Η στρατηγική Bitcoin ETF της BlackRock που αλλάζει το παιχνίδι

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Η BlackRock, η μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, υπέβαλε επίσημα τροποποιημένη αίτηση για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) Bitcoin στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC).

Η αίτηση αυτή τονίζει την ικανότητά της για “ανώτερη αντίσταση στη χειραγώγηση της αγοράς”. Ειδικότερα, η αναθεωρημένη πρόταση της BlackRock για το BTC ETF έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ομαλότερη είσοδο των τραπεζών της Wall Street στα κεφάλαια της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, το επικαιροποιημένο μοντέλο παρουσιάστηκε αρχικά στην SEC τον Νοέμβριο. Στόχος είναι να εξορθολογιστεί η συμμετοχή τραπεζών όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs στην αγορά Bitcoin, ξεπερνώντας τους αυστηρούς κανονισμούς που τις εμποδίζουν να κατέχουν BTC στους ισολογισμούς τους.

Σχέδιο BTC ETF της BlackRock: Μοντέλο “προπληρωμής”

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η νέα προσέγγιση εξαγοράς της BlackRock, που ονομάζεται μοντέλο “προπληρωμής”, θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως εξουσιοδοτημένοι συμμετέχοντες για το iShares Bitcoin Trust. Αυτό τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι αρχές που τους απαγορεύουν να κατέχουν BTC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα αποτελούμενη από έξι μέλη της BlackRock και τρία από τη Nasdaq παρουσίασε το αναθεωρημένο μοντέλο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την SEC στις 28 Νοεμβρίου. Η έγκριση του επικαιροποιημένου ETF θα μπορούσε να χορηγήσει στις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς τους πρόσβαση στο Bitcoin.

Στην κατάθεση της αίτησης αναφέρονται: “Το Bitcoin είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο χρηματιστήριο:
“Αυτό το μοντέλο φαίνεται να αντιμετωπίζει την ανησυχία του προσωπικού σχετικά με το in-kind, αντιμετωπίζοντας την κρίσιμη διάσταση στην οποία το μοντέλο σε είδος δεν θα προτιμούσε διαφορετικά το μοντέλο σε μετρητά. Με τον τρόπο αυτό, διατηρεί τα πολλά και σημαντικά οφέλη για τους επενδυτές του μοντέλου σε είδος έναντι ορισμένων μοντέλων μετρητών στο πλαίσιο του Bitcoin.”

Η BlackRock διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι εξουσιοδοτημένοι συμμετέχοντες (AP) θα μεταφέρουν μετρητά σε έναν χρηματιστή-διαπραγματευτή, ο οποίος θα τα μετατρέψει σε Bitcoin και θα τα αποθηκεύσει με ασφάλεια στον θεματοφύλακα του ETF, την Coinbase Custody.

Η εφαρμογή Bitcoin ETF της BlackRock προσφέρει ένα μοντέλο "προπληρωμής" για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Καινοτόμο Bitcoin ETF: Η πρόταση της BlackRock για ομαλότερη είσοδο στη Wall Street

Οφέλη του αναθεωρημένου μοντέλου

Σύμφωνα με την BlackRock, το καινοτόμο μοντέλο “προπληρωμής” αποσκοπεί στη μείωση του κόστους συναλλαγών, ενώ παράλληλα προσφέρει αυξημένη αντίσταση στη χειραγώγηση της αγοράς. Επιπλέον, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εκτέλεση θα αναλαμβάνονται από τους market makers ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και όχι από τους επενδυτές, εξαλείφοντας την ανάγκη για τους εκδότες να χρηματοδοτούν ή να προχρηματοδοτούν συναλλαγές πώλησης.

Επιπλέον, το επικαιροποιημένο μοντέλο υπόσχεται “απλότητα και εναρμόνιση σε όλο το οικοσύστημα, δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης διακύμανσης σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των μοντέλων σε είδος έναντι των μοντέλων σε μετρητά”, όπως αναφέρεται στην κατάθεση.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, η BlackRock έχει εμπλακεί με την SEC για τρίτη φορά σχετικά με την τροποποιημένη αυτή αίτηση. Μια κρίσιμη συνάντηση παρακολούθησης στις 28 Νοεμβρίου διαδέχθηκε την αρχική παρουσίαση του μοντέλου στις 20 Νοεμβρίου. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη δέσμευση της BlackRock για διαφανή επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές.

Κατανόηση του μοντέλου "προπληρωμής" της BlackRock για τα Bitcoin ETFs και των επιπτώσεών του στη δυναμική της αγοράς.
Το μοντέλο εξαγοράς “προπληρωμής” της BlackRock: Bitcoin: Αναδιαμόρφωση των επενδυτικών στρατηγικών Bitcoin

Χάρτης πορείας Bitcoin Spot ETFs

Ειδικότερα, στις 23 Οκτωβρίου, η εταιρεία εισήγαγε το iShares Spot Bitcoin ETF στην Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) με το διακριτικό IBTC.

Φέτος, διάφορες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock και της Fidelity, υπέβαλαν αιτήσεις για Spot Bitcoin ETFs στην SEC. Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει προσεκτικά αυτές τις αιτήσεις, με τις κρίσιμες ημερομηνίες λήψης αποφάσεων να πλησιάζουν τον Ιανουάριο του 2024.

Ενώ ορισμένα μοντέλα, όπως αυτό της BlackRock, εισάγουν καινοτόμα στοιχεία, όπως το μοντέλο εξαγοράς “προπληρωμής”, αναμένεται με αγωνία η τελική ετυμηγορία της SEC σχετικά με αυτές τις αιτήσεις, επηρεάζοντας το τοπίο των εναλλακτικών επενδυτικών λύσεων Bitcoin.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς