Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao λαμβάνει ποινή φυλάκισης 4 μηνών

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Σε μια πρόσφατη νομική διαδικασία στις 30 Απριλίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσινγκτον, ο προεδρεύων δικαστής Richard Jones εξέδωσε ετυμηγορία με την οποία καταδίκασε τον Changpeng “CZ” Zhao, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, σε τετράμηνη φυλάκιση.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε αφού ο Zhao παραδέχτηκε τις ελλείψεις στη διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) στην Binance. Η εισαγγελία είχε αρχικά προτείνει ποινή φυλάκισης τριών ετών με βάση αυτές τις παραβιάσεις.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο τρόπος διαχείρισης του Zhao συχνά περιελάμβανε την αναζήτηση συγχώρεσης μετά την παράβαση αντί της προληπτικής αναζήτησης άδειας, τονίζοντας ότι απλώς μια ποινή με αναστολή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθάρρυνε άλλους να περιφρονήσουν το νόμο σε μεγάλη κλίμακα.

Αντιθέτως, η υπεράσπιση του Zhao τόνισε την έλλειψη άμεσης γνώσης για τυχόν παράνομες δραστηριότητες εντός της Binance και παρουσίασε σφραγισμένα έγγραφα που υποδηλώνουν ελαφρυντικούς παράγοντες για την εξέταση ελαφρύτερης ποινής.

Ο δικαστής Τζόουνς, αναλογιζόμενος τα επιχειρήματα, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν τον Ζάο με την ενήμερη εμπλοκή του στις παράνομες δραστηριότητες και απέρριψε την πίεση της κατηγορούσας αρχής για αυξημένη ποινή. Πριν από την επιβολή της ποινής, ο Zhao εξέφρασε μεταμέλεια για τις διοικητικές του αποτυχίες στη Binance και αποδέχθηκε πλήρως την ευθύνη για την ολιγωρία στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος AML.

Αυτή η νομική απόφαση ακολούθησε μια άλλη υπόθεση υψηλού προφίλ που αφορούσε τον Sam Bankman-Fried, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια μετά την καταδίκη του για διάφορες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκριτικά, η δίκη του Zhao είχε λιγότερη δημοσιότητα, με λιγότερους παρευρισκόμενους και λιγότερη φρενίτιδα από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τη διαδικασία του Bankman-Fried.

Η εισαγγελική αρχή στην υπόθεση του Zhao προειδοποίησε να μην γίνουν παραλληλισμοί μεταξύ των δύο υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι τα αδικήματά τους είχαν διαφορετικά προσωπικά κίνητρα και επιπτώσεις.

Μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την παραδοχή της ενοχής του, ο Ζάο απέσυρε τις δημόσιες υποχρεώσεις του και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια κίνηση για να επαναπροσανατολίσει την προσοχή του, ξεκίνησε πρόσφατα ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα, την Giggle Academy, με στόχο τη μετάδοση γνώσεων κρυπτογράφησης και blockchain στη νεολαία. Ο αντικαταστάτης του στην Binance, Richard Teng, πρώην επικεφαλής των περιφερειακών αγορών, ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο.

Τα νομικά αποτελέσματα για τον Zhao συνεπάγονται επίσης σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Binance, η οποία συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές που καλύπτει διάφορες αστικές ρυθμιστικές ενέργειες επιβολής.

Ο διακανονισμός αυτός, ωστόσο, δεν επιλύει μια εν εξελίξει αστική αγωγή που ξεκίνησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά της Binance, της Binance.US και του ίδιου του Zhao, η οποία συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς