Ο αντίκτυπος του αμερικανικού χρέους στην κρυπτογράφηση που αλλάζει το παιχνίδι

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η αγορά κρυπτογράφησης αναμένει με αγωνία την ετυμηγορία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις αιτήσεις spot bitcoin ETF που έχει οριστεί για αυτή την εβδομάδα. Αυτή η αναμονή είναι κατανοητή, δεδομένου ότι πολλοί πιστεύουν ότι ένα ETF με επίκεντρο το ίδιο το BTC και όχι τα futures που συνδέονται με το κρυπτονόμισμα, θα μπορούσε να διοχετεύσει δισεκατομμύρια τόσο από τους ιδιώτες όσο και από τους θεσμικούς επενδυτές.

Μετά από αυτό, ένα άλλο σημαντικό γεγονός στον ορίζοντα είναι η τριμηνιαία ανακοίνωση αναχρηματοδότησης (QRA) από το γραφείο της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου.
Καθώς το χρέος και τα ελλείμματα διογκώνονται στον απόηχο της εποχής του Covid, οι λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις δανεισμού τριών μηνών και το μέγεθος και τη διάρκεια των δημοπρασιών ομολόγων αποκτούν αυξημένη προσοχή.

Σε μια αξιοσημείωτη κίνηση τον Αύγουστο, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την πρόθεσή του να αυξήσει τις πωλήσεις για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια και προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις. Ωστόσο, μέχρι την 1η Νοεμβρίου αποκάλυψε σχέδιο δανεισμού 776 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις, αποδίδοντας την αλλαγή στη μείωση των πωλήσεων του 10ετούς κρατικού ομολόγου. Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη οδήγησε την απόδοση του 10ετούς, ή αλλιώς τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, να υποχωρήσει από το περίοπτο όριο του 5%, ολοκληρώνοντας το έτος στο 3,86%. Είναι θεμελιώδης αρχή ότι οι τιμές των ομολόγων και οι αποδόσεις έχουν αντίστροφη σχέση.

Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις παγκοσμίως, με το επιτόκιό του να λειτουργεί ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Η πτώση αυτού του λεγόμενου επιτοκίου χωρίς κίνδυνο πιθανότατα τόνωσε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στους χρηματοπιστωτικούς τομείς, ενισχύοντας τη ζήτηση τόσο για bitcoin όσο και για μετοχές. (Ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις των ETF τροφοδότησαν την άνοδο, οι ευνοϊκές μεταβολές των αποδόσεων ενίσχυσαν την τάση).

Ωστόσο, η επικείμενη ανακοίνωση ενδέχεται να αποκαλύψει μια υψηλότερη πρόβλεψη δανεισμού από την αναμενόμενη, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις, προτείνει ο Quinn Thompson, επικεφαλής κεφαλαιαγορών και ανάπτυξης της Maple Finance. Σύμφωνα με το CNN, κατά την ανακοίνωση της 30ής Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει ποσό δανεισμού 816 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ρεκόρ για την περίοδο αυτή.

“Έρχεται το επερχόμενο QRA από το Υπουργείο Οικονομικών που πρόκειται να ανακοινωθεί στις 29 Ιανουαρίου, το οποίο δεν θα πρέπει να προσφέρει το ίδιο χαρμόσυνο αποτέλεσμα για τις αγορές όπως αυτό του προηγούμενου τριμήνου”, έγραψε ο Thompson στην έκδοση του ενημερωτικού του δελτίου στις 7 Ιανουαρίου. “Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι τώρα ~100 bps χαμηλότερα και η Yellen θα πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτό, τερματίζοντας κάποιο χρέος. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας αντίθετος άνεμος για τα USTs”.

Ένα σενάριο υψηλότερου δανεισμού σε συνδυασμό με αυξημένες πωλήσεις των 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική δύναμη στην απόδοση αναφοράς, μετριάζοντας ενδεχομένως την άνοδο των περιουσιακών στοιχείων που προσανατολίζονται στον κίνδυνο.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς