Η αόρατη άνοδος της κρυπτογράφησης: 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατακλύζουν την Ελλάδα

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CoinShares, τα αμοιβαία κεφάλαια κρυπτονομισμάτων που διαχειρίζονται κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock, η Bitwise, η Fidelity, η Grayscale, η ProShares και η 21Shares, κατέγραψαν πρωτοφανείς εισροές ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εβδομάδα. Αυτή η αξιοσημείωτη εισροή ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλότερο ρεκόρ των 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) spot bitcoin με έδρα τις ΗΠΑ.

Αυτή η ιστορική εβδομάδα ανέβασε τις συνολικές εισροές από την αρχή του έτους στα 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά τις συνολικές εισροές των 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, όπως τόνισε ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας της CoinShares.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα ο εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών έφτασε στο νέο ζενίθ των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτή η άνοδος της δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αυξήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, εκτόξευσε το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση (AUM) στο ποσό-ρεκόρ των 94,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μια εντυπωσιακή αύξηση 88% από το έτος έως σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση της CoinShares.

Γεωγραφικά, η κυριαρχία των κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ εδραιώθηκε περαιτέρω μετά την έγκριση των spot bitcoin ETFs, με τις εισροές να φτάνουν τα 2,8 δισ. δολάρια μόνο την τελευταία εβδομάδα. Ακολούθησαν τα ελβετικά επενδυτικά προϊόντα, τα οποία έφεραν 21 εκατ. δολάρια, ενώ τα βραζιλιάνικα κεφάλαια κατέλαβαν την τρίτη θέση με εισροές 18 εκατ. δολαρίων. Αντίθετα, τα κρυπτογραφικά αμοιβαία κεφάλαια της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Καναδά παρουσίασαν εκροές, συνολικού ύψους 77 εκατ. δολαρίων, 39 εκατ. δολαρίων και 35 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Τα επενδυτικά προϊόντα με επίκεντρο το Bitcoin συνέχισαν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, συγκεντρώνοντας εισροές ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι, ακόμη και εν μέσω των διακυμάνσεων των τιμών, τα κεφάλαια που στοιχηματίζουν κατά του Bitcoin (short-bitcoin) εξακολουθούσαν να προσελκύουν εισροές ύψους 11 εκατ. δολαρίων.

Σημαντικά ορόσημα πέτυχαν τα ETFs IBIT της BlackRock και FBTC spot bitcoin της Fidelity, τα οποία κατέγραψαν πρωτοφανείς ημερήσιες εισροές ύψους 788 εκατ. δολαρίων και 73 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το IBIT είχε συγκεντρώσει εισροές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις δύο μήνες διαπραγμάτευσης. Εν τω μεταξύ, οι συλλογικές εισροές στα εννέα νεοεισαχθέντα spot bitcoin ETF, εξαιρουμένου του μετατρεπόμενου αμοιβαίου κεφαλαίου Grayscale GBTC, έχουν πλέον ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με καθαρές εισροές που ξεπερνούν τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πεδίο των επενδύσεων σε altcoin, τα αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο τη Solana αντέστρεψαν μια τάση εκροών τριών εβδομάδων, καταγράφοντας εισροές ύψους 24 εκατ. δολαρίων για την εβδομάδα. Η αλλαγή αυτή αναφέρθηκε εν μέσω της είδησης ότι η Pantera Capital συγκεντρώνει ενεργά κεφάλαια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Solana από την πτωχευτική περιουσία της FTX. Από την άλλη πλευρά, τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στον αιθέρα βίωσαν μια δύσκολη εβδομάδα με εκροές ύψους 2,1 εκατ. δολαρίων, ενώ τα κεφάλαια που βασίζονται στα Polkadot, Fantom, Chainlink και Uniswap σημείωσαν μέτριες εισροές.

Κλείνοντας μια αξιοσημείωτη εβδομάδα, η τιμή του bitcoin εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη, ξεπερνώντας το φράγμα των 72.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς