σκιά στους επενδυτές Bitcoin και στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για ένα πιθανό ξεπούλημα από τον χάκερ του Mt. Gox και τις επακόλουθες αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους πιστωτές.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς