Η ΕΕ απαγορεύει τα ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτογράφησης

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Σε μια πρόσφατη σημαντική ρυθμιστική εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποφασίστηκε η εφαρμογή απαγόρευσης των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που κατευθύνονται σε “φιλοξενούμενα πορτοφόλια” από ανώνυμα κρυπτογραφικά πορτοφόλια αυτοδιαχείρισης. Η κίνηση αυτή αποτελεί κρίσιμο μέρος της νεοεισαχθείσας δέσμης κανονισμών της ηπείρου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML). Η κύρια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκρισή της για την απαγόρευση αυτή στις 19 Μαρτίου, μια απόφαση που μοιράστηκε ο Πάτρικ Μπρέιερ μέσω ανάρτησης.

Ο Patrick Breyer, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσωπεί το Deutsch Piraten Partei, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή. Ο ίδιος, μαζί με τον Gunnar Beck από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τάχθηκε κατά της έγκρισης της απαγόρευσης αυτής από την πλειοψηφία.

Αποτελέσματα ψηφοφορίας της επικεφαλής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πηγή: Piraten Partei

Οι τελευταίοι νόμοι της ΕΕ για το AML: Νέοι περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά και κρυπτογράφηση

Η νεοσύστατη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εισάγει αυστηρούς κανονισμούς κατά ορισμένων ορίων πληρωμών σε μετρητά και όλων των μορφών ανώνυμων κρυπτογραφικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την οδηγία, οι συναλλαγές σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ θα θεωρούνται παράνομες, μαζί με τις ανώνυμες συναλλαγές σε μετρητά άνω των 3.000 ευρώ.

Το νομοθετικό κείμενο στοχεύει ειδικά στις συναλλαγές από ανώνυμα αυτοελεγχόμενα κρυπτογραφικά πορτοφόλια προς παρόχους υπηρεσιών, με στόχο να σφίξει τη θηλιά σε τέτοιου είδους χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Η δικηγορική εταιρεία Dillon Eustace, που εδρεύει στην Ιρλανδία, σημείωσε ότι η εγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προβλέπεται να εφαρμοστεί τρία χρόνια μετά την επίσημη έγκρισή της. Ωστόσο, υπάρχει η προσδοκία ότι οι νόμοι αυτοί θα εφαρμοστούν πλήρως πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος L0la L33tz έχει παρατηρήσει ότι η νομοθεσία, παρά την έγκρισή της από τις κορυφαίες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να είναι έτοιμη για πρόσθετα βήματα επικύρωσης πριν καταστεί εφαρμόσιμη.

Η άποψη του Breyer για την απαγόρευση των μετρητών και των κρυπτονομισμάτων

Ο Dr. Breyer έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη δυνατότητα των εν λόγω κανονισμών να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το έγκλημα. Τόνισε επίσης τη σημασία των ανώνυμων πληρωμών ως ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της ατομικής οικονομικής αυτονομίας.

“Σε γενικές γραμμές, η απαγόρευση των ανώνυμων πληρωμών θα είχε στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστες επιπτώσεις στην εγκληματικότητα, αλλά θα στερούσε από αθώους πολίτες την οικονομική τους ελευθερία. (…) Έχουμε το δικαίωμα να πληρώνουμε και να κάνουμε δωρεές στο διαδίκτυο χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικές μας συναλλαγές”.

Patrick Breyer

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Piraten Partei έριξε φως στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από την απαγόρευση των κυρίαρχων μεθόδων πληρωμής.

“Αυτός ο πόλεμος της ΕΕ κατά των μετρητών θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις! Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ζουν με μετρητά που προστατεύουν την ιδιωτική ζωή. Με τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών, υπάρχει η απειλή των αρνητικών επιτοκίων και ο κίνδυνος οι τράπεζες να διακόψουν την προσφορά χρήματος ανά πάσα στιγμή. Η εξάρτηση από τις τράπεζες αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτού του είδους η οικονομική στέρηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει”.

Patrick Breyer

Η κοινή γνώμη της ΕΕ σχετικά με τους περιορισμούς του AML στις συναλλαγές με μετρητά και κρυπτογράφηση

Αναλογιζόμενοι το παρελθόν, σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ιστορικά αντιταχθεί σε κάθε περιορισμό στις συναλλαγές με μετρητά. Μια αξιοσημείωτη δημόσια αντίδραση σημειώθηκε το 2017, όταν η Επιτροπή ζήτησε δημόσια σχόλια σχετικά με προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στις πληρωμές σε μετρητά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “Περισσότερο από το 90% των πολιτών που απάντησαν τάχθηκαν κατά ενός τέτοιου βήματος. Οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η ανώνυμη πληρωμή με μετρητά αποτελεί “ουσιαστική προσωπική ελευθερία” και ότι “οι περιορισμοί στις πληρωμές με μετρητά είναι αναποτελεσματικοί για την επίτευξη των δυνητικών στόχων (καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, τρομοκρατίας, φοροδιαφυγής)”.

Ο ειδικός στην παραοικονομία Friedrich Schneider διατύπωσε την πεποίθησή του ότι τα εν λόγω ρυθμιστικά μέτρα είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά τις εγκληματικές δραστηριότητες, αναμένοντας μόνο μια οριακή επίδραση.

Τελικές σκέψεις

Συνοψίζοντας, η ψήφιση αυτής της νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα περιορίσει ουσιαστικά τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μέσω πορτοφολιών αυτοεπιτήρησης σε καθορισμένες “υπόχρεες οντότητες”.

Τα δίκτυα κρυπτονομισμάτων είναι βασικά χωρίς άδεια, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα κρυπτογραφικό ιδιωτικό κλειδί για απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα. Αυτή η θεμελιώδης αρχή υπογραμμίζει τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού των κρυπτονομισμάτων να προσφέρουν ένα δίκαιο, ανοικτό και προσβάσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αδιαφορώντας για κάθε μορφή διάκρισης μεταξύ των χρηστών.

Η πρόσφατη νομοθετική έγκριση προκάλεσε σημαντική συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και υποστηρικτών της οικονομικής ελευθερίας, με πολλούς να τη θεωρούν ως ουσιαστικό πλήγμα στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο διάλογος επεκτάθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το X (πρώην Twitter), όπου γίνονται συγκρίσεις με τη δυστοπική κοινωνία που περιέγραψε ο Τζορτζ Όργουελ στο διάσημο μυθιστόρημά του “1984”.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της αναλογίζονται τις επιπτώσεις αυτής της νομοθετικής έγκρισης, αυξάνονται οι εικασίες σχετικά με την πολιτική αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διατηρήσει τη στάση του στο θέμα αυτό στο μέλλον.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς