Αποστολή ανάκτησης $1.4M του Tether από το FBI

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς

Στις 12 Μαρτίου, στο Σικάγο του Ιλινόις, η Εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε δημόσια ανακοίνωση σχετικά με την κατάσχεση περίπου 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονόμισμα Tether. Το σημαντικό αυτό ποσό κατασχέθηκε με την υποψία ότι αποτελούσε τα παράνομα κέρδη από μια εξελιγμένη επιχείρηση απάτης υποστήριξης πελατών.

Αυτή η επιτυχής αποστολή ανάκτησης πραγματοποιήθηκε με αιχμή του δόρατος τις συνεργατικές προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Σημειώνεται από την Εισαγγελία των ΗΠΑ ότι η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Tether διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της επιχείρησης, προσφέροντας την υποστήριξή της στις αρχές.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Tether:

“Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην καταπολέμηση της οικονομικής απάτης στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Η κατάσχεση του Tether (USDT) αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις συνεχείς προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ακεραιότητα σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο. Η δέσμευσή μας για την προστασία των χρηστών και την εξάλειψη των παράνομων δραστηριοτήτων παραμένει ακλόνητη. Μαζί με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην προώθηση ενός ασφαλέστερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος”.

Το σύστημα, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από τις αρχές, περιστρεφόταν γύρω από την εξαπάτηση ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, μέσω μιας παραπλανητικής απάτης υποστήριξης πελατών. Ο τρόπος λειτουργίας περιελάμβανε την ανάπτυξη αναδυόμενων διαφημίσεων στις οθόνες των δυνητικών θυμάτων, οι οποίες τους προειδοποιούσαν ψευδώς ότι οι υπολογιστές τους είχαν παραβιαστεί και τους προέτρεπαν να καλέσουν έναν πλαστό αριθμό υποστήριξης πελατών για βοήθεια. Μόλις επικοινωνούσαν, τα θύματα παραπλανούνταν περαιτέρω και πίστευαν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί κινδύνευαν, οδηγώντας τα σε έναν άλλο απατεώνα που εμφανιζόταν ως πράκτορας υποστήριξης.

Στη συνέχεια, τα θύματα αυτά χειραγωγήθηκαν ώστε να μεταφέρουν τα τραπεζικά τους κεφάλαια σε USDT (Tether) με το πρόσχημα της διασφάλισης των περιουσιακών τους στοιχείων. Δυστυχώς, η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα θύματα να αποποιηθούν τα token τους, με τους απατεώνες να διακόπτουν όλες τις γραμμές επικοινωνίας μετά τη συναλλαγή.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία αυτού του γεγονότος, καθώς σηματοδοτεί μία από τις πρώτες περιπτώσεις ανάκτησης USDT απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες από ένα πορτοφόλι ψηφιακού νομίσματος που δεν έχει την επιμέλεια και εμπλέκεται σε δόλιες δραστηριότητες.

Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα, η ακριβής μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάκτηση των κεφαλαίων παραμένει αδιευκρίνιστη. Ωστόσο, μια ένορκη βεβαίωση που υποβλήθηκε στις 24 Ιανουαρίου παρέχει κάποια εικόνα, υποδηλώνοντας ότι η επιβολή του νόμου ήταν σε θέση να εντοπίσει τα παράνομα αποκτηθέντα κεφάλαια σε πέντε διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια.

Η ένορκη βεβαίωση διευκρινίζει περαιτέρω ότι αυτά τα πορτοφόλια βρέθηκαν να περιέχουν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται άμεσα με τα έσοδα από ένα σύστημα ηλεκτρονικής απάτης, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διακίνηση κεφαλαίων σε σχετικά μικρά ποσά μέσω διαφόρων ενδιάμεσων διευθύνσεων χωρίς προφανή νόμιμο σκοπό, δήθεν σε μια προσπάθεια να ξεπλυθούν τα παράνομα αποκτηθέντα κέρδη.

Επιπλέον, σε ένα συναφές θέμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κίνησε διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών κατά δύο ατόμων για τη συμμετοχή τους σε επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εντός σχολικής περιφέρειας, αναδεικνύοντας τον ευρύτερο έλεγχο της χρήσης ενέργειας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ.

Αρχάριοι

Οδηγός για αρχάριους για τα κρυπτονομίσματα

Ενδιάμεσο

Ένας ενδιάμεσος οδηγός για το Blockchain και την κρυπτογράφηση

Εμπειρογνώμονας

Ειδήσεις κρυπτονομισμάτων για ειδικούς