Ο ιδρυτής της Tornado Cash σε σκάνδαλο ξεπλύματος 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η δίκη του Alexey Pertsev, κορυφαίου προγραμματισμένου να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου στην ολλανδική πόλη Hertogenbosch, ενός κορυφαίου προγραμματιστή που συνδέεται με την Tornado Cash, τον τοποθετεί ακριβώς στο μάτι μιας δικαστικής θύελλας, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Οι κατηγορίες, που περιγράφονται λεπτομερώς σε κατηγορητήριο τριών σελίδων στο οποίο είχε πρόσβαση το DL News, υποστηρίζουν ότι ο Pertsev διευκόλυνε το ξέπλυμα πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια.

Οι ολλανδικές δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι από τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2022, ο Pertsev εμπλέκεται συστηματικά σε πρακτικές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρ' όλα αυτά, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Keith Cheng, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι ασαφείς και δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα τις ενέργειες στις οποίες φέρεται να προέβη ο Pertsev και οι οποίες θα συνιστούσαν ποινικό αδίκημα.

Σκάνδαλο Tornado Cash: Pertsev συνδέεται με ξέπλυμα κρυπτογράφησης

Το κατηγορητήριο προσφέρει μια ματιά στη στρατηγική της κατηγορούσας αρχής, υπονοώντας ότι ο Pertsev συνεργάστηκε με άλλους για να ξεπλύνουν χρήματα χρησιμοποιώντας το Tornado Cash, μια υπηρεσία ανάμειξης κρυπτονομισμάτων που έχει σχεδιαστεί για να αποκρύπτει την προέλευση των συναλλαγών.

Η εισαγγελία έχει επισημάνει 36 συγκεκριμένες συναλλαγές που διοχέτευσαν κεφάλαια από αποκεντρωμένες οικονομικές πλατφόρμες στην Tornado Cash, συμπεριλαμβανομένων κυρίως σημαντικών συναλλαγών Ethereum (ETH). Αυτές προέρχονταν από οντότητες όπως η Ronin Bridge, η οποία παραβιάστηκε σε μια ληστεία 625 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, μια επίθεση που αποδίδεται στο βορειοκορεατικό κυβερνοσυνδικάτο Lazarus.

Άλλες αποκεντρωμένες πλατφόρμες που αναφέρονται στις κατηγορίες, όπως η Harmony και η Nomad Bridge, έχουν ομοίως εμπλακεί σε παραβιάσεις ασφαλείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Tornado Cash, κατηγορώντας την ότι διευκόλυνε το ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων που εκλάπησαν σε αυτά τα περιστατικά. Μετά τη σύλληψή του στις Κάτω Χώρες, ο Pertsev κρατήθηκε υπό κράτηση για σχεδόν εννέα μήνες και επί του παρόντος βρίσκεται υπό παρακολούθηση με GPS και αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κρίσιμη δίκη: Pertsev είναι έτοιμη να διαμορφώσει το μέλλον των δημιουργών κρυπτογράφησης

Η ετυμηγορία αυτής της δίκης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Μια καταδικαστική απόφαση θα μπορούσε να ενσταλάξει μια διάχυτη αίσθηση επιφυλακτικότητας μεταξύ των προγραμματιστών και της κοινότητας λογισμικού ανοικτού κώδικα, που είναι επιφυλακτικοί για τον πιθανό έλεγχο από τα ρυθμιστικά όργανα των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους σε έργα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να θεωρηθούν ύποπτα.

Η νομική μάχη κατά του Pertsev εκλαμβάνεται από πολλούς στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως επίθεση στην ίδια την ουσία της ανάπτυξης λογισμικού.

Για την υπεράσπισή του, έχει κινητοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών, μεταξύ των οποίων το εξέχον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, ο προγραμματιστής του Ethereum Preston Van Loon και η Blockchain Association που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Υπερασπίζονται την αρχή ότι η πράξη της δημιουργίας λογισμικού δεν θα πρέπει να εμπλέκει αυτόματα ένα άτομο σε ξέπλυμα χρήματος ή συναφείς εγκληματικές δραστηριότητες. Η στάση αυτή συντονίζεται με την κριτική της υπεράσπισης ότι το κατηγορητήριο δεν αποσαφηνίζει επαρκώς την ακριβή φύση των φερόμενων παράνομων δραστηριοτήτων του Pertsev.

Ενώ οι Ολλανδοί εισαγγελείς αναγνωρίζουν το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη λογισμικού καθαυτή δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η υπόθεση κατά του Pertsev μπορεί να στηριχθεί στην απόδειξη μιας άμεσης σχέσης μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάπτυξης και του παράνομου ξεπλύματος χρήματος.

Καθώς η δίκη εξελίσσεται, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει μια σε βάθος εξέταση της διαφοροποιημένης σχέσης μεταξύ των πρακτικών κωδικοποίησης, των ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος και της νομικής ευθύνης στη σφαίρα του κρυπτονομίσματος.

Η δίκη του Alexey Pertsev αποτελεί μια κρίσιμη καμπή που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ανάπτυξης του κρυπτονομίσματος και του ρυθμιστικού του πλαισίου στο μέλλον.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς