Ο υπαινιγμός της Fed για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο προκαλεί πανικό στην αγορά – Investor Alert

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδρίασε στις 31 Ιανουαρίου και αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο του επιτοκίου της στο εύρος των 525-550 μονάδων βάσης (bps), που ισοδυναμεί με 5,25-5,50%. Η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με τις γενικές προσδοκίες και σύμφωνη με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, μια αξιοσημείωτη ανατροπή στην αφήγηση ήταν η δήλωση του Jerome Powell κατά την ανακοίνωση της συνεδρίασης του Μαρτίου, στην οποία δήλωσε ρητά ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι απίθανη. Αυτή η απροσδόκητη δήλωση προκάλεσε σημαντική πτώση των πρόδρομων χρηματοοικονομικών δεικτών, οδηγώντας σε σημαντική υποχώρηση σε διάφορες αγορές.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της TradingView για την 1η Φεβρουαρίου έδειξαν ότι ο χρυσός, το bitcoin (BTC) και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν έναντι του δολαρίου κατά 0,34%, 1,10% και 0,77% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones (US30), ο S&P 500 (SPX) και ο Nasdaq 100 (NDX) κατέγραψαν πτώση 0,01%, 1,61% και 1,94%, αντίστοιχα. Αυτοί οι τρεις βασικοί δείκτες για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έδειχναν πωλήσεις πανικού, ενισχύοντας τον αντίκτυπο της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης του Πάουελ.

Αναμενόμενα επιτόκια για τον Μάρτιο

Όσον αφορά το μέλλον, η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου 2024 αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της μετατόπισης των προσδοκιών της αγοράς που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Πάουελ. Ειδικότερα, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, το 73,4% των διαπραγματευτών ανέμενε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν τον Μάρτιο, ενώ στις 31 Ιανουαρίου το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52,8%, απαιτώντας σημαντική αναπροσαρμογή της αγοράς.

Επί του παρόντος, το 64,5% της αγοράς αναμένει ότι ο στόχος των επιτοκίων θα παραμείνει αμετάβλητος τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, το 35,5% πιστεύει ότι η Fed μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο εύρος των 500-525 μονάδων βάσης, οδηγώντας σε πιθανή μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. δεν συνυπολογίζεται πλέον στις προσδοκίες της αγοράς, αντιπροσωπεύοντας μια μεταβολή της πιθανότητας κατά 15% σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει ένα μήνα νωρίτερα, στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι οικονομικοί γίγαντες προέβλεπαν την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάιο.

Ειδικότερα, δύο από τα μεγαλύτερα θεσμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Goldman Sachs (NYSE: GS) και η Barclays (NYSE: BCS), έχουν προσαρμόσει τις προβλέψεις τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων και την αναμένουν πλέον τον Μάιο. Αυτή η σκέψη μοιράστηκε από τον Evan Gold στην πλατφόρμα X την 1η Φεβρουαρίου. Επιπλέον, ο Gold σημείωσε την πιο πτωτική προοπτική της Bank of America (NYSE: BAC), η οποία προβλέπει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι τρεις χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί ανέμεναν αρχικά ότι η μείωση των επιτοκίων θα γινόταν τον Μάρτιο, πριν από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το σενάριο αυτό αναδεικνύει την εγγενή αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές, ιδίως την ευαισθησία τους σε αλλαγές στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους επενδυτές να υιοθετήσουν προσεκτική στάση, παρακολουθώντας στενά τα τρέχοντα γεγονότα και τα σχετικά δεδομένα, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις στο μέλλον.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς